BOEKTHERAPIE


Een paar jaar geleden heb ik er voor gekozen om mij niet meer op één bepaald tijdschrift te abonneren. Liever koop ik van tijd tot tijd ergens een los nummer van. Ik heb het gevoel dat dit ook iets meer in deze tijd past. Vorige week viel mijn keuze op de Mind. Het is dan heel opmerkelijk als je opeens een artikel over een onderwerp leest, waarvan je denkt, zoiets had ik zelf ook al bedacht, maar omdat ik dacht dat het onzin was heb ik het naar het land der fabels heb verwezen en nu schijnt er opeens grond voor zo'n gedachte te zijn.

Boektherapie. 'Sommige woorden uit een roman raken direct een zenuw. Dat kan effectiever zijn dan een sessie bij een psychiater. Boeken dragen vaak waarheden in zich over onszelf, ze geven ons de woorden bij de gevoelens' aldus de Italiaanse Stefanie Moro in het artikel: vind jezelf (terug)....... in een roman. En dat is precies wat ik jaren geleden al voor mijzelf uitgevonden had.

In het verleden heb ik mij heel vaak afgevraagd hoe het toch mogelijk was dat ik net op het juiste moment dàt boek vond wat aansloot bij mijn gevoelens of mij zelfs diepere inzichten omtrent bepaalde ideeën gaf. Zo heb ik in mijn vroege twintiger jaren gesmuld van de boeken van Herman Hesse.

Hoewel ik ook heel veel boeken puur ter ontspanning lees, komt het ook nu nog wel eens voor dat een bepaalde passage 'iets' met mij doet. Op dit moment luister ik onderweg naar mij werk in de auto naar het boek Contrapunt van Anna Enquist. Daarin beschrijft zij hoe ze er soms naar streeft om het gevoel terug te krijgen toen zij en haar dochter voor de geboorte nog een eenheid waren. Hoe het lichaam met de twee levens zich voegde, wanneer zij bijvoorbeeld in bed ging verliggen. Een eenheid die nooit zal terug keren. Het verlangen om die eenheid met je kind te voelen en ook het weten dat die eenheid er nooit meer zal zijn.

Ik heb deze passage een aantal malen achter elkaar willen horen. Tijdens het luisteren overvielen mij gevoelens van herkenning.  Ook ik heb zo af en toe dat intense verlangen gehad meer één met mijn kinderen te zijn dan dat ik op dat moment ervaarde, maar het is mij door de tijd heen ook stukje bij beetje duidelijk geworden dat mijn kinderen echt volwassen zijn geworden en dat het goed is om hen los te laten.

Ik ben het dan ook helemaal eens met de zinsnede uit het artikel dat drie of vier rake zinnen van een schrijver mij in een heel andere gemoedstoestand kunnen brengen of een lang vergeten herinnering tot leven kunnen wekken. Sommige woorden raken direct een zenuw. Naast het lezen ter ontspanning zal het lezen mij daarom op meerdere manieren blijven boeien.

hanscke Zondag 07 Maart 2010 - 4:26 pm | | boeken

elf reacties

Me!

Ik denk dat er in vele boeken stukken staan waar een zekere herkenning in zit. Daardoor worden wat grijze celletjes getriggerd en denk je even verder dan wat er staat.

Me!, (E-mail ) (URL) - 07-03-’10 17:38
nans

heeeeeel herkenbaar! kan niet zo een passage noemen, maar ik herken het zeker, dat sommige boeken in je leven op het juiste moment voorbijkomen!
Veel leesplezier!
grtzzz

nans, - 07-03-’10 19:09
Hanny

Niet alleen rake zinnen in een boek kunnen iets met je doen, ook uit een tijdschrift of krant.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 07-03-’10 19:31
Annemarie

Ik ken het gevoel inderdaad ook…
Niet alleen met boeken maar met muziek ook.
Blijft heel apart dat je zulke dingen dan kan ervaren.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 07-03-’10 19:58
f r e d

aap noot mies; of maan roos etc. lezen moet!!

f r e d, (E-mail ) (URL) - 07-03-’10 21:42
Renesmurf

Dat heeft allemaal te maken met emotie`s.
En dat is altijd interesant als het je overkomt.
Zo wordt een mens soms wat rijper.

Renesmurf, (URL) - 07-03-’10 22:16
Di Mario

Herkenbaar dat er in sommige boeken wat zit dat bij je past op dat moment. Daarom leg ik ook weleens een boek weg, omdat het niet het goede moment is.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 07-03-’10 22:22
Marjolijn

Herkenbaar, maar ook met muziek.
Fijne dag vandaag.

Marjolijn, (URL) - 08-03-’10 05:46
Elmar

Wat je beschijft hebben denk ik veel mensen, ik ook, anders zouden er ook niet zo veel boeken gelezen worden denk ik. Als je niet geraakt wordt door een boek lees je het niet of lees je het niet uit.
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 08-03-’10 20:01
Thérèse

Ben het helemaal met je eens. Boeken lezen, inderdaad niet alleen ter ontspanning, ik zou het niet willen missen.

Alleen het voorbeeld dat je noemt: Anna Enquist. Je weet dat haar dochter verongelukt is??

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 08-03-’10 21:20
hanscke

Ik was voor ik het boek las van de tragische dood van haar dochter op de hoogte. Misschien zouden haar herinneringen aan de kinderjaren van haar dochter daardoor iets scherper zijn neergezet. Gelukig zijn mijn kinderen nog in leven, toch heb ook ik soms een klein beetje heimweegevoelens naar het vroeger wat nooit meer terugkomt.

hanscke, (E-mail ) (URL) - 09-03-’10 08:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.