KUDDEDIER


Ook ik hield bij wijze van spreke mijn adem in. Wat zou er in Amerika gezegd gaan worden. En net als vele anderen, in die zin zijn we eigenlijk allemaal kuddedieren, verdiepte ik mij dit weekend meer als anders, in de denkbeelden en opvattingen rond de invloed van de islam op de politiek. Ik las een artikel in onze regionale krant en stuitte daar op een wel heel opmerkelijke uitspraak.  In dat artikel werden een paar uitspraken van Fred Leemhuis, emeritus hoogleraar islamwetenschappen in Groningen weergegeven. Enkele daarvan vond ik wel verhelderend. "Dat godsdienst, lees de islam, gebruikt wordt in politieke ideologiën is niet vreemd. Ook de politieke ideologiën van bijvoorbeeld het CDA zijn gestoeld op de christelijke leer. Dat vinden we hier in Nederland toch ook heel gewoon. En legde deze kenner in dat artikel verder uit, ook is vergelijkbaar dat van de 1 miljoen moslims die in ons land wonen er 'maar' 200.000 - 250.000 belijdende moslims zijn. Van de vele mensen die zich christen noemen is er ook maar een beperkt aantal belijdend lid van een kerk. Geen echte eyeopeners, maar aardig om dit weer eens onder ogen te krijgen. Maar, gaat het artikel verder, het verschil moet gezocht worden bij de fundamentalisten van de islam, aldus deze hoogleraar. Zij schrikken niet terug voor geweld: maar, zo staat er dan te lezen, we moeten wel bedenken, ze maken meer slachtoffers onder de andere moslims dan onder niet moslims." einde weergave citaat. Zoals zo vaak op zaterdagmorgen het geval is, zat ik met mijn krant aan de eettafel, maar na het lezen van die laatste zin viel ik bijna van mijn stoel. Hoe dien ik dit op te vatten.? Het doden van andere moslims is minder erg dan het doden van niet moslims? Nee mijnheer Leemhuis. Mijn overtuiging is heel duidelijk, al dan niet gevormd vanuit een christelijke leer: Gij zult niet doden! En zo sluipt de waanzin van het bestrijden van elkaars ideologiën ook  mijn leven weer voor even binnen. Ook ik vind het, net als vele anderen, kennelijk nodig om hier mijn zegje over te doen. Als u nu vraagt of ik ook een mening heb over die srtrijd rond het bouwen van die moskee? Ja zeker, maar wel heel naïef en simplistisch. Het zou mooi zijn als de bouwers van de moskee zouden zeggen, ok. dat is kennelijk te dichtbij, we bouwen een paar kilometer verderop. Het zou ook mooi zijn als de tegenstanders zouden inbinden en konden leven met het feit dat de moskee niet echt op ground zero komt te staan. Ik geloof zelf namelijk heel erg in het volgende: Leven en laten leven.
hanscke Zondag 12 September 2010 - 11:56 am | | Actueel

acht reacties

ton

Ik deel je geloof!

ton, (E-mail ) (URL) - 12-09-’10 13:35
nans

ook ik deel je mening! wat meer tolerantie tussen de diverse geloven zou het leven een stuk aangenamer maken voor miljoenen mensen!

grtz!

nans, - 12-09-’10 13:47
Renesmurf

Er zijn wetten, en als men zich daar aan houdt is er niets aan de hand.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 12-09-’10 14:35
Marjolijn

Zo is het: Leven en laten leven.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 12-09-’10 15:07
Me!

Ik denk toch dat die paar fundamentalistische moslims het hele beeld vormen. Ik heb in mijn kennissenkring veel moslims, maar echt fanatiek neu. Integendeel, de meesten vinden het hier prima.

Me!, (E-mail ) (URL) - 12-09-’10 17:08
Di Mario

Je hebt een punt als je zegt het had ook wel twee of drie kilomter verder gemogen. Maar heel veel mensen denken dat het nu precies op ground zero komt en daar zijn ze tegen terwijl dat ook weer niet waar is.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 12-09-’10 19:50
Elmar

Ik sluit me volmondig bij je woorden aan!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 13-09-’10 16:51
Thérèse

Ja, ik ben het ook wel met je eens. Leven en laten leven. Hoewel ik ál de geloven vaak nogal ‘gevaarlijk’ vind. Er is in naam van het geloof al zoveel ellende veroorzaakt.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 13-09-’10 22:33
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.