KUNSTERVAREN


Vandaag was ik even in een andere wereld en wel in de wereld die kunst heet. In die wereld ben ik zeker niet als kind aan huis, maar naar mate het aantal bezoeken aan verschillende musea toeneemt hoe minder ik mij als een kat in een vreemd pakhuis ga voelen. Door het kleine beetje ervaring wat ik heb opgedaan, kan ik mij nu gewoon overgeven aan datgene wat ik zie. Eén keer eerder ben ik in het Gronings Museum geweest, maar ik kon mij  gek genoeg weinig van het gebouw herinneren.(Iets wat ik nu niet meer begrijp, want de bouw van het museum is op zich al de moeite waard.)  Het was toen een expositie over mannequins: ik herinner me iets over een jurk en schoenen van Naomi Campbell. Nu bestond de expositie uit vier afzonderlijke gedeelten. Het eerste gedeelte, de mode was wat extravagant. Hier heb ik weinig foto's van gemaakt, omdat ik de opzet van dit geheel niet zo heel goed heb begrepen. Vervolgens kwamen we bij de sculpturen van Folkert de Jong terecht. Deze hebben levensechte menselijke afmetingen en zijn gemaakt van onder andere polyurethaan schuim, zeg maar een soort piepschuim van roze of blauw.
 
(klik)

Ik heb er eerst wat oppervlakkig naar gekeken. ik wist even niet wat ik er mee moest, maar hoe meer sculpturen ik zag, hoe meer ik er in ging zien. Achteraf zeg ik dat het een heel bijzondere ervaring is die ik niet gauw zal vergeten. Ik merk ook dat ik mij steeds minder bezig ga houden met de houdbaarheid en de duurzaamheid van een kunstwerk. Niet alles hoeft tot in de eeuwigheid bewaard te blijven. In weer een heel ander gedeelte was er een  keramiek tenstoonstelling. Daar heb ik niet zoveel mee, maar de expositie was heel spannend  gemaakt met allemaal witte draperieën en witte spoken. Hierdoor was het toch een plezier om er doorheen te lopen en hier en daar een potje te bekijken. Ik was helemaal verrukt van de 150 schilderijen uit het Brücke - Museum Berlijn die het Duits Expressionisme rond 1910 lieten zien. De kleuren, de stijl, het spreekt mij heel erg aan. Sommige schilderijen deden mij aan andere, voor mij meer bekendere schilders denken zoals van Gogh en Picasso. Ik vond het erg leuk toen ik later thuis ontdekte dat in het boekje wat we meegenomen hadden dezelfde vergelijking werd gemaakt.

 
(klik)

hanscke Zondag 28 Februari 2010 - 9:04 pm | | Standaard

negen reacties

Hanny

Wat een prachtig schilderij. Ik hou van kleurig en kleurig is het.
Ik zie liever het keramiek dan de poppen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 28-02-’10 22:14
Marjolijn

Dat was dus een heerlijk dagje uit.
Goed slot van de vakantie.
Goede start vandaag weer…!!

Marjolijn, (URL) - 01-03-’10 05:32
me!

Moderne materialen veranderen uiteraard ook de kunst. Of dat altijd positief is kun je idd alleen maar in een museum zien waar alle kunstvormen samenkomen.

me!, (URL) - 01-03-’10 12:38
Annemarie

Ik kan me in het eerste stukje helemaal vinden..
Ook ik voel me dan helemaal vreemd.. Het is niet echt iets voor mij.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 01-03-’10 21:32
Renesmurf

Soms is juist de vergankelijkheid van de dingen erg mooi.
Wetende dat jij er op dat moment wel van kan genieten.

En dat heb je gedaan!

Renesmurf, (URL) - 01-03-’10 23:59
mikelodeon

het laatste schilderij spreekt mij het meeste aan. Heerlijk om gewoon je ogen te volgen en vervolgens te merken wat het beeld met je doet.Museum klinkt als een aanrader!

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 03-03-’10 09:19
Elmar

Ik had ook niet zo veel met kunt totdat ik ging rondleiden in het jachthuis en kennismaakte met de kunst collectie van Helene Kröller-Müller. Hoewel ik niet alles mooi vind heb ik wel steeds meer waardering en interesse gekregen voor kunst!
Dat laatse schilderij kan ik natuurlijk goed plaatsen, gezien de grote collectie van Goghs die mevrouw Kröller heeft verzameld!
Fijn dat je zo genoten hebt van het museum Hanscke!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 03-03-’10 21:17
nans

haaa! dat was dus toch de moeite van het bezoeken waard!
Ik moet er toch ook eens heen…zucht.
Onderste schilderij is erg mooi!
De bovenste creaturen lijken me ook wel heel bijzonder!
grtzz

nans, - 04-03-’10 21:24
Thérèse

Sorry, Hanscke, al een tijdje niet bij je geweest. Aha fijn. je gaat je verdiepen in de kunst. Dat zouden meer mensen moeten doen. En wat jij schrijft, al doende krijg je er een beter zicht op.
Een prettig weekend!

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 05-03-’10 20:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.