KNOFLOOKADEM


Knoflook, ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Het eten van dit bolgewas heb ik van huisuit niet meegekregen. Mijn moeder gebruikte het niet. In de begin zeventiger jaren vond ik het wel heel interessant staan als ik bij iemand kwam die in de keuken zo'n streng knoflook had hangen. Ik had geen idee wat ik er mee kon of moest doen of hoe ik het moest verwerken. Sterker nog, ik had er een aversie tegen. Ik had tussen de regels door wel van mijn ouders meegekregen, dat zij niet gesteld waren op de ademsgeur van mensen die dit wel gebruikten. Op grond daarvan had ik een 'ik lust dat niet' houding ontwikkeld. Het vriendenstel waar ik in mijn twintiger jaren  nog al close mee was, hielden met mijn smaak rekening door bij hun bereidingswijze nergens knoflook in te doen. 

Veel later ben ik in de zelfgemaakt goulash toch maar eens knoflook gaan gebruiken. Helemaal interessant vond ik het toen ik het financieel wat beter kreeg en mijzelf een knoflookpersje cadeau deed. Maar toen werden de kinderen groter en op hun verzoek schrapte ik op zaterdag de knoflook weer uit de Italiaanse gerechten en de goulash.

Het vreemde is, toen ik wel knoflook ging gebruiken heb ik niets vernomen van een smaak die toegevoegd werd, en toen ik het later weer achterwege liet heb ik het ook niet gemist. Nu gebruik ik het nog wel eens, meer onder het motto, het is vers en het hoort erbij. Maar toch houd ik er nog altijd rekening mee wat ik die avond of volgende dag ga doen. Ik vind het inderdaad nog steeds niet prettig als ik dicht bij mensen in de buurt kom, die zo nadrukkelijk naar knoflook ruiken, dus dan wil ik zelf die geur ook niet verspreiden.

Dit alles naar aanleiding van een artikel in de krant. Knoflooketer stinkt niet langer. Twee Amsterdamse studenten ontwikkelden AfterGarlick, een middel tegen knoflookadem. Het is bij AH te koop. In dat artikel wordt verder beschreven dat de knoflookgeuur niet in de mond zit, maar in de maag. Daar ontstaat een zwavelverbinding die stinkt.  Het middel dat uitgevonden is en in tabletform ingenomen kan worden breekt de zwavelvervinding af, daardoor wordt niet alleen de ademkonoflookvrij, maar -de volgende dag- ook de poriën. Waar ik nu benieuwd naar ben is wat u van de knoflook bij een ander vindt? En houdt u zelf rekening met bepaalde situaties wat tot gevolg heeft dat u geen knoflook gebruikt?

hanscke Zaterdag 20 Maart 2010 - 7:39 pm | | Standaard

veertien reacties

Hanny

Als iemand naar knoflook ruikt, vind ik dat niet plezierig. Vooral in mijn eerste werkkring op de röntgen vond ik het een verschrikking. Zelf houd ik er altijd rekening mee wat ik de volgende dag moet doen. Deze pil lijkt mij een uitkomst.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 20-03-’10 19:58
Me!

Ik vind knoflook heerlijk en gebruik het vrij veel. Wel alleen bij het avondeten. Ik hou er niet specifiek rekening mee wat ik de andere dag ga doen.

Me!, (E-mail ) (URL) - 20-03-’10 20:41
nanos

Ik kan me niet herinneren dat het me ooit stoorde dat een ander er naar rook. Zelf gebruik ik regelmatig knoflook, maar in de wetenschap dat het storend kan zijn, hou ik wel rekening met dag en uur waarop.

nanos, (E-mail ) (URL) - 20-03-’10 22:14
Renesmurf

Ik ruik niet zo best, dus ik heb er nooit last van.
En zelf eet ik nauwelijks knoflook.

Renesmurf, (URL) - 21-03-’10 00:47
Marjolijn

Toen ik nog werkte, at ik het bijna nooit, ook met de reden je ruikt het zo de volgende dag. Dat vond ik niet prettig en een ander vast ook niet.
Nu maakt het niet zo uit.
Een paar blaadjes verse peterselie kauwen, schijnt ook goed te helpen, na een knoflookrijke maaltijd.
Fijne zondag.

Marjolijn, (URL) - 21-03-’10 06:37
nans

Er wordt hier regelmatig knoflook gebruikt, maar niet in grote hoeveelheden. Als ik het ‘s avonds gebruik ga ik er van uit dat het de dag erna wel mee zal vallen.
Wat ik niet doe is bv. kruidenkaas als boursin op mijn brood doen voor de lunch als ik moet werken. In zo’n klein spreekkamertje met een knoflookwalm zitten van de lunch lijkt me niet zo aangenaam voor mijn clienten…

grtzzzz

nans, - 21-03-’10 09:55
ggk

Zeker hou ik er rekening mee, alleen knofloof op vrijdag en zaterdagavond en niet als ik naar de tandarts moet. Maar in vakanties gaan we helemaal los dan gaan er zomaar 2 tenen in een maaltijd. De knoflook van tegenwoordig is trouwens veel minder scherp dan “vroeger” net als uien, daar ga ik nooit meer van huilen vroeger wel.

ggk, - 21-03-’10 13:05
Xiwel

Ik stoor me niet specifiek aan mensen met een knoflookadem. Dat leer je wel af als je langer in het Verre Oosten verblijft. Die mensen vinden ons trouwens naar melk stinken. Zij drinken dat vrijwel niet en het valt hen aan onze huidgeur op dat Westerlingen dat wel doen. Bij mij niet, want ik drink al decennialang geen melk. Geur is daarnaast realatief. Soms wen je er al binnen een kwartier aan. Anders zouden mensen ook niet in Zaanstad kunnen leven. Wij ruiken daar hun levensmiddelenindustrie en zij niet meer.

Heel veel slechte adem wordt door de maag veroorzaakt. Ik ruik het nog wel eens als mensen veel koffiedrinken en/of troep roken. Er zijn ook mensen die dat allemaal niet doen en toch last van maaggeur hebben. Ik blijf dan maar wat verder uit de buurt van hun uitademing. Zo moeilijk is dat niet.

Zelf eet ik thuis alleen knoflook in afhaalmaaltijden van de Indonees. Ik heb geen knoflook in huis, maar proef wel het verschil. Zelf snipper ik vaak ergens een uitje door. Dat trekt de smaak ook op en kan ook zorgen voor een slechte adem.

Xiwel, (URL) - 21-03-’10 13:37
mikelodeon

Ik ben dol op knoflook maar eet het niet dagelijks ook vind ik de geur bij anderen niet hinderlijk, meer een constatering, zo kan koffie ook een eigen geur hebben en parfum ook, ik stoor me er dus niet aan. Knoflook vind ik een heerlijke smaakmaker en ik eet het zowel rauw als gebakken of gekookt en het is bovendien gezond want werkt bloedzuiverend.

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 21-03-’10 14:28
Di Mario

Knoflook hoort gewoon bij het avondeten. Wij verwerken het dan ook in veel gerechten… En ik zorg er zo wie zo wel voor dat ik niet te dichtbij andere kom ;-)

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 21-03-’10 14:39
Annemarie

Alleen als er iemand anders kookt of ik uit eten ben dan eet ik knoflook. Verder nooit.
Ik heb laatst een gerecht gehad waar onwijs veel knoflook in zat en eigenlijk vond ik dat best wel heel erg lekker…

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 21-03-’10 19:33
Elmar

Ik gebruik eigenlijk niet of nauwelijks knoflook, en als we het eten moeten we het allemaal eten dan ruiken we er tenminste allemaal naar! ;-)
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 21-03-’10 20:09
fialas

ik gebruik het veel, en mijn vrienden ook. En wat heet stank? Parfum is veel erger. En wierook. Vandaag uitvaart meegemaakt waarbij op verzoek van de familie geen wierookvat werd gezwaaid. Want de familie is astmatisch. Geen blauw doorrooke kerk dus, goedzo!

fialas, (E-mail ) (URL) - 25-03-’10 23:13
Willemvk

Een beetje knoflook hoort wel bij het eten, zeker italiaans of oosters. En als je dat later ruikt, so be it.

Willemvk, (E-mail ) (URL) - 28-03-’10 13:07
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.