BLAUW

elf reacties

Dat heb je mooi verteld. Nee, geld op zich maakt niet gelukkig, maar het is toch wel erg handig om het te hebben. Boze brieven… die ga ik onthouden

Wij laten ook e.a. niet per maand verrekenen, op die manier krijg je altijd geld en hoef je nooit te betalen.
Leuk dat ‘boze brieven’ die houden we er in!
groetjes,
Elmar

Boze blauwe belastingbrieven waren het die mijn ouders kregen doordat mijn vader als invalide een militair pensioen had en daarnaast wat kantoorwerk in een magazijn deed. mijn Moeder klaagde steen en been, maar stak zelf geen hand uit om wat mee te verdienen…

Ik ken het gevoel inderdaad. Je bent er dan op dat moment onwijs gelukkig mee.
En ik kan me ook voorstellen dat je het liever ineens krijgt. Anders gaat het in de maand mee en nu kun je er iets ‘extra’s’ van doen.

Mooi verhaal weer!
Maar doet wel een beroep op mijn geweten….moet de aangifte van 2009 nog steeds gaan doen….oepsie….zelfs al weet ik dat ie nog wat op gaat leveren…
Grtz!

Nou, dat maakt wel indruk zeg, als je zoiets meemaakt.
Je leert er van dat je erg goed moet lezen, altijd!
En dat het ook wel eens mee kan zitten.

Een herkenbaar verhaal. Mijn ouders hadden alleen een 7-jarige lagere schoolopleiding en waren ook knap angstig voor de belastingdienst. Ze hadden het ook flink krap qua inkomsten. Ze begonnen op een klein binnenvaartschip, waar mijn vader in loondienst was en die baas zal wel voor hem het e.e.a. aan de belastingdienst hebben afgedragen. Helaas heb ik daar geen loonstrookjes van of zo.
Het gezin woonde aan boord en mijn moeder stuurde regelmatig (doorgaans) en nam bij aanmeren het touw aan en deed vast nog wel wat andere werkzaamheden, die normaal schippersknechten doen. Ik weet wel zeker dat zij niet in loondienst was en dat hooguit mijn vader een beetje meer geld kreeg omdat er geen schippersknecht nodig was. Misschien kregen ze voor het werk van mijn moeder in het geheel niets, maar was de meevarende woonruimte van 10 m3 gratis.
Aan de wal kreeg mij vader een fabrieksbaan en ging mijn moeder in de huishoudig werken. Ook die baan van haar zal bij de belastingdienst niet bekend geweest zijn, net zo min als het thuis wortelenkoppen voor de conservefabriek, waarbij mensen aan de straat per kist betaald kregen. Als dat wel bij de belasting was opgegeven, dan waren ook mijn ouders jaarlijks flink in stress geschoten.
Dat merkte ik toen mijn vader arbeidsongeschikt werd en een hobby oppakte waarmee hij netto ongeveer 100 gulden per 1000 uur tijdverdrijf verdiende. Het verkopen van zijn hobbyproducten ging dan ook uiterst geheimzinnig, om maar niet met de belastingdienst in aanraking te komen. Ik kon het hem niet aan zijn verstand brengen dat ook toen al een belastingvrijstelling gold, waar hij bij lange na niet aan toe kwam.
Zelf betaal ik al heel lang aanvullende belasting via de blauwe envelop. Ik had goed leren sparen en dat werd afgestraft met 50% belasting op de renteinkomsten. Vergeleken met het buitenland vond ik dat over de top, maar ik betaalde netjes. Tegenwoordig (na Paars) is dat een stuk gunstiger. Het afgelopen jaar wilde de belastingdienst me geen formulier meer sturen. Ik krijg net zoveel van de belastingen als dat ik aan de belastingen moet betalen. Voor die tijd heb ik circa eens per 3 jaar een briefwisseling met de belastinginspecteur gehad omdat de aanslag onjuist was. Al die keren kreeg ik netjes gelijk en werd ik zeer snel en correct behandeld.

Ach wat een schrik voor je moeder. Wij hebben ook wel eens een nare brief van de belasting gekregen. Daarom kreeg ik heel lang de zenuwen als er een blauwe envelop in de bus lag.
Groetjes Th.
Idd, geld maakt niet gelukkig, maar wel fijn als je er normaal van kunt leven.
Ik vind die blauwe brieven ook niet leuk.