AGAPANTHUS


Het lijkt al weer weken geleden dat ik mij verbaasde over de Agapanthus in Bretagne. Al weer een flink aantal jaren geleden kreeg ik van bridgevrienden een aantal planten. Ze laten zich in het voorjaar door middel van het scheuren van de wortels makkelijk vermeerderen. Elk jaar geniet ik weer van de prachtige blauwe bloemen. Sinds enkele jaren zie ik ze nu ook in de tuincentra te koop. Ik had altijd gdacht dat deze planten in Spanje groeiden en ik was dan ook heel verbaasd om deze plant naast de enorme grote aantallen hortensia's veelvuldig in Bretagne aan te treffen. Niet als kuipplant zoals bij mij op het terras, nee in grote aantallen gewoon in perken langs de weg of in tuinen bij de huizen. Tijdens de vakantie maakte ik mij zorgen dat "mijn" agapanthussen wel uitgebloeid zouden zijn als ik weer thuis zou zijn. Gelukkig is dat nog niet het geval, maar echt veel tijd om van die planten te genieten heb ik nog niet gehad. De drukte die de ziekenhuisopname van mijn vader met zich meebrengt, geeft mij inderdaad het gevoel dat er sinds mijn thuiskomst al weer weken verstreken zijn, terwijl het maar om een goede week gaat. Hopenlijk wordt het de komende week iets rustiger. In de eerste plaats omdat het wat beter met de oude man gaat. Hoewel hij de eerste zes weken niet op het been mag staan, is er toch sprake van dat het herstel zich heeft ingezet. Vandaag  is hij voor het eerst uit bed geweest en heeft hij een poosje op de stoel gezeten. De suikerziekte is weer wat meer beheersbaar en ook raakt hij meer aan de ontstane situatie gewend waardoor hij veel minder in de war is dan de eerste dagen. In de tweede plaats raak ik wat meer aan het ritme gewend van iedere dag naar het ziekenhuis te moeten. De tijd die ik er aan kwijt ben blijft hetzelfde, maar omdat het meer gewoon wordt, lijkt het of het minder tijd in beslag neemt, waardoor ik meer energie overhoud om leuke dingen voor mijzelf te doen. Het ziekenhuisbezoek gaat minder mijn leven beheersen. En als nu in de komende week het zonnetje ook weer eens te voorschijn komt, dan wordt het voor mij tijd om op het terras neer te strijken om van mijn eigen agapanthussen te gaan genieten.
hanscke Zondag 08 Augustus 2010 - 8:31 pm | | Standaard

tien reacties

Me!

Een beetje tijd voor jezelf moet je sowieso maken, anders moeten er straks mensen bij jouw op bezoek komen…

Me!, (E-mail ) (URL) - 08-08-’10 20:48
Hanny

Als je vader in rustiger vaarwater komt en zijn suiker goed ingeregeld is, zal hij vast een stuk opknappen. Wel jammer dat hij een aantal weken niet op het been mag staan, want het is daarna wat lastiger op zijn leeftijd om de spieren weer te gaan gebruiken. Maar het zal vast goed komen.
Ik hoop met je mee dat de zon zich weer meer laat zien, zodat je volop van je wonderschone BLAUWE agapanthussen kunt genieten.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 08-08-’10 21:22
Annemarie

Het is jammer dat het dagelijks is het ziekenhuisbezoek… Maar je went eraan!
Gelukkig dat het met je vader de goede kant op gaat! Ik hoop dat dat herstel zo blijft verlopen.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 08-08-’10 21:56
ton

Fijn dat het al wat beter met je vader gaat, maar loop jezelf niet voorbij. Je moet er straks weer een jaar tegenaan.

ton, (E-mail ) (URL) - 08-08-’10 22:33
Marjolijn

Ja vergeet niet op je zelf te passen, hé..!!
Fijn dat het weer wat beter met je vader gaat.
Maak het goed vandaag, een fijne maandag.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 09-08-’10 05:28
Wieneke

Ach, wat fijn dat het ietsje beter gaat met je vader. Natuurlijk kost het jou en je man enorm veel tijd en energie, maar jij lijkt mij wel een organisatorisch talent, dus dat komt wel goed. Het moet allemaal wennen. Die plotselinge situaties overvallen je, maar na een paar dagen gaat het wel weer. Het belangrijkste is toch dat het beter gaat.
Prachtig, die agapantdingessen.

Wieneke, (URL) - 09-08-’10 09:45
Di Mario

neem voor jezelf de rust om elke dag even van je prachtige blompies te genieten. Ze hebben het nodig en jij ook

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 09-08-’10 09:49
Thérèse

Wat fijn dat het beter met je vader gaat. Ik geloof (weet niet zeker of het ze zijn) dat die blauwe bloemen mij ook steeds opvallen in de tuincentra; ik vind ze prachtig!
Het beste gewenst!

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 10-08-’10 02:10
Vrouwke

Het is goed dat je niet meer alleen met je vader bezig bent maar ook weer wat ruimte voor jezelf begint te krijgen. Zelf hebben we gisteren mijn vader weer achtergelaten, met een ongerust hart en veel onzekerheden. Maar het hoort erbij, het begint een deel van ons leven te worden.
Bij jou ging de telefoon… wij verwachten dat elk moment…
En toch blijven we ook genieten van de prettige momenten, het mooie weer, de zonsondergang en de zomaar leuke dingen die op ons pad komen.
Dit genieten wens ik jou en P. ook toe.
Lieve groeten.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 10-08-’10 07:13
Thérèse

Hanscke, ik heb ze gekocht. Het zijn inderdaad dezelfde. Nu hoop ik maar dat de mijne ook zo mooi gaan bloeien. Dankzij jouw stukje durfde ik het aan.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 11-08-’10 19:26
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.