GESNAPT


"Mag ik even passeren?", vroeg ze aan mijn collega, die nog even in de deuropening met mij stond te praten en vervolgens stapte ze mijn kantoor binnen. Geagiteerd ging ze verder, "Willemijn heeft mij gestuurd, ik moet met u praten". Mijn collega fronste zijn wenkbrouwen en vertrok.

Ze zat al voor ik haar hiertoe kon uitnodigen en tegelijkertijd barstte ze in een hartverscheurend snikken uit. Op mijn vraag wat voor een verschrikkelijks er nu dan wel niet gebeurd kon zijn kwam het verhaal er hortend en stotend uit. Ze was zojuist, tijdens het maken van een officiële toets, meetellend voor het eindcijfer, door Willemijn betrapt op het gebruik maken van spiekbriefjes.

Gelukkig zijn dit soort voorvallen geen dagelijks werk, met andere woorden, het komt niet zo heel veel voor. Ik had dan ook even tijd nodig. Ik hoorde mijzelf zeggen:" da's niet handig", maar toen de leerling omslachtig wilde gaan uitleggen waarom ze zo weinig tijd had gehad om deze toets voor te bereiden, werd ik wakker. Ik maakte haar duidelijk dat er nooit een goede reden kon zijn om te proberen om op een oneerlijke wijze aan een goed cijfer te komen en dat ik genoodzaakt was de examencommissie in te lichten. Ze knikte heel flauwtjes en vroeg met een heel benauwd stemmetje of ze nu verder de opleiding vergeten kon.

Waarschijnlijk zal dat niet het geval zijn. Wel heb ik haar de opdracht gegeven voor vandaag de school te verlaten. In de loop van de dag zou ze gebeld worden over de verdere gang van zaken. Toen ik haar weg zag fietsen had ik oprecht medelijden met haar. Ik weet dat ze grote fantasieën heeft over de toekomst, dat ze kost wat kost pabostudente wil worden, dat ze ooit misschien juf zal zijn, iets wat ze vanuit haar achtergrondbeleving bijna als iets onmogelijks beschouwt. En ik schat haar in dat het tot de mogelijkheden zou kunnen behoren als..., want ze is intelligent genoeg.

Ik hoop haar volgende week in een gesprek te kunnen laten zien dat ze op dit moment zichzelf door deze praktijken het meeste tegenwerkt en dat het niet de anderen zijn die het op haar voorzien hebben en haar willen laten mislukken. Een misstap kan ook een kentering in iemands leven zijn. Dat is mijn hoop en hoop doet leven.

hanscke Vrijdag 10 Februari 2006 - 10:47 pm | | School perikelen

tien reacties

Renesmurf

Ik vraag me toch wel eens af of niet iedereen wel fouten gemaakt heeft, vast wel.
En wie fouten maakt moet boeten, en daarna weer met een schone lei verder.

Renesmurf, (URL) - 10-02-’06 23:34
trieny

dan hoop ik maar met je.
ot het concert was van Benny Neyman.

trieny, (URL) - 11-02-’06 08:05
Boles

Tsja, spieken en gepakt worden is natuurlijk niet slim. Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten, maar zal de volgende keer niet meer zo dicht bij het vuur gaan staan.

Boles, (URL) - 11-02-’06 19:21
Michiel

Iedereen maakt fouten. Soms maakt iemand een kapitale fout. Eén fout mag niemand’s toekomst in de weg staan. Maar hij/zij moet wel weten dat het een fout was en er van leren. Bedenk een oplossing die aan beide aspecten recht doet zou ik zeggen.

Michiel, (URL) - 11-02-’06 19:46
Ster

Dit blokkeert toch niet haar hele toekomstdroom? Kom, wie heeft er nou nooit gespiekt? En tellen haar redenen waarom ze niet kon leren helemaal niet mee?

Ster, (URL) - 11-02-’06 23:29
de mopperpot

ik kom nog eens terug

de mopperpot, (URL) - 12-02-’06 01:48
momoniek

Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten, zei mijn moeder altijd. Soms is het echt moeilijk om hard te zijn, ze doet het waarschijnlijk nu in ieder geval niet meer.

momoniek, (URL) - 12-02-’06 20:34
zweefmakreel

Ach joh, dat is toch geen doodzonde. Laat haar duidelijk merken dat het niet kan en sluit het boek.

zweefmakreel, (URL) - 12-02-’06 21:01
hanscke

Natuurlijk mag ze doorgaan. Maar even schrikken kan geen kwaad

hanscke, - 12-02-’06 21:21
Carola

haha als jullie het goed aanpakken weet ze meteen hoe ze haar toekomstige leerlingetjes aan moet pakken.

Carola, (URL) - 13-02-’06 14:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.