CHAIRMAN


Die hele dag heb ik mij afgevraagd of ik nu de enige was die er zo over dacht. De dag dat duidelijk zou worden wie "onze", hoe zo onze?, het voelt als niets van mij bij" president van Europa zou worden. Voor mij was het één groot wazig gebeuren. Zo nu en dan dook er in de media een naam op van iemand waarvan men dacht dat die wel geschikt zou zijn voor dit presidentschap. En toen was er opeens een race. Een race tussen "onze", nou ja, voor hem laat ik het woord ons staan, tenslotte is hij een Nederlander die ons land probeert te besturen, Jan Peter Balkenende, Herman Rompuy uit België, Tony Blair en nog enkele anderen. En de pers zat er boven op om ons verslag te doen van die race. Ik had geen idee, op welke gronden genoemde personen gekandideerd waren, hoe de verkiezingsprocedure zou zijn, nee het was voor mij een heel ondoorzichtig spel. Er was één ding wat mij die dag wel duidelijk werd. Dit ondoorzichtige rookgordijn leidt er bij mij, en waarschijnlijk bij heel veel anderen niet toe dat mijn betrokkenheid met Europa gaat groeien. Integendeel. Ik raak er meer en meer van overtuigd dat mijn idee wel juist is dat ik op geen enkele wijze enige invloed op de Europese politiek kan uitoefenen. Ook niet om zogenaamd deel te nemen aan de Europese verkiezingen. Als ik mijn stem op een partij had uitgebracht, hoe is het dan geregeld dat die partij ook enige invloed op deze benoemingen kan uitoefenen. Niet dus, want er is niets geregeld. Ik ben op zoek gegaan naar informatie om te checken of mijn ideeën enige grond van waarheid bevatten. Ik stuitte daarbij op een Belgische website:  deredactie.be De journalist Hendrik Vos schreef daar in een column onder andere het volgende: 

Democratisch is het niet, en transparant nog veel minder. Maar het is natuurlijk wel spannend, de aanduiding van de eerste Europese president.

En ook nog

In het Verdrag van Lissabon is een nieuwe functie voorzien: een President voor de Europese Unie.Strikt genomen gaat het om de ‘Voorzitter van de Europese Raad’ (maar in de Engelse versie heeft men het expliciet over ‘President’, en niet over ‘Chairman’).

Het hele gedoe heeft weer een boel stof doen opwaaien. Gelukkig keert de rust nu weer. Laat Europa alsjeblieft gewoon Europa blijven en verschoond blijven van het circus wat in mijn ogen de Amerikaanse presidentsverkiezingen iedere keer is.

hanscke Vrijdag 20 November 2009 - 11:43 pm | | Standaard

twaalf reacties

Renesmurf

Ik begreep ook niet geheel wat er gaande was.
Een strijd was het niet.
Het was eigenlijk niks, net als JP, die is ook niks.

Renesmurf, (URL) - 21-11-’09 01:48
marjolijn

Ja, niet te volgen wat daar allemaal gebeurd.
Een hele hoop blabla vind ik het.
Fijn weekend.

marjolijn, (URL) - 21-11-’09 05:59
Hanny

Wil men de Europese burgers wat enthousiaster maken voor Europa, moeten de politici vooral op deze weg doorgaan (niet dus).

Hanny, (E-mail ) (URL) - 21-11-’09 10:09
Me!

En ik maar hopen dat we eindelijk van JPB af zouden komen.

Me!, (E-mail ) (URL) - 21-11-’09 11:13
Xiwel

Ik ben voor Europese samenwerking, maar daar heb je volgens mij geen Europese polieke laag voor nodig.

Dus dit soort zaken als een president, die eigenlijk een raadsvoorzitter is en een soort minister voor buitenlandse zaken, zie ik niet zo zitten omdat het uiteindelijk de EU richting een verenigde staten van Europa met een eigen leger e.d. stuurt. En dan krijgen mensen als Napoleon en Hitler uiteindelijk toch nog hun zin.

Vooral bij de grote landen Duitsland, Frankrijk en GB is er zo’n wens om op die manier meer mee te spelen als wereldmacht. Gelukkig zijn die 3 landen het niet zo met elkaar eens hoe die wereldmacht er uit moet zien, waardoor de stapjes zeer langzaam gaan.

In dit geval is deze ‘president’ alleen maar voorzitter van de Europese Raad. Die raad staat los van het Europarlement en daar blijft gewoon Barosso de voorzitter van de Europese commissie de baas. Die functie heeft nmm meer zeggenschap. De Europese commissie zie ik als een soort regering, het Europarlement als een soort 2de kamer en de Europese raad zie ik meer als een soort 1ste kamer van de EU. En weet jij toevallig wie op dit moment de voorzitter is van onze Nederlandse 1ste kamer?

Xiwel, (URL) - 21-11-’09 11:49
hanscke

@Xiwel: Het is me na enig research idd wat meer duidelijk geworden. Ook jouw vergelijk met de Eerste Kamer vind ik verhelderend. Blijf ik mij wel afvragen waarom het hier in Nederland zo’n hype moest worden en waarom men het voor JPB zo’n eer had gevonden. Opgeklopte lucht, meer is het niet.

hanscke, - 21-11-’09 16:38
Xiwel

@Hanscke: Klopt. Men denkt dat de EU op deze manier bekender gemaakt moet worden, maar het tegendeel is waar. Nu snapt men er nog minder van. Die vergelijking met de 1se kamer gaat overigens nog wat verder. De leden van de 1ste kamer worden in NL door de provinciale staten gekozen en de leden van de Europese Raad door de afzonderlijke lidstaten en niet door het EU Parlement.

Van Rompuy volgt overiges Zweden op, die tot 1 januarie voorzitter is.

Drs v/d Linden is op dit moment de 1ste kamer voorzitter. Ik moest dat zelf ook eventjes opzoeken.

Xiwel, (URL) - 21-11-’09 17:05
Annemarie

Gelukkig was er ook geen verkiezing.. Want dat was echt niet goed geweest volgens mij.
Het hoe en waarom is mij ook volledig ontgaan..

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 21-11-’09 22:25
f r e d

die herman heeft een commissie om een europese vertaling gevraagd van het wilhelmus.

f r e d, (URL) - 23-11-’09 12:40
Elmar

Het is een nieuwe functie en omdat er iemand was die de fout maakte om er de titel president aan te koppelen ging het zijn eigen leven leiden denk ik.
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 23-11-’09 15:43
Jane

Ik heb me er niet in verdiept, en eerlijk is eerlijk…voor mij is dat hele europa-gedoe een beetje een vervanmijnbedshow…

Jane, (URL) - 24-11-’09 22:03
fialas

vergelekenm bij de amerikaanse presidentsverkiezingen met hun smeercampagnes en miljoenen verslindende heisa was dit eigenlijk best een gezellige tamme bedoening.Waar jij je aan ergert is misschien meer de opwinding van het journaille dan de benoemingen zelf..

fialas, (E-mail ) (URL) - 26-11-’09 22:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.