I.M.VOORBIJ


Aangedaan is een groot woord, maar ik merkte, dat ik toch toch enigszins geroerd raakte toen ik via de tv op de hoogte werd gebracht van het overlijden van Hans van Mierlo. Ik ben in het verleden geen fervent aanhanger van D'66 of later van D66 geweest, maar de benadering van deze politicus heeft bij mij mijn politiek bewustzijn wel vergroot. Voor mij had hij in mijn jonge jaren een beetje de rol van een politieke vader. Een vader waarin je wel vertrouwen had, maar die je, omdat je nu eenmaal jong was en je eigen weg wilde gaan, daarom niet wilde volgen. Nee, ik heb het een paar weken eerder ook al vermeld, ik voelde mij meer thuis bij de PPR. Dat was net iets speelser, net iets jonger, net iets ludieker. Mensen van D'66 gingen niet op straat tollen met tollen uitgegeven door de partij. Zij liepen niet met lieveheersbeestspeldjes, nee D'66 moest het hebben van populaire verbale slogans zoals het goed bedachte D'66 Een Redelijk Alternatief in de eind jaren '70. Het heeft mij geleerd genuancerd naar de politiek te kijken en niet klakkeloos achter iemand aan te hollen. Als van Mierlo aan het woord was, ik vond het plezierig om deze man te horen,  luisterde ik heel goed naar zijn uiteenzettingen om dan bij mijn vrienden, die wel D'66 aanhanger waren, te kunnen weerleggen waarom ik bij mijn keuze van de PPR bleef. De PPR bestaat niet meer, Groen Links is het net niet helemaal voor mij. Landelijk gezien trekt D66 mij als partij nu wel het meest en met Alexander Pechtold heeft de partij weer een goede voorman. Helaas is de grote meester niet meer. Hij heeft lang al zijn idealen niet verwezenlijkt zien worden, maar ik kan mij vinden als er gezegd wordt dat hij een groot staatsman is geweest die met zijn partij er voor gezorgd heeft dat er op politiek terrein het één en ander veranderd is. Zo nu en dan wordt er een referendum gehouden. Het onderwerp van gekozen burgermeesters is nog steeds in bespreking. Ik voel het als een gemis om afscheid te moeten nemen van iemand die een voorbeeld voor mij is geweest en vanaf een verre afstand in mijn ontwikkeling heeft bijgedragen. Met hem verdwijnt er ook een klein stukje van mijn leven. Wanneer voorbeelden sterven, komt daarmee het besef van de eigen eindigheid ook dichterbij.

hanscke Vrijdag 12 Maart 2010 - 07:48 am | | Actueel

tien reacties

Annemarie

Qua politiek heb ik niet echt een voorbeeld…
Maar Hans van Mierlo is zelfs voor mijn generatie denk ik heel bekend!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 12-03-’10 21:35
ton

Ik heb vaker geen D66 gestemd dan wel, maar het overlijden van Hans van Mierlo bezorgde mij toch even kippenvel.

ton, (E-mail ) (URL) - 12-03-’10 21:52
Me!

Ik ben toch van PPR naar Groenlinks gegaan. maar Hans heeft altijd mijn sympathie gehad.

Me!, (E-mail ) (URL) - 12-03-’10 22:15
Elmar

Met Hans van Mierlo is een groot vernieuwer verloren gegaan, hopelijk dienen zich nieuwe vernieuwers ala van Mierlo aan!
groetjes en een fijn weekend!
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 12-03-’10 22:18
Di Mario

ik ben geen d66 stemmer.. maar hij was wel een naam die je kon uitspreken zonder bittere smaak zoals de laatste tijd bij politici.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 12-03-’10 22:19
Renesmurf

Ik vind D66 altijd niet links en niet rechts, dus daar kan je weinig mee.
Nee, dan vind ik GL duidelijker.
Maar Van Mierlo mocht ik wel, een slimme rustige man!

Renesmurf, (URL) - 12-03-’10 23:31
Marjolijn

Ja dat nieuws gaf kippenvel, een groot man verloren gegaan.

Marjolijn, (URL) - 13-03-’10 05:45
mikelodeon

Ja ook hier in Marokko toch wel verslagenheid toen het nieuws vernomen werd. D66 was hans van Mierlo

mikelodeon, - 13-03-’10 20:09
gala

ik ook geen D66-ger…maar van Mierlo vond ik altijd een beschaafd en innemende man

gala, (URL) - 15-03-’10 12:36
Thérèse

Ja, ik was ook een bewonderaar van hem; het was toch een indrukwekkend politicus. Ik heb of nooit of een keer op hem gestemd, maar toch maakte hij een zeer persoonlijke en integere indruk. Jammer, weer iemand te vroeg overleden.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 15-03-’10 22:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.