DETAIL


Leven! Vele dagen worden gevuld met datgene te doen wat normaliter van mij verwacht wordt om te doen. Mijzelf verzorgen door mij te wassen te kleden en te voeden, mijn leefomgeving wat op orde te houden en mijn bijdrage te leveren in het arbeidsbestel.  We leven niet meer in de tijd dat het op zoek zijn naar voedsel en beschutting de hoofdmoot van ons bestaan is. In de samenleving van nu is het zo geregeld dat een ieder vanaf een bepaalde leeftijd verplicht is zijn of haar steentje bij te dragen, in ons maatschappeljke bestel, dat heet dan arbeid leveren of werken, in ruil voor geld. Dit kan dan dan weer gebruikt kan worden om andere produkten te kopen die of noodzakelijk zijn om te kunnen leven dan wel het leven kunnen veraangenamen. Het geld, wat niet meer dan een middel zou moeten zijn om het één en ander in goede banen te leiden is een doel op zich geworden. Maar is dat nu ook de oorzaak van het verglijden van de dagen? Ik denk het niet. Ook in vroeger dagen zal men zich niet van dag tot dag en van uur tot uur van het leven bewust zijn geweest. Vele handelingen zullen ook toen routinematig uitgevoerd zijn. Zo kabbelt mijn leven momenteel ook rustig voort. Even geen moeilijke obstakels, even geen grote uitdagingen die tot een goed einde gebracht moeten worden. Nee gewoon even leven met de  kleine ups en downs die bij een gewoon doorsnee leven passen. Tijd om wat meer oog te krijgen voor nuances. In de afgelopen weken heb ik gesprekken gehad met een flink aantal leerlingen. Hoewel het gesprek telkenmale opdezelfde manier dient te verlopen, omdat dezelfde onderwerpen aanbod moeten komen, blijkt toch iedere keer dat leerlingen verschillend zijn. Geen mens is gelijk. Deze week had ik opeens zo maar wat tijd om weer eens wat te tekenen. Ik ben nog bezig met een venster in een muur van oude stenen. Tijdens het tekenen werd ik mij er van bewust, dat ik met mijn potlood elke steen op een andere wijze dien weer te geven. Elke steen heeft zijn eigen detail. Deze week kocht ik een bos tulpen, ee bos frommeltulpen, en hoe bijzonder ze ook zijn, elke tulp verschilt toch met de ander.  Op de één of andere manier voelde ik de behoefte om dit maal eens over iets kleins te schrijven. Over iets waar in de vaart van het leven wel eens aan voorbij gegaan wordt. De kleine verschillen, maar het is zo mooi om daar ook eens bij stil te kunnen staan. Ook dan ben ik voluit bezig met leven!
hanscke Zondag 25 April 2010 - 11:58 am | | Standaard

zeven reacties

Renesmurf

Iedereen die ademhaalt leeft.
Ik heb het zelf altijd raar gevonden dat werken uitgevonden is.
Natuurlijk zijn er dingen die nu eenmaal moeten gebeuren, maar ze creeren banen en je moet zoveel uur per week.
Als al het werk eerlijk verdeeld werden hadden we te weinig loon, kortom, het is een zootje.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 25-04-’10 13:54
Annemarie

Je hebt gelijk hoor.. Soms even geen extra dingen aan je hoofd, gewoon het leven even laten lopen. De bergen en de dalen vermijden..
Zo heerlijk af en toe!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 25-04-’10 16:42
Me!

Je heb leven en saai leven. Het is maar waar je tevreden mee bent…

Me!, (E-mail ) (URL) - 25-04-’10 18:08
Di Mario

Zolang je maar niet leeft om te werken, maar werkt om te leven.

Love As always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 25-04-’10 22:37
Marjolijn

Ook al het nu ogenschijnlijk rustig, geen enkele dag is toch hetzelfde en houd je goed in beweging.
Succes vandaag!

Marjolijn, (URL) - 26-04-’10 07:24
Elmar

Soms moet je even tot rust komen om te kunnen genieten van de mooie kleine dingen van het leven!:-)
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 26-04-’10 14:56
Thérèse

Mooi zo, Hanscke. Je hebt er grondig over nagedacht. Ik voor mij geloof, dat die kleine dingen net zo belangrijk zijn als de grote en misschien kan je er nog wel meer van genieten.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 27-04-’10 21:07
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.