STEMNOSTALGIE


Soms is het vreemd om te moeten ontdekken dat jij je wel iets uit je kindertijd herinnert, maar dat de vader daar geen enkele herinnering meer aan heeft. Het volgende deed zich vanavond voor: P. en ik hebben, in navolging van zijn en mijn ouders, want zo ging dat heel vroeger, vanaf het begin er ook een gewoonte van gemaakt om samen te gaan stemmen. Vandaag moest dat ook gewoon gebeuren, ook al betekende dat, dat we hem even alleen moesten laten. Liever had ik hem even mee laten gaan, net zoals ik vroeger met hen mee mocht. Ik herinner mij nog dat ik bij hem voor op de fiets zat, op een zadeltje dat op de stang gemonteerd was. Als ik goed mijn best doe kan ik nog bijna voelen hoe fijn ik het vond om zo met hem mee te mogen. Ik weet nog dat ik de vraag stelde wat er zou gebeuren als zij, vader en moeder niet gingen stemmen. er was toen immers nog opkomstplicht. Mijn vader liet mij geloven dat er dan een boevenwagen langs zou komen om hem en mijn moeder op te halen. Ik zat vanaf dat moment helemaal zielsgelukkig op die fiets omdat mijn vader en moeder zo wijs waren dat zij het niet zo ver lieten komen......Toen we na een tien minuten weggeweest te zijn weer thuis kwamen, vertelde ik mijn vader dit verhaal. Hij kon het zich niet meer herinneren. Er kwam bij hem een hele lichte herinnering naar boven toen ik hem antwoord gaf op zijn vraag of ik ook nog wist waar er toen gestemd moest worden. Met de naam van de school die ik noemde kon hij akkoord gaan. Het gesprek ging verder over de afschaffing van de verschijningsplicht in 1970. Een boevenwagen kwam er dan wel niet aan te pas, maar degenen die niet in het stemlokaal verschenen werden wel met een boete verblijd. Heel nostalgisch zuchtte mijn vader dat dat het misschien toch beter was geweest wanneer die afschaffing niet was gebeurd. Dan zou iedereen tenminste gewoon naar de stembus gaan. P. en ik hebben toch maar even uiteengezet dat wij de vrijheid om te stemmen toch wel één van de grondbeginsels van de democratie vinden. Ik kan nu wel begrijpen dat mijn vader zich die uitleg van die boevenwagen niet meer herinnert. Voor hem was het zo maar een losse opmerking, voor mij was het als kind een inkleuring van een werkelijkheid. Grappig hoe zoiets dan bijna een halve eeuw later nog weer eens boven komt drijven.
hanscke Woensdag 03 Maart 2010 - 9:23 pm | | Actueel

zes reacties

Hanny

Ik was als kind heel vaak in het stemlokaal te vinden, omdat de school waarin dat lokaal was, tegenover ons huis stond en een goede kennis van ons daar lid van het stembureau was. En druk dat het daar was. Dat veranderde toen de stemplicht was opgeheven. Toen had ze tijd om te breien.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 04-03-’10 00:44
Marjolijn

Gebeurtenissen die in kindertijd veel indruk maken raak je niet zomaar kwijt.
Fijne donderdag.

Marjolijn, (URL) - 04-03-’10 07:29
Elmar

Leuke herinnering Hanscke!
Ik kan me als kind niet herinneren dat mijn ouders gingen stemmen al hebben ze dat zeker wel gedaan! Zelf was ik wel blij dat ik mocht gaan stemmen toen ik achttien was!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 04-03-’10 17:21
Di Mario

Zoals mijn moeke altijd zei, het is geen plicht, maar wel je plicht. Dus gisteren natuurlijk wezen stemmen.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 04-03-’10 20:45
nans

Mooi verhaal, mooi plaatje, zo dat meisje bij pa op de fiets!
Leuk dat je het er nog samen over kunt hebben ook!
grtzzzz

nans, - 04-03-’10 21:25
Renesmurf

En toch vind ik dat stemmen verplicht zou moeten zijn.
En dat mensen eerst een test moeten maken of ze er wel capabel voor zijn.

Tja, voor kleine kinderen maken heel veel dingen erg veel indruk, grappig is dat.

Renesmurf, (URL) - 04-03-’10 23:57
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.