DE ORANJE BOERKA


Het lijkt wel of het steeds moeilijker wordt om een standpunt in te nemen. Schreef ik op tien januari nog dat ik het lachwekkend vond dat voetbalfans zich met de komende wereldkampioenschappen voetbal zouden gaan uitdossen met oranje helmen, vandaag weet ik bijna echt niet meer wat ik van iets vind. Of durf ik misschien wel iets niet meer te vinden.

Neem bijvoorbeeld de gewraakte cartoons. Ik ben voor vrijheid van meningsuiting en voor persvrijheid, maar aan de andere kant vraag ik mij wel af, moet dit nu echt zo, is dit nu echt wel zo leuk, informatief of humoristisch? Getuigt een beetje rekening houden met elkaar niet meer van beschaving dan manieren zoeken om elkaar zo diep mogelijk te grieven? Hierbij doel ik ook op de tegenactie om Deense vlaggen als vloermatjes te gebruiken.

Terwijl deze rel nog lang niet uitgeziekt is staat het volgende al weer voor de deur. De oranje boerka. Het islamitische gewaad met alleen een kijkgleuf in de knaloranje kleur is in opmars om straks dienst te doen bij de voetbalfans en carnavalgangers. Ik heb lang nagedacht of ik mee moet gaan met het standpunt van Ayhan Tonca van het Contactorgaan Moslims en Overheid. Hij beweert dat dit het toppunt van integratie zou zijn. Ook moslima Ceylan Pektan zegt er de humor wel van in te zien.

Als ik aan de carnavalsoptochten denk, waar waarschijnlijk weer menig deelnemer als één of andere  geestelijke verkleed zal zijn, kan ik wel mee gaan in de integratiegedachte als ik daar dan zo'n oranje boerka tussen zie lopen.  Maar om straks de voetbalfans in oranje boerka's met rugnummers en al op de tribunes te moeten zien zitten naast de oranje helmen, of misschien wel met de oranje helmen op, dan gaan mijn haren toch wel recht overeind staan. Dan ben ik het helemaal met de KNVB eens. Met dit soort onsmakelijkheden bewijzen we Nederland, of anders gezegd en dan in mijn woorden, daarmee bewijzen we onszelf geen dienst. Het past in ieder geval niet binnen mijn opvatting over beschaving.

hanscke Dinsdag 07 Februari 2006 - 10:44 am | | Standaard

zeven reacties

Renesmurf

Wat is leuk?
Persoonlijk vind ik mensen beledigen en kwetsen niet leuk.
Je hebt er niks aan.

Respect voor elkaar.
Doe allemaal maar oranje klompen aan, daar kwets je niemand mee en het is nog leuk ook!

Renesmurf, (URL) - 07-02-’06 16:40
Neneh

het blijft altijd balanceren op de grens van… wat de een wel toelaatbaar vindt en de ander niet…… ja toch?

Neneh, (URL) - 07-02-’06 22:37
trieny

een oranjeburka voor voetbalfans vind ik echt niet kunnen en die helm helemaal niet. Dit gaat verder dan wansmaak.

trieny, (URL) - 07-02-’06 22:47
Madammeke

Dank je wel…Leuk is dat hé zo’n vriendin ? Ik heb de mijne bij de scouting leren kennen. Zij was Akela toen ik welpenleidster werd…

Madammeke, (URL) - 07-02-’06 22:56
Hansje

Vrijheid van meningsuiting is volgens mij niet hetzelfde als ‘alles moet maar kunnen’. De vrijheid hébben we, maar respect, beleefdheid en fatsoen bepalen hoe we met die vrijheid omgaan. Ons recht op vrijheid zou niet mogen inhouden dat anderen hun recht moeten inleveren.
En van die oranje’humor’ begrijp ik sowieso al niks!

Hansje, (URL) - 07-02-’06 23:44
momoniek

Het getuigd van weinig respect om oranje burka’s te maken, denk ik. Ik zou het ook niet leuk vinden als men, in arabische landen bij rare verkleedfeesten, alle voordelen over NLers op tafel gingen leggen

momoniek, (URL) - 08-02-’06 16:34
Ster

Kwetsen past nooit in een beschaving. Rekening houden met elkaar wel.

Ster, (URL) - 08-02-’06 17:11
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.