TOPICS
Ik heb mijn huiswerk gedaan, ik heb de voor mij geldende belangrijke speerpunten op een rijtje gezet en per politieke partij bekeken, maar bij ieder partij miste ik toch één belangrijk topic, namelijk het koningshuis. Als goed geaard en koningsgezind burger volg ik de meeste nieuwsberichten hierover. Als ik dan in de krant van vorige week zaterdag lees dat het koningshuis Nederland jaarlijks 4 miljard euro oplevert, vind ik dit toch geen onbelangrijk nieuws. Een werkgroep onder leiding van oud-minster Gerrit Zalm van financiën kwam dan wel tot de slotsom dat het koningshuis jaarlijks 39 miljoen kost, maar volgens professor economie Harry van Dalen van de universiteit van Tilburg stimuleert een monarchie de economie jaarlijks met 1 procent groei en op die manier komt men op 4 à 5 miljard. Geen onbeduidend bedrag dacht ik zo. De handelsmissies die meegaan met de bezoeken van het koningshuis naar het buitenland schijnen waardevol voor het bedrijfsleven te zijn. Dat schijnt te maken hebben met een vertrouwensbonus. Een koningshuis straalt toch enige vorm van stabiliteit uit. "Premiers komen en gaan, maar een monarch blijft ...." Merkwaardig dat op de dag voorafgaand van de verkiezingen de aanwezigheid van de vader van Maxima bij een eventuele inhuldiging als het enige onderwerp omtrent de monarchie naar voren komt. Dacht ik origineel te zijn en een verzwegen item opgespoord te hebben, niet dus. Op het allerlaatste moment komt het vorstenhuis toch nog ter sprake, alleen wel anders dan ik gewild zou hebben. Dat dan weer wel.
twaalf reacties
Mijn menig ken je, ik ben geen voorstander van het koningshuis. Het heeft voor mij echter geen invloed op mijn politieke keuze.
Uit jouw verhaal blijkt maar weer eens hoe belangrijk het hebben van een kongshuis voor een land kan zijn. Men kijkt meestal alleen maar naar de kosten en nooit naar de baten. MP’s komen en gaan, maar de koning(in) blijft en zorgt zo voor continuïteit iets waar de waarde m.i. nog al eens van onderschat wordt. Kortom ik ben blij met ons koningshuis!
groetjes,
Elmar
Liever een koning of koningin dan een president(e) is mijn mening. Van een president(e) moet je altijd maar afwachten wat zo’n politiek figuur gaat doen, terwijl het koningshuis boven de partijen staat (als het goed is). Qua kosten zal een hofhouding niet veel duurder zijn dan de staf van een president(e). Maar de goodwill van een vorstenhuis is vele malen groter.
Ik ben geen oranjefan en zal dat niet worden ook. Ik zou de financiele onderbouwing van het voordeel wel eens willen zien. Volgens mij is het maar net hoe je ‘voordeel’ bekijkt.
Van mij mag het koningshuis ook blijven hoor.
Zou alleen de echte kosten en baten wel eens willen zien.
Maar goed, dat zal wel nooit gebeuren.
Nog even dat financiële. Dat ligt aan Trix en niet aan het koningshuis. Zo zal het koningshuis van België in het geheel niet voordelig zijn. Zo’n Duitse president is volgens mij net zo voordelig. Die man gaat ook overal naartoe om goede betrekkingen aan te knopen en hij kost veel minder, vooral door minder onroerend goed en minder personeel.
Maar als Max zich als koningin compleet anders gaat gedragen als WimLex op de troon zit en Trix minder invloed heeft, dan kan het financiële verhaal compleet anders worden. Het hoeft niet te gebeuren, maar als het gebeurt dan kan overheid daar erg weinig aan doen.
@me ea, al maak ik er geen geheim van koningshuisminded te zijn, dit door mij geschreven blog dient wel met een vette knipoog gelezen te worden.
Is dat niet met heel veel dat het dan aan het einde ineens niet meer ter sprake wordt gebracht?
Al is het koningshuis natuurlijk wel van wezenlijk belang!
Van jongs af aan ben ik met het Koningshuis grootgebracht en ik mag het wel.
Ik hou van de charme, het “visitekaartje”.
Het maakt Nederland voor mij iets “extra’s”.
Ik zou dat cijfer van vier miljard wel eens even doorgerekend willen zien door het CPB. En dan vergeleken met de alternatieven.
Die vier miljard van Harry van Dalen zijn overigens niet meer dan een omrekening gebaseerd op een geschatte extra economische groei van één procent. Dus weer helemaal gebaseerd op het waanidee dat duurzame economische groei überhaupt mogelijk is…
Bij mij zal het zeker uitmaken als een partij duidelijkheid geeft over hun standpunt voor de monarchie. Het koningschap vind ik ondemocratisch. Ik zie meer in het Duitse systeem met een getrapt gekozen president. Die man is ook volledig ceremonieel in de weer, maar kan weggestuurd worden (wat een week terug gebeurde). Zo’n systeem als in Frankrijk en de USA zie ik totaal niet zitten.
De koninginnen hebben het goed gedaan, maar ik hou mijn hart vast, als we een koning krijgen. En niet vanwege de koning, die zal zoals gebruikelijk slappe kniën hebben. Nee, de echtgenote die met zo’n koning trouwt heeft vaak meer (en foute) invloed op een koning, dan een echtgenoot op een koningin. Alhoewel we de streken van Bernard niet moeten uitvlakken.
Maar politieke partijen durven er in het algemeen geen standpunt over in te nemen, behalve de koningsgezinde (en ondemocratische) SGP. Dat heeft te maken met de ondoorzichtige onschendbaarheid. Een partij kan op dit punt zo de fout in gaan.