DE MENING


Toen ik de ietwat onwillige leerling in een gesprek duidelijk probeerde te maken dat haar houding weinig interesse uitstraalde was haar commentaar: "dat is uw mening". Ik kon niet anders zeggen dan: "Ja, dat is inderdaad mijn mening". Ik voelde hoe de leerling mij daarmee in een zwakke positie bracht, mij tegelijkertijd afvragend wat nu precies de betekenis van het woord mening zou zijn. Ik had haar kunnen vragen wat haar mening was, maar ik wilde helemaal haar mening niet horen. Het was mij zo wel duidelijk dat wij van mening verschilden.

Vanaf dat moment  kon ik het woord "mening" niet meer uit mijn hoofd zetten, want wat is nu precies een mening. Waarschijnlijk omdat mijn belangstelling voor dit woord gewekt was stuitte ik op de volgende zin: "Waarom gebeurt het zo vaak, dat net als je denkt dat je een juiste mening hebt gevormd, je een andere mening hoort en dan denkt, daar zit ook wel wat in." Dit zou dus betekenen dat een mening niet erg standvastig hoeft te zijn en beïnvloedbaar is. Dat zou mijn zwaktegevoel in het gesprek kunnen verklaren.

Tijd om op zoek te gaan naar een  juiste betekenis zoals die in de Van Dale is weergegeven. De omschrijving luidt als volgt: wat men van iemand of iets vindt, hoe men oordeelt; = opvatting, standpunt of stellingname.  In mijn beleving klinkt mening minder stellig dan standpunt of stellingname, maar met de omschrijving "wat ik van iemand vind, hoe ik oordeel", kan ik heel goed uit de voeten. Ik heb vanaf nu mijn antwoord wel klaar. Als een leerling mij pareert met "dat is uw mening", zal mijn antwoord zijn: "Ja dat vind ik" en ik heb zo'n idee dat er dan meer ruimte is om mijn argumenten naar voren te kunnen brengen.

Los hiervan blijf ik nog even zitten met de vraag of de zin: "we hebben een verschil van mening" minder zwaar klinkt dan de uitspraak: "zij hebben een meningsverschil". Misschien heeft de lezer hier een mening over.

hanscke Woensdag 25 Januari 2006 - 11:20 pm | | School perikelen

acht reacties

Pinto

Zoals je de leerling beschreef, was het niet alleen de woorden : Dat is uw mening”, maar ook haar houding en lichaamstaal die jou je mening over haar vormde. Iedereen mag van meing verschillen, zolang we elkaars mening maar respecteren toch? DAT is mijn mening!

Pinto, (URL) - 26-01-’06 13:24
Ster

Jouw mening is jouw standpuntvan dat moment. Met de tot dan aan jou bekende inzichten. En daarom kan je ook altijd van mening veranderen: kwestie van voortschrijdend inzicht.

Ster, (URL) - 26-01-’06 20:36
momoniek

Bijna alles wat ikm zeg is een mening. zelf wetenschappelijk bewezen feiten worden alleen als waar beleefd wanneer men allen dezelfde mening deelt, gebaseerd op de aangeleverde data. Feiten zijn ook subjectief. Nou zij weer. :)

momoniek, (URL) - 26-01-’06 21:11
Rose

Een mening is subjectief. En DUS beïnvloedbaar. Alleen feiten zijn onveranderlijk, behalve als nieuwe feiten oude feiten doen vervallen. Feiten kunnen wel een mening beïnbloeden, Meningen geen Feiten. Wel de interpretatie van feiten.. Overigens is het verschil tussen meningsverschil en verschil van mening er één van interpretatie.

Rose, (URL) - 27-01-’06 14:02
noordmiep

dat is goed dat ik dat weet…als ik ooit eens een vraag heb…:) dan kan ik even juf hanscke vragen….

noordmiep, (URL) - 27-01-’06 23:01
trieny

Ik ben met half 26 verhuisd naar punt.nl Ik gebruik nu gewoon m’n eigen naam nl http://trieny.punt.nl
Geen idee of ik nog verder ga met 26, voorlopig toch een katerig gevoel van het hele gebeuren.
Groten Trieny (aliesje)

trieny, (URL) - 28-01-’06 09:01
noordmiep

euh mijn plaatje alleen maar hoor die had ik op de comp staan ..ik snap er ook nog niet zo veel van maar ik ging gewoon aan de slag

noordmiep, (URL) - 28-01-’06 18:09
Hansje

Een mening is de manier waarop je tegen ‘feiten’ aankijkt, lijkt me – altijd gekleurd door de persoon die je bent, met je eigen overtuigingen, visie en gevoel. Geen mens is puur objectief, denk ik.
En voor mij klinkt ‘een verschil van mening’ niet minder zwaar of zwaarder dan ‘een meningsverschil’. Maar ook dát is niet meer dan een mening, natuurlijk.

Hansje, (URL) - 28-01-’06 22:11
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.