GORDIJNENAl fietsend op de sportschool met het Slim-Belly apparaat om mijn middel, heb ik even tijd om het één en ander te overdenken. Waar ben ik opnieuw aan begonnen. Nog vier weken drie keer per week 40 minuten op de fiets. En dat alleen om wat vet rond de taille weg te werken. Moet dat nu wel zo nodig. Waarom accepteer ik mijzelf niet zoals ik ben. Waarom vind ik die vetrolletjes zo erg? Ik weet dat deze gedachte mij ingegeven wordt door het artikel in de krant over beeldend kunstenaar Herman Gordijn. Ik zie de verschillende afbeeldingen  van de foto’s van zijn werk voor mij. De mens in verval fascineert deze schilder. Rimpels, huidplooien, het verzakken van borsten en billen, de grijzende en uitvallende haren, zowel de man als de vrouw op leeftijd vindt hij ronduit mooi. Oudere vrouwen moeten niet aan zichzelf laten sleutelen en van plastische chirurgie wordt het echt niet beter. Kitty Courbois en Cox Habbema vindt hij prachtige oudere dames. Ik zucht en veeg het zweet van mijn hoofd. Al fietsend neem ik mij voor om in de kerstvakantie eens naar het werk van deze schilder  te gaan kijken. In Zwolle is er tot en met 3 januari een expositie in Museum de Fundatie. In deze expositie staan, dit in tegenstelling tot een vorige expositie de mannen centraal. Ik herinner mij de woorden: naakte oudere lijven vertonen opvallend veel kracht en allure. Ik ben erg nieuwsgierig naar het schilderij van de kleine man met de bolle buik en de hangende borsten die met plezier kijkt naar zijn eigen omvangrijke lichaam. Ook ben ik heel benieuwd naar de zakelijke staatsieportretten van het echtpaar Loek en Miep Brons en van de oud burgermeester Ivo Samkalden. Want dat deze man schilderen kan is voor mij duidelijk.  Ik kijk op het klokje van mijn fiets. Deze geeft 38 minuten aan. Ik ben er bijna en ik schakel als cooling down een paar tandjes terug. Dit keer is de tijd wel heel snel om gegaan. Ik ontdoe mij van het Slim-Belly corset. Nee, spijt dat ik mij nogmaals voor vier weken heb ingeschreven heb ik niet. Ik was en ben heel tevreden met het resultaat, maar daar laat ik het dan ook bij. Ook als de vetrolletjes terug mochten keren. Verval is zoals Herman Gordijn zegt, gewoon iets wat bij het leven en het ouder worden hoort en hoezo niet mooi? Wie bepaalt dat? Terwijl ik naar de kleedkamer loop trek ik de conclusie dat ik het prettig vind dat er kunstenaars zijn die oog hebben voor iets wat aftakelt, maar daar vervolgens iets moois mee doen.

hanscke Zondag 08 November 2009 - 4:00 pm | | Standaard

elf reacties

Me!

Natuurlijk verval is ies anders dan je jaren lang vol stoppen met lekkere ongezonde dingen. Voor mij moet het ook niet te gezond zijn, ik mag er ook wel wat vanaf krijgen.

Me!, (E-mail ) (URL) - 08-11-’09 17:46
marjolijn

Je hoeft geen Rubens vrouw te worden, om toch tevreden met jezelf te zijn.

marjolijn, (URL) - 08-11-’09 18:05
ton

Een door het leven getekend lijf heeft een leven meegemaakt, het heeft geschiedenis en kan daardoor boeien.

ton, (E-mail ) (URL) - 08-11-’09 20:41
Hanny

Wat is er mis met oudere wat uitgezakte mensen. Niets toch. De reclamewereld is doorgeschoten door alleen superslanke modellen te laten zien. Als je ergens op een terrasje zit, dan zie je niet zo gek veel van die types. Kom je in een kledingwinkel, dan zijn de grotere maten het eerste uitverkocht. De maatschappij zal eens af moeten van het verkeerde ideaalbeeld. Natuurlijk heb ik het niet over zwaarlijvigheid door teveel en verkeerd eten.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 08-11-’09 20:46
Renesmurf

Ouder worden gaat nu eenmaal gepaard met dat het zichtbaar is.
Er zijn mensen die zich onder het mes laten nemen.
En dat lijkt echt nergens naar.
Rimpels en grijs haar, dat hoort er bij.
Een beetje vet wegfietsen is niet verkeerd overigens, als je dat maar voor jezelf doet!

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 08-11-’09 22:40
Annemarie

Gisteren is gebleken dat elke vrouw gemiddeld 7.4 kilo af wil vallen..
Dus zo gek is jouw verlangen niet!!!
Succes met de overige weken fietsen. :-)

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 08-11-’09 23:12
nanos

Wat zijn die veertig minuten dan lang hè. :-)

nanos, (URL) - 09-11-’09 00:13
Elmar

Gelukkig valt er genoeg te overdenken en dan zijn veertig minuten snel voorbij! ;-)
Ik ben benieuwd wat je van de tentoonstelling vindt!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 09-11-’09 15:10
zakina

Mocht ik straks in verval raken, dan hoop ik dat ik al wat minder dik ben en dus niet hang-vet krijg hahaha… dus ik moet ook maar weer eens wat vaker naar de sportschool ;-). Van één oma leerde ik sowieso, dat mooi oud worden niet lelijk is, maar met trots gedragen moet worden zonder poes pas

zakina, (URL) - 09-11-’09 21:41
f r e d

zou iemand mij willen schilderen…??

f r e d, (URL) - 10-11-’09 12:21
ggk

Ouder worden en een ouder lichaam krijgen is iets anders dan niet meer voor jezlef zorgen vind ik. Mensen die niet goed voor hun lijf zorgen vind ik vreselijk of ze jong of oud zijn. Grijze haren rimpels en wat uitzakken hoort bij ouder worden maar dat betekent niet dat je niet mag proberen dat proces een beetje te vertragen (door goed voor je lijf t ezorge).

ggk, - 14-11-’09 11:02
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.