ONE-ISSUE


Wie nu verwacht dat op dit weblog ingrijpende veranderingen plaats zullen vinden zal in de komende tijd de conclusie kunnen trekken dat dit niet het geval is. Ik heb nog eens goed nagedacht en ik ben tot de conclusie gekomen dat ik achteraf gezien toch niet echt heel ontevreden ben. Laten we zeggen dat het een tijdelijke oprisping was en dat ik voor het overgrote deel op ongeveer de zelfde voet door zal gaan, (over voet gesproken, het genezingsproces van mijn eigen voet verloopt voorspoedig, ik kan wat lopen betreft al weer aardig uit de voeten, een korte wandeling van een paar kilometer is gelukkig al weer mogelijk. Tennissen en het andere zwaardere loopwerk zoals de lange afstanden is nog even niet aan de orde, maar ook daarmee zal ik over een niet al te lange tijd weer heel langzaam mee kunnen beginnen) zij het dat ik toch wil proberen om, al is het maar zo af en toe, iets meer het pad der dagelijkse gebeurtenissen te verlaten. Vandaag richt ik de spot even op de Partij voor de Dieren (en niet zoals ik lange tijd dacht, de Partij VAN de Dieren) Ik weet nu dat dat het verschil van een woordje, VAN of VOOR heel wat uit kan maken. Bij de oprichting van deze partij in 2002 was ik van meet af aan altijd een beetje lacherig. Ik kreeg er ongewild een beetje een fabeltjeskrantgevoel bij en achteraf gezien kwam dat mede door mijn interpretatie van het woordje van. Desondanks is dat gevoel in de loop der jaren toch wel verdwenen.  Omdat ik er nog lang niet uit ben waarop ik moet stemmen, ben ik maar eens begonnen om partijen op hun programma te onderzoeken. Ik weet nu dat ik niet op de Partij voor de Dieren zal gaan stemmen. Ik ben niet bereid om op een one-issue of getuigenis partij te gaan stemmen. Toch heb ik wel enige sympathie voor deze partij gekregen. Als de voedselketen als uitgangspunt genomen wordt, dan wordt duidelijk dat er op heel veel terreinen iets veranderd dient te worden en dat dit hele grote gevolgen zal hebben. Het terugdringen van de enorme grootschaligheid van agrarische bedrijven zal een ommekeer in de economie tot gevolg hebben. Of dit ook werkelijk allemaal haalbaar is, is een ander verhaal. Ik zou dat wel een heel graag uitgerkt en doorberekend zien. Maar dat zo'n partij mij (ons?) op een ander gedachtenspoor zet juich ik toe. Daarom alleen al mag de partij er van mij zijn. Toch zal ik er niet op gaan stemmen. Vooralsnog wil ik graag een partij die op constructieve wijze op vele terreienen richting kan geven aan onze samenleving.
hanscke Dinsdag 01 Juni 2010 - 09:50 am | | Actueel

negen reacties

Xiwel

Je mag je ook afvragen: Welke dieren? Vaak zijn het huisdieren en vee. Als er dieren zijn die huisdieren ziekmaken, dan beschermd de PvdD die weer niet.

Dierenbelangen vind ik erg samenhangen met het milieu. Wat mij betreft gaan ze dus samen met GroenLinks.

Nou speelt er nog iets anders in die partij waarom ze niet bij Groenlinks willen. Dat heeft iets met de geloofsovertuiging van de kopstukken in die partij van doen. En ondanks dat alles vind ik ze in de kamer vaak wijze woorden uitkramen.

Met dat diagram kan ik overigens weinig. De kreten rechts en links zijn waardeloos gedfinieerd, daar kan je alle kanten mee uit. Dat kunnen ze beter sociaal en asociaal noemen of zelfredzaam en alles via een centrale overheid willen regelen. Let wel dat ik liberaal niet asociaal vind. D66 is ook liberaal en sociaal.

Nou zit ik er niet zo mee hoe een partij bestempeld wordt. Afhankelijk van het onderwerp ben ik sociaal, liberaal, pacifistisch, milieu-, dier- en plantaardig, progressief en/of conservatief.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 01-06-’10 11:28
me!

Dat ontevreden gevoel heerst waarschijnlijk bij velen. Ik stem gewoon op groenlinks omdat deze partij aan de ene kant niets in te brengen heeft op landelijk niveau, maar net het verschil kan gaan uit maken bij het samenstellen van een regering en de uitvoering van het beleid. Het is het geweten van links en rechts en boven en onder.

me!, (E-mail ) (URL) - 01-06-’10 12:18
Marjolijn

Je bent niet de enige, ik ben er ook nog niet aan uit.
en al dat ge3harrewar van de laatste dagen maakt het er niet beter op.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 01-06-’10 16:16
Elmar

Ik denk dat alle partijen hun waarde hebben, het zorgt er voor dat de grote partijen blijven nadenken en op ideeën komen waar ze anders misschien niet op zouden zijn gekomen. Jammer is wel dat de stemmen ook over veel partijen verdeeld worden het dus lastiger wordt om een regering te vormen.
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 01-06-’10 22:57
nans

aha, was al benieuwd of het stoppen werd of heeeel iets anders. Fijn dat je blijft in ieder geval! Ik denk dat alle bloggers wel eens worstelen… zo zit ik regelmatig me af te vragen of ik wat meer kritisch maatschappelijk zou kunnen bloggen… maar dan breekt op dat ik overal de nuance van zoek en dat het me niet lukt eens stellig prikkelend uit de hoek te komen….

Mooie gedachte over de partij van de dieren. Naar mijn mening ook een te smalle focus om op te stemmen..

grtzz

nans, - 02-06-’10 07:52
Frank

Mijn gevoel zei SP, de kieswijzer bevestigde voor mij dit gevoel. Echter een aantal andere partijen lagen toch erg dichtbij. Jammer dat NL zo gedomineerd wordt door een paar grote partijen, die afzonderlijk toch een minderheid vertegenwoordigen. Tijd voor een Nationaal Kabinet waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn. Samen komen we er wel uit (hoop ik).

Frank, (URL) - 02-06-’10 10:55
Thérèse

Succes met denken, Hanscke!

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 02-06-’10 20:15
Renesmurf

Je moet stemmen waar je hart ligt, en hun hart ligt bij de dieren, en dat heb ik liever dan de vrijheid, die niet voor iedereen is, of voor Christelijk. Dat zijn dan toch net zo goed one-issue.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 02-06-’10 21:01
Annemarie

Ik ben te laat verhuisd om nog te kunnen stemmen… En te vroeg verhuisd om nog te kunnen stemmen.
Dus helaas dit jaar gaat mijn stem verloren!
De standpunten die de partij heeft, openen wel de ogen. Precies zoals jij zegt en dat is goed!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 03-06-’10 21:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.