REHABILITATIE


Ik kan zoeken wat ik wil maar ik kan het eerder geschreven blogje over Lucia de B. niet terugvinden, terwijl ik zeker weet daarover geschreven te hebben. Toen er opnieuw onderzoek gedaan zou worden, was ik helemaal enthousiast. Ik kon namelijk bijna niet geloven dat deze vrouw met opzet zoveel mensen van hun leven beroofd zou hebben. Alleen kon ik niet hard maken waarom ik het niet kon geloven. Er was iets wat ik ondefinieerbaar vond. Een vooringenomen stellingname van de rechtbank. En nu blijkt dit ook zo te zijn.

Ik weet nog dat ik toen in mijn blogje schreef, dat het mij onvoorstelbaar moeilijk leek om, na het onrecht wat je is aangedaan, "gewoon" verder te moeten gaan met je leven. Na al die verschrikkelijke jaren in de gevangenis. Wat een hel moet zoiets zijn, ergens voor vastzitten, terwijl je zelf zeker weet dat je het niet gedaan hebt. Wat een zinloze jaren die zomaar voorbij gegaan zijn. Echte vrijspraak, rehabilitatie, excuses en misschien nog smartegeld, het is een gebaar, maar dit alles kan het doorgestane leed natuurlijk nooit meer goed maken. Hoe moet je verder, hoe pak je dit op?

Dit laatste geldt zeker voor de Nerderlandse rechtspraak. Men mag wel eens heel diep de hand in eigen boezem steken en flink gaan nadenken hoe voorkomen kan worden dat er falikant verkeerd recht gesproken wordt. En niet één keer, nee zelfs geen twee keer, maar wel drie of vier keer in de afgelopen vijftien jaar. Dat is veel. Het zal je leven maar zijn wat op deze manier verknold wordt. Ik ben in het algemeen niet zo voor het middel: een diepgaand onderzoek instellen, maar in dit geval zal ik het alleen maar toejuichen.

hanscke Woensdag 14 April 2010 - 10:36 pm | | Actueel

veertien reacties

nanos

Het is al te gek voor woorden dat de verkeerde persoon wordt gestraft voor een moord.
Dit ‘geval’ slaat alles. Er werd iemand veroordeeld voor geen moord.
Probeer dat maar eens te begrijpen.

nanos, (E-mail ) (URL) - 14-04-’10 23:14
Hanny

Wat lijkt het me verschrikkelijk dat door dwalingen zomaar jaren van je afgepakt worden. Het lijkt me zoiets als doodzijn terwijl je nog leeft. Deze vrouw is nu voor het leven getekend dankzij rechterlijke dwalingen. Haar verloren jaren kunnen niet teruggegeven worden door excuses, smartengeld of wat dan ook.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 15-04-’10 00:19
Michiel

Het kan helaas nog erger.

In de VS had Lucia waarschijnlijk de doodstraf gekregen. En dan valt er helemaal niets meer te herstellen.

Als sommige populisten hun zin krijgen wordt er in Nederland niet alleen (nog) strenger gestraft, maar wordt ook de doodstraf weer ingevoerd.

Dat moeten we dus niet laten gebeuren…

Ik moet overigens zeggen dat ze zich er goed doorheen slaat. Haar aanwezigheid bij Pauw zonder Witteman was emotioneel. Ze is geknakt, maar niet gebroken. Ze kan er nog wat van maken.

Michiel, (URL) - 15-04-’10 01:08
me!

vreemde reacties, iedereen wilde haar aan de schandpaal nagelen en nu in eens heel andersom.

me!, (E-mail ) (URL) - 15-04-’10 07:19
Marjolijn

Ja, het zal je maar overkomen, zoveel jaren kwijt door rechtelijke dwaling.
Ik hoop dat ze toch nog een weg kan vinden, waarop ze verder kan.
En dat er nu goed voor haar gezorgd wordt.

Marjolijn, (URL) - 15-04-’10 07:26
Xiwel

Ik kan 2 eerder logjes bij je vinden
http://hanscke.b-cool.nl/pivot/entry.php.. en
http://hanscke.b-cool.nl/pivot/entry.php..

Zelf zit ik er mee wie die zogenaamde moorden aan elkaar heeft gekoppeld. Statistiek is een goed hulpmiddel, maar hier lijkt het misbruikt te zijn. Een onderzoek daarnaar zou ik wel op prijs stellen.

@Me!: Zelf wens ik nooit mensen aan de schandpaal. Dit geval heb ik aanvankelijk niet gevolgd. Dus geen mening er over. Vervolgens was er een paar jaar terug een TV-uitzending die me aan het denken zette. De zogenaamde ‘bewijzen’ werden toen weerlegd, maar toch kon ik daar nog geen overtuigend bewijs uit halen dat zij het niet had gedaan. En dat is ook bijna niet te bewijzen, vandaar dat er bewezen moet worden dat men wel iets gedaan heeft.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 15-04-’10 14:48
Elmar

Zo’n rechterlijke dwaling is vreselijk, maar nog erger is als zo’n dwaling nooit ontdekt wordt!
Hopelijk leert men hiervan, want zo iets maak je nooit meer goed!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 15-04-’10 19:13
hanscke

@Xiwel:Dank voor je research. De tweede had ik inmiddels zelf gevonden, maar ik zocht inderdaad de eerste. Dat is precies wat ik mijn herinnering dacht dat ik geschreven had. Graag hoor ik nog hoe je dit opgespoord hebt, want bij mij lukte het niet met de zoekfunctie.

hanscke, (E-mail ) (URL) - 15-04-’10 20:28
Di Mario

Weer een van de redenen om duidelijk te maken dat we blij mogen zijn dat er in Nederland geen doodstraf is. Anders had ze haar vrijspraak zelf misschien niet eens meegemaakt.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 15-04-’10 21:33
Xiwel

@Hanscke: Ik tik het zoekwoord in in m’n google toolbar zoekvak en vraag ‘m dan om binnen jouw site te zoeken.
Dan krijg je dit:
http://www.google.nl/search?sourceid=nav..

Xiwel, (URL) - 15-04-’10 22:19
Renesmurf

Het is dieptreurig, zonder bewijs mag niemand het gevang in!
Niet te vatten dit.
Mijn vertrouwen in de rechtstaat was al geschonden, en dat is nu nog erger geworden.

Maar, ze hebben het wel min of meer rechtgezet, in china krijgt men gewoon de kogel en klaar er mee.
Ze doen hier nog wel nader onderzoek, ondanks dat er dan wat naar boven komt dat echt niet door de beugel kan.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 15-04-’10 23:56
Thérèse

Je kunt het je bijna niet voorstellen hoe erg dat is. Dan duurt 6 jaar ook wel héél lang, denk ik. En ja, hoe ga je verder?

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 16-04-’10 16:17
ton

Het is voor mij onbegrijpelijk dat iemand zonder bewijs wegens moord veroordeeld kan worden. Zelfs al is de kans 1 op 1.300.000.000, dan is er ook nog steeds de kans dat iemand het niet gedaan heeft…

ton, (E-mail ) (URL) - 17-04-’10 14:02
Annemarie

Ik ben het wat dat betreft helemaal met je eens… Een hetze…
Je zult inderdaad maar onterecht veroordeeld zijn. Tsja dat geld is straks leuk om van te leven, maar die jaren die je vast zat komen nooit meer terug…

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 18-04-’10 22:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.