KLEURLOOS MIDDEN


Paars + lijkt het voorlopig niet te gaan worden. Jammer, het had wel mijn voorkeur en met het uitbrengen van mijn stem had ik hier rekening mee gehouden. In dit perspectief zag ik wel een mooie rol D66 weggelegd. Dat is dus de partij die mijn stem gekregen heeft. Helaas is en kabinet van deze signatuur voorlopig even van de baan. Voor mij is dat echter nog geen reden om nu spijt te hebben van mijn uitgebrachte stem. Landelijk blijkt dat iets anders te liggen zo blijkt uit een artikel in Dagblad Trouw, gestoeld op een onderzoek van Maurice de Hond. (kanttekening, voor wat het onderzoek van Maurice de Hond waard is, maar dat is weer een heel ander verhaal) De kiezers schijnen nog steeds van politieke voorkeur te wisselen en 15 procent zou na deze verkennende gesprekken nu een andere keuze maken dan 9 juni. PVV zou nog gegroeid zijn en het CDA zou nog eens 2 zetels kwijt geraakt zijn. Al met al is het maar een moeizaam proces en ik heb weinig hoop dat er veel vaart in zal komen. Ik krijg zo het bange vermoeden, dat dit wel eens de langstdurende kabinetsformatie gaat worden, terwijl ingezet was om het dit maal heel snel voor elkaar te krijgen. Ik zie zelf heil in eenmisschien op het eerste gezicht wat vreemd ogende combinatie van een coalitie met VVD D66 PvdA en SP. VVD en PvdA zijn de grootste partijen, de SP kan eindelijk eens gaan regeren en haar linkse ideeën voor het voetlicht brengen, wat door de PvdA dan wat afgezwakt kan worden waardoor deze partij toch wat linkser uit de verf kan komen en D66 maakt het verschil. Het middengedoe wat nu onderzocht gaat worden lijkt mij kleurloos toe, vlees noch vis. En hoe zit het bij u als lezer, bent u kleurvast en nog steeds tevreden over de uitgebrachte stem? En hebt u nog wel belangstelling voor de formatie? Persoonlijk vind ik dat de aandacht voor de politiek van vandaag ernstig te lijden heeft onder de overdaad van belangstelling voor dat spelletje wat voetbal heet en wereldwijd de aandacht opeist. Alsof er niets belangrijkers is dan dat. Spelen is vooral bedoeld als recreatie, iets om je mee te vermaken in de vrije tijd, maar op dit moment lijkt het wel van levensbelang te zijn. Het evenwicht is op dit moment ver te zoeken. .

 

hanscke Woensdag 23 Juni 2010 - 11:05 am | | Actueel

zeven reacties

me!

Ik denk ook dat het wel even gaat duren…

me!, (E-mail ) (URL) - 23-06-’10 13:13
Hanny

Eerlijk gezegd houden andere zaken mij meer bezig momenteel. Gezond worden is belangrijker dan politiek.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 23-06-’10 14:03
Annemarie

Voetbal beheerst op dit moment alles…
Op zich ook wel lekker, maar het trekt wel erg de aandacht weg bij andere dingen.
Ik heb de politiek eigenlijk nauwelijks gevolgd… Dus dar kan ik weinig op zeggen.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 23-06-’10 22:47
Xiwel

Ik had ergens gegokt dat de formatie 2,61 jaar gaat duren. Gewoon omdat het politieke landschap teveel versnipperd is. D66, GL en PvdA zouden moeten fuseren, zoals in Vlaanderen is gebeurd. Het geeft ze dan veel meer onderhandelingsmacht. Sterker nog ze zijn dan de grootste partij en mogen dus de formatie leiden. En veel verschillen zie ik niet tussen die partijen, het kan best.

De PvdA heeft echter geen zin in de SP. Ik geloof nooit dat er deze keer een kabinet komt met PvdA en de SP er in. De SP ligt bij andere partijen als de VVD en het CDA ook niet goed en kan het dus wel schudden. Een stem op de SP is gewoon een stem op een grotere oppositie.

De kans is zelfs groter dat er een deal gemaakt wordt met de PVV, wat voor mij een ondemocratische partij is. Ik snap best dat er mensen op stemmen, maar het is geen partij om mee samen te werken. Simpelweg omdat het een 1-mans partij is. En je gaat ook geen coalitie aan met een alleenheerser. Maar de VVD en het CDA zie ik er nog wel mee samenwerken om zo de PvdA en D66 buiten te sluiten.

Want dat is nu net het punt. Er zijn wel 20 coalities mogelijk en Rosenthal kijkt gewoon wat het beste bij elkaar past. Hij heeft nu 2 opties gehad en die andere 18 gaat ie ook bekijken. Het zegt nog helemaal niets over het afwijzen van de reeds bekeken opties. Daar heeft ie nog geen woord over gerept. Het zijn alleen de ongeduldige en slechtluisterende fracteivoorzitters en dito journalisten die dat er van maken.

Xiwel, (URL) - 24-06-’10 00:40
Elmar

Voorlopig valt er nog niets van te zeggen, op dit moment worden er nog alleen maar tactische spelletjes gespeeld om straks zo veel mogelijk binnen te kunnen halen. Ik heb zeker geen spijt van mijn stem, het CDA heeft flink verloren maar zit nu van alle partijen in de beste positie, waarbij regeren en de oppositie beiden aantrekkelijk zijn, en ze zich qua formatie nergens aan hoeven te branden. Met de sluwe vos Verhagen aan het roer komt het helemaal goed als ze zouden gaan regeren want die weet zeker het onderste uit de kan te halen.
Maar snel zal e.a. niet gaan, dus Balkenende is voorlopig nog niet weg denk ik.
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 24-06-’10 11:04
Marjolijn

Het zal nog wel even duren, voor ze helemal klaar zijn met het formatie spel.
Ze zijn pas in de voorronde bezig.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 24-06-’10 13:29
Thérèse

Nee, ik heb nog geen spijt van mijn keuze. Dat was PvdA. Ja, het duurt wel heél er lang, maar, naar ik hoorde, heeft het wel eens nog veel langer geduurd. Tja, verder weet ik het niet. En ja, ach, die mensen die nu van voetbal genieten, kunnen toch niets doen voor de formatie. Zo lijkt het mij tenminste.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 25-06-’10 15:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.