DROMEN BLIJVEN


Dat valt niet mee. Nadat ik een hele dag de workshops gevolgd heb om inzicht te krijgen wat er allemaal bij komt kijken om een standbeeld te worden, moet ik bijna de conclusie trekken dat die droom misschien altijd een droom zal moeten blijven en nooit werkelijkheid kan worden. Onvoorstelbaar wat er allemaal gedaan moet worden om jezelf tot standbeeld te transformeren. Allereerst is er de act, het verhaal dat je door middel van het beeld wilt vertellen. Is dat beeld, als het eenmaal staat, mooi, grappig of spannend genoeg? Dit vind ik zelf nog het minst moeilijk. Dat heb ik helemaal helder voor de geest. En daar wil ik ook helemaal geen geheim van maken, een heks zou het moeten worden. Maar dan. De aankleding. Daar had ik helemaal niet zo bij stil gestaan, maar het zal een heidens karwei zijn om tot de juiste manier van aankleding te komen. De kleding van een porseleinen heks, want dat zou de uitbeelding moeten zijn, zal zodanig bewerkt moeten worden, waardoor het geheel niet meer op een als heks verklede persoon lijkt, maar het echt als een standbeeld oogt. In de workshop "kostuum" maakte ik kennis met materialen die als verstevigingsmiddel gebruikt kunnen worden zoals pretex of polytex. Over deze materie had ik nog nooit  nagedacht en in dat soort dingen ben ik ook helemaal niet handig. Ooit heb ik het afgebeelde popje gemaakt. Hoewel ik vanuit een boek stap voor stap te werk kon gaan, vond ik alles even moeilijk. Het frame, de gestalte maken, het gezicht boetseren, ja zelfs de pieterpeuterige kleding maken, kostte mij veel inspanning, terwijl ik toch redelijk goed met de naaimachine overweg kan. Een echtgenoot voor deze bejaarde vrouw is er dan ook nooit gekomen. Daar moest ik gisteren tijdens die workshop sterk aan denken. En dan heb ik het nog niet eens over de schmink die aangebracht zal moeten worden. Tijdens die workshop bleek dat ik totaal niet in de wieg ben gelegd om dat zelf voor elkaar te krijgen. De act opvoeren en het staan kost mij uiteindelijk de minste moeite, dat zou nog wel een keer lukken, maar die entourage? Ik ben bang dat ik de droom om ooit zelf een standbeeld te kunnen worden maar moet opgeven. Dat zit er op deze basis niet in. Als ik deze droom ooit uit wil laten komen zal ik vanuit een heel ander vaatje moeten tappen. Dan zal ik op zoek moeten gaan naar hulptroepen. En tja, waar vind je die? Voorlopig lijkt dat de eerste vraag waarop ik een antwoord moet gaan vinden, want ik blijf er van dromen om ooit op het World Statues Festival te kunnen staan.  De organisatie van de workshopdag van gisteren was in handen van de World Statues Foundation en was tot in de puntjes verzorgd. Ik heb dan ook heel veel geleerd en ik kijk terug op een prima dag, ondanks het wat tegenvallende perspectief.
hanscke Zondag 11 April 2010 - 8:12 pm | | Standaard

elf reacties

nans

Klinkt als een hele leuke inspirerende dag…Toch maar een oproep doen voor hulptroepen?
Al wordt het geen droom die uitkomt, je hebt uit deze dag vast toch wel wat gehaald….
grtzzz

nans, - 11-04-’10 20:58
Me!

Er zijn werkelijk uitvoeringen af en toe te zien. Ik zou niet stil kunnen staan en mijn smoel in allerlei gekken bekken trekken.

Me!, (E-mail ) (URL) - 11-04-’10 21:02
Renesmurf

Dromen zijn soms mooier dan de uiteindelijke uitkomst, al weet je dat natuurlijk nooit van te voren.
En je blijft er bij bezig.

Renesmurf, (URL) - 11-04-’10 22:42
Annemarie

Ik kan me voorstellen dat er inderdaad heel veel bij komt kijken.
Maar met hulptroepen die het moeilijke weer voor je doen, dan gaat het waarschijnlijk toch wel lukken?

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 11-04-’10 22:46
Hanny

Als je droom is om op het Festival te kunnen staan, dan moet alles er aan doen om die droom te verwezenlijken. Dus ook hulptroepen inschakelen. En dat moet toch wel lukken?!!!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 12-04-’10 00:52
Marjolijn

De hulptroepen maar inschakelen en je droom verwezelijken…!!
Fijne dag vandaag.

Marjolijn, (URL) - 12-04-’10 06:05
ggk

Ga er creatief mee om (dan bedoel ik probeer dan de materialen te zoeken enzo die dichter bij je staan maar toch kunnen uitbeelden watje zou willen), en schakel hulptroepen in.

ggk, - 12-04-’10 09:50
Monique

Maar wel blijven dromen hoor :)

Monique, (E-mail ) (URL) - 12-04-’10 10:48
Thérèse

Nou, ik ben heel benieuwd of je het toch blijft proberen. Zelf schrik ik mij altijd rot van die beelden. Maar ja, ieder mens zijn ‘ding’. Je bent in ieder geval een ervaring rijker, die weinig mensen gehad hebben.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 13-04-’10 13:36
Elmar

Je zou mesnen moeten vinden die goed zijn in het kostuum maken en schminken maar niet in stilstaan zodat jullie elkaar mooi kunnen aanvullen. Hopelijk lukt het je om zo’n livingstatue team samen te stellen!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 13-04-’10 22:12
Novie

een standbeeld zijn hmmm wat wil je daarmee?

Novie, (URL) - 14-04-’10 21:31
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.