VOORNAMEN


Niets, nou ja bijna niets dan, is zo prettig als eens heerlijk te kunnen lachen. Ik slaag er echt niet in om wekelijks, laat staan dagelijks met mijn leerlingen in een deuk te liggen, maar zo af en toe overkomt het mij. Ik was het al bijna weer vergeten tot dat ik de notulen van die les onder ogen kreeg waarin stond dat ze zo heerlijk gelachen hadden.

De tweede jaars leerlingen Onderwijs Assistent zijn drie dagen op stage bij een basisschool en komen twee dagen zelf als leerling op school. Wekelijks begeleid Ã­k zo'n groepje van 8 leerlingen. Tijdens die begeleidingsuren doet elke leerling even verslag over de belevenissen op de school waar hij of zij stage loopt.

Zo vertelde een leerling, dat er een nieuw jongetje in "haar" klas was gekomen, maar dat ze niet meer wist hoe het jongetje heette. Het was nogal een vreemde naam geweest.  We dwaalden wat af en verschillende namen passeerden de revue. Ik vertelde op mijn beurt dat ik gehoord had, dat men tegenwoordig aan kinderen de naam Tiger, Puma, Lion of Beertje geeft. Groot was de hilariteit toen ik zei, dat ik het al helemaal voor me zag als zij als toekomstige leerkrachten hun hele dierentuin bij elkaar stonden te roepen. 

Om het modernisme wat te relativeren vertelde ik dat ik in het verleden ook niet zo erg gecharmeerd was van sommige friese namen. Als voorbeeld noemde ik: Vogeltje, Duufke(Duifje), Zwaantje en het wat beter in het gehoor liggende Merel. En wat te denken van de in Friesland nogal veel voorkomende bijbelse namen zoals Petrus, Jacob, Johannes en Thomas. Ik heb in een straat gewoond waar deze vier namen ook echt tegelijkertijd voorkwamen.

Ik zag het verder al helemaal voor mij.  Een klas opgedeeld in hoeken op basis van de voornamen. Stel dat er nog een groepje meisjes zou zijn met bloemennamen zoals Margriet, Iris, Roos of Madelief, een indeling zou dan gauw gemaakt zijn: de dierentuinhoek, de vogelhoek, de bijbelse namenhoek en de bloemenhoek. Mijn leerlingen gingen helemaal mee in deze fantasie. We hebben even heerlijk met zijn allen zitten lachen......

hanscke Maandag 30 Januari 2006 - 5:39 pm | | School perikelen

vijf reacties

momoniek

hahahaha, mijn broertjes en zusjes zijn allemaal vernoemd naar helden uit riddersagen. Heb je er met mijn familie er gelijk weer een hoekje bij :)

momoniek, (URL) - 30-01-’06 18:48
trieny

Geweldig idee. Bij mijn dochter Iris zaten vorig jaar 4 Irissen in de klas en de meester noemde ze dan ook Virus.

trieny, (E-mail ) (URL) - 30-01-’06 21:06
Renesmurf

Wel leuk, aller rangschikken!
In elk geval beter dan nummeren!

Renesmurf, (URL) - 31-01-’06 00:36
Pinto

wat leuk. namen kunnen ook zo mooi bij iemand passen.”‘k zou graag een keer bij je in de klas willen kijken want volgens mij hangt daar een hele gemoedelijke sfeer! OT: mail!

Pinto, (URL) - 31-01-’06 12:55
experiment

De vegen teller is kaduuk.

experiment, (E-mail ) - 31-01-’06 17:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.