GESNAPT


Nee, ik snap er dus helemaal niets van. Met mijn bijna vijfentwintigjarige schoolervaring in het omgaan met jongeren rond deze leeftijd kan ik op geen enkele wijze invoelen wat een jongen bezielt om tot dit soort activiteiten over te gaan.

Aanhouding verdachte
De politie onderzocht alle brandstichtingen met behulp van sporenonderzoek en getuigen. De 18-jarige jongen uit T. kwam in beeld bij de politie mede omdat hij een aantal malen gesignaleerd werd tussen het publiek dat op de branden afkwam. Op vrijdag 26 maart besloot het onderzoeksteam de jongeman aan te houden. Tijdens de verhoren bekende de verdachte de tien branden  Brand bij tennisclub
Ook bij de tennisvereniging aan de Harddraversdijk werd tot twee keer toe brand gesticht. Op 13 februari 2010 brandde daar een materiaalhok geheel uit doordat een in brand gestoken vuilcontainer tegen het hok werd geplaatst. Een maand later moesten politie en brandweer andermaal
uitrukken voor een brand in de kantine van deze tennisvereniging. Nu bleek een hoeveelheid kranten en oude lappen in brand te zijn gestoken in het toiletgedeelte van de kantine en nog wat kleinere brandjes en vernielingen. Op vordering van de officier van de justitie werd de jongen maandag geleid voor de rechter-commissaris. Die besloot de verdachte 14 dagen langer vast te houden. (teksten overgenomen van Waldnet)

Zinloze branden aansteken, die wel veel schade veroorzaken, maar waar het niet eens tot een goed vlammende brand komt en dan wel tussen het publiek gaan staan. Het gaat mijn verstand ver te boven. De plaats waar de jongen woont is bijna 20 kilometer verwijderd van de plekken waar hij de branden 's nachts heeft gesticht. Hoe zou zo'n jongen op zo'n avond op pad zijn gegaan zo vraag ik mij af, met vooropgesteld plan, of doelloos heen en weer lopend om zo tot een plan te komen? En hoe zou hij 's nachts weer naar huis zijn gegaan? Innig tevreden dat het hem weer gelukt is om daarna gelukzalig te gaan slapen? Het is toch te gek voor woorden. Nogmaals ik begrijp er helemaal niets van.

Wat ik wel weet is dat het bestuur van "mijn" tennisclub met de nieuwe voorzitter aan het roer er handen vol werk aan hebben om alles weer in goede banen te leiden. Het komt allemaal wel weer goed, maar ik had mijn opvolger toegezegd dat na alle renoverende werkzaamheden die er de laatste jaren zijn uitgevoerd, er een periode van realtieve rust zou aanbreken. Dat mag dankzij zo'n hele vreemde vogel helaas niet zo zijn. De tennisclub kan nadat alle herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd weer op oude voet verder. Maar zo'n jongen, hoe moet hij verder? Zou er nog een kans bestaan dat na straf en behandeling ook zijn leven nog een andere wending kan krijgen?  

hanscke Vrijdag 02 April 2010 - 12:51 pm | | Tennis

negen reacties

Xiwel

Helaas weer niet doorgevraagd wat zijn motief was? Het meest simpele is zeggen dat ie het leuk vond. Toch zal het niet de eerste keer zijn dat zo’n jongen op pad gestuurd wordt met een opdracht van bijvoorbeeld een projectontwikkelaar die er huizen wil bouwen of iemand van de tennisclub die een clubgebouw wil hebben dat aan modernere eisen voldoet. Vervolgens worden er nog wat meer brandjes gesticht om de aandacht van dat idee af te leiden.

Xiwel, (URL) - 02-04-’10 15:23
Elmar

Je vraagt je inderdaad af wat zo iemand bezield.
Maar gelukkig hebben ze hem nu in de kraag gevat en kan hij niet nog meer ellende veroorzaken!
Bovendien kan hij nu aansprakelijk gesteld worden, maar of er iets te halen valt….?
Ik hoop dat die jongen op de één of andere manier geholpen kan worden!
groetjes en fijne peezzzdeezzz!
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 02-04-’10 17:13
Me!

Het zal je kind maar wezen bedenk ik me nu. Dat wil je toch niet meemaken.

Me!, (E-mail ) (URL) - 02-04-’10 17:58
Hanny

De redenen voor die jongen om brandjes te stichten kunnen heel divers zijn natuurlijk. Spanning en sensatie, of misschien toch een steekje los in de bovenkamer. Het is te hopen dat hij zijn straf niet ontloopt, maar dat er ook gewerkt wordt aan ‘genezing’. Dat hij, als zijn straf erop zit, niet weer aan de gang gaat.
Ik hoop voor de tennisvereniging dat de schade op hem verhaald kan worden. Hij is volwassen, dus kan er niet meer aangeklopt worden bij de ouders.
Ik wens je heel goede en gezellige Paasdagen toe!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 02-04-’10 18:08
Marjolijn

Ja, daar ben je niet de enige in, dat is toch ook niet te snappen waarom iemand daar lol in heeft.
Gelukkig zal hij het nu voorlopig wel uit zijn hoofd laten.
Fijne paasdagen.

Marjolijn, (URL) - 02-04-’10 19:42
Renesmurf

ja, ik vraag het me ook wel eens af, wat bezielt een brandstichter toch? Ziekelijk, en dat moet genezen. Maar de schade is dan al geschied.

Renesmurf, (URL) - 03-04-’10 00:04
Willemvk

Ik las dat hij opgepakt was en zat mij direct af te vragen of hij bij jou tennisclub was geweest.

Willemvk, (E-mail ) (URL) - 03-04-’10 00:13
mikelodeon

Fijn dat de dader gepakt is, nu kan een ieder weer opgelucht ademhalen. Tja en waarom deze dingen gebeuren…? Verveling, kicken op het doen van iets verbodens… Fascinatie voor vuur….Wie zal het zeggen…

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 03-04-’10 19:13
nans

Ik vraag het me samen met je af…geen idee. En zo zijn er wel meer zaken die ik me af kan vragen omdat ze in mijn hoofd niet eens zouden opkomen….
Toch een Fijne Paas!!!
grtzz

nans, - 04-04-’10 08:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.