GRUWELIJK


Na alle drukte omarm ik het gewone leven, maar moet ik toch enige moeite doen om de weg in te slaan die weer leidt naar de nodige rust en stabiliteit. Ik heb daar zo mijn eigen manieren voor en mooie beelden aan mijn oog voorbij laten trekken is daar een vorm van. De ene keer kies ik voor schilderijen, een andere keer bezoek ik allerlei campings waar ik mogelijk ooit heen zou kunnen gaan; dit maal heb ik gekozen voor foto's. Waarschijnlijk ben ik op deze gedachte gekomen, doordat ergens in mijn hoofd is blijven hangen dat onlangs de zilveren camera is uitgereikt. http://www.zilverencamera.nl/  Ik vroeg mijzelf af, toen ik dit hoorde, wat een foto nu tot een kwaliteitsfoto maakt, of wanneer is het kunst? Waarin onderscheid een beroepsfotograaf zich van iemand die fotograveren als liefhebberij of hobby heeft? Bij foto's met een nieuwswaarde kan ik mij er iets bij voorstellen. Naast oog hebben om een beeld vast te leggen van een belangrijke gebeurtenis, zal de fotograaf ook steeds op die plek moeten zijn waarvan hij of zij denkt dat een foto het nieuws zal onderstrepen. Net op de goede plek zijn als een politicus een markante uitspraak doet. Of net daar zijn waar geschiedenis wordt geschreven. Zo stond de winnaar van de zilveren camera 2009 Pim Ras op koninginnedag heel toevallig in een positie van waaruit hij heel snel bij de plek des onheils komen. Hij kreeg de kans om twee of drie opnames te maken. Maar of ik nu blij moet zijn dat de fotograaf met één van die foto's die zilveren camera heeft gewonnen weet ik niet. Ik geef toch de voorkeur aan heel andere foto's. Ik zal wel nooit een prijs winnen met een foto die ik gemaakt heb, maar ik hoop dan ook nooit zo'n gruwelijke foto te maken.

 
(klik)

hanscke Dinsdag 26 Januari 2010 - 10:35 pm | | Actueel

elf reacties

Hanny

Geef mij maar foto’s zoals jij ze gemaakt hebt. Die schiet ik zelf ook veel liever. Voor persfotograaf ben ik niet in de wieg gelegd. Veel te veel stress.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 26-01-’10 23:59
Marjolijn

Jouw foto’s mogen er ook zijn hoor, ik hou ook meer van dit soort foto’s.
Net als van foto’s van karakteristieke mensen.

Marjolijn, (URL) - 27-01-’10 07:40
Me!

Het verschil is dat hij de kranten haalt en geluk heeft gehad…

Me!, (E-mail ) (URL) - 27-01-’10 09:18
Elmar

Je moet geluk hebben en net op het goede moment op de goede plaats zijn om een dergelijke prijs te winnen denk ik.
Maar ik zie liever jou winterse landschap!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 27-01-’10 15:16
Renesmurf

Ik heb een hekel aan wedstrijden, geen idee waarom dat is.
Dus zo`n winnende foto zegt me dan ook helemaal niks.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 27-01-’10 22:37
Geertje

Helemaal waar Hanscke!
Helaas ontkom ik er soms niet aan als ik wordt gebeld om een dergelijke foto te maken.
Het zijn ook niet mijn favoriete dingen….
Liever natuur, of evenementen.
Sensatiefoto’s liefst zo weinig mogelijk.

Dit soort foto’s zijn geweldig!
Genieten en lekker wegdromen ;-)

Geertje, (URL) - 27-01-’10 23:29
Neneh

Maar ‘nieuwsfoto’s’ kunnen natuurlijk ook mooie beelden geven. Ik snap het wel, ik snap je redenering maar het zijn toch wel belangrijke foto’s.

Neneh, (E-mail ) (URL) - 28-01-’10 09:03
Thérèse

Het is altijd een punt van discussie waarom het ene schilderij/beeld/foto enz. kunst is en het andere niet. Een discussie waar je eigenlijk nooit uit komt.
Maar ik vind wel een duidelijk verschil tussen foto’s die nieuwswaarde hebben en meer thuis horen in de World Press foto en foto’s die iets bijzonders te zeggen hebben en mogelijk een kunstwaarde krijgen. Het gaat dan ook vaak om een foto uit een totaal van iemands werk.

Wel leuk dat je steeds iets anders ‘onder de loep’ neemt om wat tot jezelf te komen. Ieder doet dat weer op een andere manier.

Mooie foto van jou!

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 28-01-’10 17:21
nans

heb eens even rondgekeken bij de zilveren camera, blijkbaar gaat het hier toch vooral om journalistieke fotografie. DAt had ik even niet helder. En dan stond deze fotograaf van de winnende foto toevallig op de goede plek om deze, zeer shokerende, foto te maken. Maar of het nou een mooie foto is, een goede? Vast wel, technisch gezien.
En net als in de kunst zijn er ind e fotografie vele genres te bespeuren. Ik vind het erg leuk om om de twee jaar naar het fotofestival in Naarden te gaan, waar vaak veel verschillende genres (wel rond 1 thema) aan bod komen. Daar zitten soms juweeltjes tussen.
Maar toch hier ook weer vaak: smaken verschillen…
Een vriend van mij is beroespfotograaf en als ik hem hoor over zijn vaak is dat toch echt anders (veel technischer) dan een goede amateur.. En dan blijf ik liever een amateur! grtzzzz

nans, - 28-01-’10 21:10
jetty

Dat zulke foto’s winnen kan ik ook niet bij. Sowieso vind ik dat moeilijk, iets winnen over de rug van andermans ellende…
Jouw foto vind iik prachtig!

jetty, (E-mail ) (URL) - 01-02-’10 16:41
ggk

Het grootste verschil is volgens mij dat een beroepsfotograaf z’n geld verdient met foto’s maken, of dat nu kunst, journalistiek of reclame is. Kijk eens om je heen overal zijn foto’ er moet een heel leger vrijwel onbekende fotografen zijn dit dat werk leveren. Als ik daaraan denk dan gaat het me duizelen.

ggk, - 04-02-’10 21:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.