VERTROUWENDE


Terwijl ik druk bezig ben mijn leven te leven, loop ik nogal onverwachts tegen een levensvraagstuk aan wat een vrij groot beroep doet op mijn gedachtenwereld. Het hoe en het waarom wil ik buiten beschouwing laten, maar ik ben geconfronteerd met het begrip "vertrouwen" en ik ben al een paar dagen hierover aan het nadenken. Wat is nu precies vertrouwen? Het lijkt erop dat het iets gevoelsmatig is wat zich moeilijk laat omschrijven. Het lijkt erop dat ik mij tevreden moet stellen met omschrijvingen van wat het vooral NIET is. Bijvoorbeeld geen angstgevoelens voor iemand te hoeven hebben en ook geen wantrouwen ten opzichte van iemand hebben. Ook Van Dale of Google bracht mij niet verder. Veel verwijzingen naar pagina's die handelen over zelfvertrouwen, maar geen statements ove vertrouwen. Na heel veel nadenken ben ik er op uitgekomen dat iemand vertrouwen, of een situatie vertrouwen, inderdaad vooral te maken heeft met het ontbreken van angstgevoelens. Vertrouwen hebben in een goede afloop, of anders gezegd, niet bang zijn dat het niet goed zal aflopen. Iemand vertrouwen, heeft dan ook het uitgangspunt geen angst te hoeven hebben dat de ander je op welke manier dan ook enig kwaad zal willen berokkenen. Deze omschrijving maakt voor mij het begrip vertrouwen wel heel concreet en kan ik er ook wel iets mee. Naar mezelf toe, maar ook van mij uit gezien naar anderen toe. Met het uitpuzzelen van dit begrip denk ik beter de vraag te kunnen beantwoorden of ik hem of haar vertrouw. Het kost een paar dagen, maar dan heb je ook een uitkomst.
hanscke Zaterdag 26 Juni 2010 - 10:46 pm | | Standaard

acht reacties

Annemarie

Vertrouwen..
We gebruiken het woord zo vaak, maar echt weten wat het inhoudt, dat is dan weer lastiger!
Je hebt het voor jezelf mooi verwoord.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 26-06-’10 23:33
Hanny

Vertrouwen in iemand hebben, die zijn mening niet kan baseren op zekerheden, is heel moeilijk, zoals ik deze dagen merk.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 27-06-’10 00:25
Marjolijn

Mooi verwoord, het blijft een moeilijk begrip.
Maar je voelt in je of het er is, in mensen, in dingen, in je eigen lijf.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 27-06-’10 08:54
Me!

Het blijft een wat wazig begrip, maar daarom heet het ook vertrouwen. Al kun je iemand ook dwingen door te zeggen ik vertrouw erop…

Me!, (E-mail ) (URL) - 27-06-’10 09:11
nans

Mooie gedachtegangen. Kan me in je definitie vinden. Liep er vorige week met de bewonerscommissie/verhuurder ook tegen aan. Daar is het vertrouwen wel beschadigd. Ook als ik jouw definitie hanteer!

Misschien hanteren jij en de ander ieder een andere definitie van vertrouwen? Kan ook nog voor verwarring zorgen.

grtzzzzz

nans, - 27-06-’10 09:29
Renesmurf

Vertrouwen, dat is een verwachtingspatroon waarvan je zeker kan zijn dat het uitkomt.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 27-06-’10 13:38
Xiwel

Veel begrippen zijn wazig, wat dat betreft valt het woord vertrouwen bij mij in de categorie van geloven en loyaal zijn. En ook dat weet je nooit zeker. Het zweeft tussen wensen en opgedane ervaringen. Wensen komen vaak niet uit en opgedane ervaringen bieden geen zekerheid voor toekomstige situaties.

Het is zelfs goed om af en toe het vertrouwen te schenden. Denk aan mensen die nogal in de war en van slag zijn. Het is erg moeilijk om hun vertrouwen te winnen. Dat vertrouwen win je alleen als je voor een groot deel toegeeft aan hun gedachtenkronkels. Als je dat alleen maar doet, dan los je voor die persoon niets op. Je hebt dan wel het vertrouwen, maar die ander blijft van slag. En dan mag je wel eens iets doen wat die ander niet leuk vind, maar hem of haar wel uit de put helpt. In eerste instantie zal die persoon het ervaren als geschonden vertrouwen, maar later kunnen ze blij zijn dat je dat deed.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 27-06-’10 14:35
Zakina

Mooi verwoord en idd als ik terug denk aan de mensen die ik ooit vertrouwd heb, hebben zij mij daarmee kwaad gedaan. En het gekke is, dacht dat ik er geen kwaad mee gedaan kon worden. Maar de waarheid, die is om te draaien en dan sta je in een kwaaddachtlicht.

Heb je er wat aan gehad, nu je het weet? Ik vind dat je het mooi verwoord hebt.

Zakina, (URL) - 27-06-’10 21:02
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.