DE BEAMER


Als docent probeer ik zo veel mogelijk met de tijd mee te gaan, in ieder geval met het gebruik van de technische apparaten. Soms kost me dat een avond om het één en ander onder de knie te krijgen, maar ik ga net zo lang door totdat ik het in mijn macht heb. Vandaag moest ik in een verzorgingstehuis een presentatie geven over ons nieuwe onderwijsprogramma en de manier van begeleiden op de werkvloer die daar bij hoort. Hiervoor was een powerpointpresentatie ontwikkeld en een aantal skechtches op een DVD gezet. Om goed beslagen ten ijs te komen had ik de USBstick, de DVD, de laptop, de beamer, verscheidene verbindingssnoertjes en een extra luidspreker mee naar huis genomen, zodat ik het geheel in alle rust een keer in werking kon zetten. Na ruim een uur, heel wat gepuzzel en enige assistentie van P. werkte alles zoals het moet om de presententatie op de juiste wijze te kunnen uitvoeren. Terwijl ik bezig was de apparaten te ontkoppelen en ze weer in de tassen te doen, kwam de vraag bij mij op waar het woord beamer eigenlijk vandaan komt. "Weet jij dat?" vroeg ik aan P. Beamen is stralen. zo legde hij mij uit. Denk maar aan de beroemde zin uit Star Trek: Beam me up Scotty. "Maar P., dat zegt mij niets. Jij keek altijd met de kinderen naar die serie, ik ging dan meestal iets anders doen, omdat het mij niet interesseerde." "Ik zei altijd al dat je heel veel miste en dat blijkt nu maar weer. Het was een hele aardigheid om die serie te zien en bovendien goed voor je algemene ontwikkeling". "Ja, ja, houd nu maar op, ik weet het al, dank voor je uitleg." Maar toch, nu ik wat meer weet waar zo'n term vandaan komt, lijkt het net of ik iets meer feeling krijg met het apparaat. De presentatie is vanmiddag heel goed gegaan en toen ik vanmiddag heel ontspannen naar huis reed, merkte ik dat mijn gedachten opeens een beetje science fictionachtig werden. Na het horen van de nieuwsuitzending waaruit bleek dat de vliegtuigen nog steeds aan de grond moeten blijven, ging de volgende gedachte door mij heen. Beam me up Scotty!  Wat zou het makkelijk zijn als teleportatie of teleporteren, de fictieve techniek van de rechtstreekse verplaatsing van objecten van de ene plaats naar de andere, zonder dat het object de ruimte tussen beide plaatsen hoeft te doorkruisen, werkelijkheid zou zijn. Alle gestrande passagiers zouden met één kreet op de plaats van hun bestemming kunnen zijn. Helaas is deze techniek volstrekt denkbeeldig. Waar het gebruik van een beamer wat betreft de gedachtengang al toe kan leiden. 
hanscke Maandag 19 April 2010 - 9:21 pm | | School perikelen

elf reacties

Di Mario

Kijk.. ik heb ook geen trekkers gekeken.. en ik leer het gewoon hier. Dat is ook goed toch. Beam me up Hanscke.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 19-04-’10 23:09
Marjolijn

Een keer oefenen met onbekende dingen, nooit verkeerd.
Fijn dat je presentatie goed gegaan is.
Gelukkig komt het vliegverkeer weer langzaam op gang.

Marjolijn, (URL) - 20-04-’10 05:57
Xiwel

Rond 1970 had mijn broer een Sunbeam, een zonnestraal van een snelroestende Britse auto.

Zelf scheld ik zo’n apparaat op z’n Nederlands uit voor een be-amer. :-)

Xiwel, (URL) - 20-04-’10 11:17
me!

Meegaan met je tijd houdt je fris en attent. daardoor heb je altijd een streepje voor.

me!, (E-mail ) (URL) - 20-04-’10 11:34
J@n.

Die serie heb ik wel bijgehouden, dus die uitdrukking ken ik dus ook wel, maar ook als je niet hebt gekeken moet je er wel van gehoord hebben, want die wordt te pas en te onpas gebruikt.Het zou een geweldige manier van reizen zijn.
Nog bedankt voor je bezoekje aan mijn weblog.
Gr. J@n.

J@n., (E-mail ) (URL) - 20-04-’10 12:17
ton

Ik hoorde vroeger wel eens “donderstraal op!”…

ton, (E-mail ) (URL) - 20-04-’10 12:38
Thérèse

Een geweldige gedachtengang, Hanscke. Zelf dacht ik net nog aan de mogelijkheid om zo’n vulkaan te blussen. Al die rook en as, dat kan toch ook niet gezond zijn?
Wat goed van jou, die voorbereiding.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 20-04-’10 18:30
Renesmurf

En toch zal eens de brandstof op zijn, en dan moeten ze toch wat.
De mens maakt zich altijd afhankelijk van nieuwe vindingen.

Ach ja, en dingen met snoertjes zijn altijd ingewikkeld, maar ook wel weer te leren.

Renesmurf, (URL) - 20-04-’10 22:53
nans

er wordt bij ons regelmatig iets gepresenteerd dmv de beamer, door verschillend sprekers waarvan er zeker een aantal worstelen met de boel in werking stellen. Blijft een puzzeltje! Dus petje af!!!!

of the record: voor niet nieuwsgierige mensen: het liedje waarover ik schreef is Nikkelen Nelis (Wim Sonneveld) ‘ze kon het lonken niet laten…….’

grtzz

nans, - 21-04-’10 14:43
Elmar

Vroeger behoorde ik ook altijd tot de trekkies, en mij leek het heer lijk om ‘beam me up!’ te kunnen roepen. Zou nu ook handig zijn nu manlief naar Indonesië moet, geen reistijd van 15 uur meer! :-)
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 21-04-’10 18:02
Annemarie

Ik kan je gedachtengang wel begrijpen… Want het zou wel heel makkelijk zijn!!
Even op je vrije avond naar Amerika ofzo. :-)
Ik zie ‘t ook wel voor me.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 21-04-’10 22:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.