FLODDERDING CADEAU


Het zou mij dit jaar helemaal zijn ontgaan, als ik niet naar de bibliotheek had gemoeten om een luisterboek voor mijn vader te halen èn om mijn eigen luisterboek voor in de auto te laten verlengen. Het is nog niet eerder voor gekomen, dat het luisterboek niet binnen de gestelde tijd afgeluisterd is. Maar, èn twaalf luister-CD's à ruim een uur per stuk, èn het boek 'de naam van mijn vader' van Nelleke Noordenvliet dat maar matig boeit, waardoor ik er nog al eens voor kies om gewoon lekker naar de radio te luisteren, maakt er een langdurend project van. Het boek boeit net iets teveel om halverwege zo maar in te leveren, maar misschien komt dat ook wel, omdat ik zelf deze zomer in Weimar ben geweest en het boek voor een deel zich daar afspeelt. Bovendien interesseert het thema mij wel. Je zult inderdaad maar een Nederlands kind zijn, in de oorlog verwekt door een Duitse soldaat. De lange beschrijvingen en opsommingen die de schrijfster hier en daar doet maakt het boek niet altijd aantrekkelijk. Ik denk dan ook niet dat ik mijn vader een plezier doe met dit luisterboek, dus moest ik op zoek naar een ander boek voor hem.

Wachtend bij de balie valt mijn oog op een paar stapels boekjes en vervolgens worden mijn ogen naar een grote poster getrokken waar de titel van dit boekje groot op afgedrukt staam met de naam van de schrijfster. O ja, nu weet ik het weer. Het boek Oeroeg van Hella Haasse is dit jaar het bibliotheekgeschenk. Als ik er vraag of ik er twee mag hebben, ook één voor mijn vader, is dat geen enkel probleem. Op mijn opmerking, dat het dit jaar maar een heel dun boekje is, wordt amper gereageerd.

Wanneer ik naar huis rijd vraag ik mijzelf af hoe het kan dat dit bijna aan mij voorbij gegaan zou zijn. Ik weet nog dat in januari met veel bombari aangekondigd is dat het dit boek zou worden. Op 23 oktober is de verspreiding van dit boekje begonnen, maar ik heb er nooit iets van opgevangen. Zou de omvang van het boek hierbij een rol spelen, zo vraag ik mij af als ik even later het boek uit de tas haal. Het is maar een dun flodderding. Ter vergelijk haal ik de boeken van de andere jaren er maar eens bij. Het eerste jaar, toen men er mee begon, was het boek met een behoorlijk aantal bladzijden. Om precies te zijn 310. Dit laatste boekje telt maar 105 bladzijden èn het heeft nog een groot lettertype ook! Ik weet wel, ik mag een gegeven paard niet in de bek kijken, maar dit belooft niet veel goeds voor het volgende jaar. Als er, wat dit betreft, nog sprake zal zijn van een volgend jaar. Misschien moet er vanwege de recessie wel besloten worden om hiermee weer te stoppen. Toch wel jammer. Ik ontvang nu eenmaal graag cadeautjes.

 
(klik)

hanscke Zaterdag 14 November 2009 - 4:07 pm | | boeken

tien reacties

Hanny

Ik weet niet hoeveel er veranderd is in het boek, maar Oeroeg was nooit een dikke uitgave.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 14-11-’09 17:11
zakina

Nou idd zeg nog al een verschil :-)

zakina, (URL) - 14-11-’09 20:59
Xiwel

Ik denk dat ik Oeroeg voor het Mavo-examen gelezen heb. Ik heb nooit van lezen gehouden dus koos ik de dunstmogelijke boeken. En ik weet van geen van die boeken ook maar iets te herinneren, mogelijk kwam dat doordat ik alleen de uittreksels las. :-)

Xiwel, (URL) - 14-11-’09 21:14
sebbo

Oeroeg komt me nog wel bekend voor maar daar houdt het mee op. IK zou niet eens meer weten waar het over ging. Nouja, ik zie en hoor dat het een dun boek is dus wieweet, misschien lees ik het nog wel eens:-)

sebbo, (URL) - 14-11-’09 21:46
Annemarie

Ik kom al jaren niet meer bij de bibliotheek.. heb een beetje de gewoonte om zelf de boeken te kopen omdat ik ze vaak dubbel lees of driedubbel of vierdubbel of.. nouja je snapt het wel!
Luisterboeken, nee daar moet ik niet aan denken. :-)
Misschien een idee om het boek gewoon op papier te halen en dan zelf te gaan lezen als het luisteren niet echt boeit? :-)

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 14-11-’09 22:18
nanos

Oeroeg is nou eenmaal geen dik boek.
De eerste uitgave kreeg men cadeau in de boekenweek van 1948.
Het mag dan dun zijn, het leest een stuk prettiger dan het dubbel zo dikke Dubbelspel.

nanos, (URL) - 14-11-’09 23:11
Renesmurf

Een kadootje is nooit weg.
Een nadeel van lenen is dat het weer ingeleverd moet worden.
Maar goed, verlengen kan ook nog he!

Ik blief liever de radio.

Renesmurf, (URL) - 15-11-’09 00:07
marjolijn

Oeroeg, dat is lang geleden….
Kadootjes krijgen is altijd leuk.

marjolijn, (URL) - 15-11-’09 06:06
Wieneke

Ik vond het toch erg leuk om Oeroeg weer eens te lezen. Het stond (uiteraard) op mijn eindexamenleeslijst, maar ik was er toch een hoop van kwijt. Het is prachtig geschreven eigenlijk.

Wieneke, (E-mail ) (URL) - 15-11-’09 14:10
nans

Wist ook niet dat deze actie er was in de bieb, maar helaas waren alle boekjes al op. De dame naast mij bij de balie beklaagde zich al, dat er tenminste toch voor ieder lid eentje moest zijn. De Biebdame zei precies even veel boekjes als vorig jaar ingekocht te hebben en dat ze toen tot het eind van de actie nog voorradig waren…. Tja, we grepen er nu mooi naast…

Grtz en veel leesplezier!

nans, - 17-11-’09 17:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.