OVERLEG????


'U mag altijd bij de bali komen om vragen te stellen over uw vader', zo werd mij verzekerd nadat ik mij, toen ik de  eerste keer dat ik bij vader op bezoek was, even voorgesteld had als het eerst aanspreekbare familielid. Gistereren, laat in de middag, maakte ik daar gebruik van. Het was bijna zes uur en de zaalarts was nog steeds niet langs geweest. Ik, wij, mijn vader ook, wilden graag weten of de operatie onder algehele narcose of door middel van plaatselijke verdoving met behulp van een ruggenprik zou plaats vinden. Het stond niet in de papieren, zo werd mij medegedeeld, maar hierover mocht ik 's avonds nog wel even bellen. 'Nee, het is nog niet bekend', zo werd mij medegedeeld. 'Het zou de volgende morgen in de holding? wel besproken worden'. Ik antwoordde dat mijn vader een voorkeur heeft voor algehele narcose. Meteen werd mij uitgelegd dat de andere manier toch vele voordelen had. Beleefd liet ik weten dat ik, maar ook mijn vader daar goed van op de hoogte waren. Met nogmaals de uitleg dat dit de volgende morgen met mijn vader in de holding? besproken zou worden, werd het gesprek beëindigd. Terwijl ik even later buiten bezig was om de uitgebloeide rozen te verwijderen gingen er verschillende gedachten door mij heen. Ik kan het niet met elkaar rijmen dat men de ene dag een geriater inschakelt, omdat mijn vader 's nachts nogal wat in de war schijnt te zijn, dit consult vervolgd wordt met een bezoek van een geriatrisch verpleegkundige en dat men dan met hetzelfde gemak beargumenteert dat de vorm van narcose, toch een gewichtig besluit in mijn ogen, vlak voor de operatie wel even besproken zal worden. Voor mij komt het er op neer, dat er dòòr hen wel vóór hem een keuze gemaakt zal worden. Vader is op dit moment uiterst beïnvloedbaar en levert zijn eigen ideeën maar al te snel in, zonder er over nagedacht te hebben. Voor mij is het een kwestie van loslaten en wachten op het telefoontje met de verlossende boodschap dat de operatie goed is verlopen, al dan niet onder gehele narcose.

hanscke Dinsdag 03 Augustus 2010 - 08:50 am | | Standaard

vijf reacties

Wieneke

Tegenwoordig wordt alles wel in een team besproken, dus meerdere mensen controleren elkaar. Heb wat vertrouwen. Het zal zo zijn dat de ruggenprik veel minder belastend is voor je vader. Hij krijgt sowieso kalmerende middelen toegediend en er wordt met hem gepraat tijdens de operatie. Hij wordt net als bij narcose aangesloten op de apparatuur zodat ze zelfs tijdens de operatie meteen alsnog algehele narcose kunnen geven. Combinaties van de ene en de andere methode zijn trouwens ook mogelijk. Dit weet ik omdat ik eens uitgebreid met een anaesthesist heb gesproken hierover. Nadat de ruggeprik is uitgewerkt heb je geen last meer. Van een algehele narcose kun je heel veel last hebben, bijv. erge misselijkheid en zo. Pijnbestrijding staat natuurlijk helemaal los van dit alles. Dat wordt sowieso in beide gevallen geregeld.
Ik hoop dat het allemaal goed gaat en dat je vader weer snel opknapt.
Sterkte!

Wieneke, (URL) - 03-08-’10 09:37
Hanny

Duidelijk komt uit je verhaal naar voren dat het, in het ziekenhuis waar je vader ligt, schort aan een goede voorlichting. Hetzij naar de patiënt, hetzij naar de familie. Maar dit constaterende zeg ik erbij dat jij daar niets aan hebt momenteel. Ik hoop dat de operatie goed verloopt en dat je vader niet teveel naweeën zal hebben. Duidelijk is wel, lijkt mij, dat je hierover in gesprek moet met de ‘holding’. Ter lering.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 03-08-’10 10:19
me!

Soms ben je machteloos en volledig aan de goden overgeleverd, mocht je in het laatste geloven.

me!, (E-mail ) (URL) - 03-08-’10 12:43
Marjolijn

Jammer dat er maar eenzijdig overleg plaats vind.
Je bent zo idd overgeleverd aan wat men goed vind.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 03-08-’10 16:30
Thérèse

Ja, op zijn minst ‘wat vreemd’…Intussen weet je misschien al wat meer. Ik wens je het allerbeste met je vader.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 03-08-’10 22:02
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.