TWEEDE KANSEN


Een tweede kans. Ik weet niet hoe het bij u als lezer overkomt, maar ergens gaat er bij mij dan toch altijd weer een heel vervelend belletje rinkelen en komt de associatie naar boven: tweede kans/tweede keus/tweede rangs en dat terwijl ik zelf heel veel in mijn leven te danken heb aan tweede kansen. Waarschijnlijk komt het omdat het misschien ook wel verwijst naar mislukking, fouten of foute keuzes, je niet waar gemaakt hebben. Het begrip tweede kansonderwijs is een tijdje in zwang geweest. Gelukkig wordt dit nu niet meer gebruikt, maar bij de nieuwe groep volwassenen aan wie ik les geef heb ik een vurig pleidooi gehouden over het krijgen van nieuwe kansen. Daarbij heb ik mijzelf als voorbeeld gesteld en uitgelegd dat ik op en top een tweede kans mens ben. Met mijn opleiding psychiatrisch verpleegkundige kon ik in combinatie met mijn kinderen niet zo goed uit de voeten. Na de komst van mijn kinderen ben ik pas in deeltijd gaan studeren, ik heb die studie voltooid en daarna ben ik er in geslaagd om wel een baan te vinden die met een gezin te combineren is. In diezelfde tijd ben ik ook gescheiden om een paar jaar later met mijn huidige P. in het huwelijksbootje te stappen. Het zilveren huwelijksfeest ligt al weer enige tijd achter ons. Beide tweede kansen hebben mij zielsgelukkig gemaakt. Ik vind het prachtig om te zien hoe deze groep volwassenen, hun leeftijd varieert van midden twintig tot ruim vijftig, hun kans aangrijpt om geschoold te raken in de zorg. De één wat aarzelend, de ander overenthousiast, maar over het algemeen heel verwachtingsvol. Verwachtingsvol naar de lessen, naar mij en naar zichzelf. Hoe zullen ze het er van af gaan brengen. In mijn hoofd was ik met dit onderwerp bezig toen ik in het weekend hoorde dat Yuri van Gelder er weer in geslaagd is een gouden medaille te veroveren bij het onderdeel ringen van de sport turnen. Een dag later zag ik hem in een interview. Hij gebruikte daar ook de term een tweede kans. En ik gun het hem van ganser harte. Hij weet als geen ander dat hij in het verleden niet de juiste keuzes heeft gemaakt, maar het is mogelijk om in een tweede kans heel wat van je leven te maken. Dat geldt voor hem, maar ook voor mijn nieuwe cursisten, zoals de volwassen leerlingen aangeduid worden. Door mijn eigen ervaringen hiermee is er na al die jaren nog altijd de inzet om hen te ondersteunen waar het nodig is. Zoals gezegd, mijn aandacht richtte zich in de afgelopen dagen nog al op het krijgen van een tweede kans. Mede daardoor vond ik het misschien  niet zo verwonderlijk dat de informateur verder gaat waar hij gebleven was. Hij krijgt een nieuwe kans om met de rechtse partijen zodanige afspraken te maken zodat zij een regering kunnen gaan vormen. Vaak pakt zo'n tweede kans goed uit, maar of dit nu ook gaat gelden voor het verkrijgen van een kabinet waag ik te betwijfelen. Of we met deze tweede kans nu wel zo blij moeten zijn weet ik nog niet. De tijd zal het uitwijzen.  
hanscke Dinsdag 14 September 2010 - 9:07 pm | | Actueel

acht reacties

Nanos

De ene tweede kans is de andere niet.
Ik moet nu ineens denken aan een heel oude Sigmund.
Ik zal hem even opzoeken,want die had ik bewaard. Ik zal hem plaatsen en verwijzen naar dit logje.

Nanos, (URL) - 14-09-’10 22:02
Thérèse

Over het algemeen vind ik dat mensen volop een nieuwe (tweede) kans moeten krijgen. Ik kreeg van mijzelf vaak een nieuwe kans en opeens lukte iets, waarvan ik het nooit gedacht had. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen.
Een mooi logje, Hanscke.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 14-09-’10 22:25
Di Mario

Tweede kans, niets ervan.. Nieuwe kans, zo zie ik het.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 14-09-’10 23:45
Marjolijn

Iedereen zou nieuwe kansen moeten krijgen (enkele uitzonderingen daargelaten)
Nieuwe kansen bieden ook weer vaak nieuwe mogelijkheden.
Mooi log..!!

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 15-09-’10 06:38
Wieneke

Tweede kans, nieuwe kans, hoe wil je het noemen? Het is in ieder geval nooit te laat om (weer) in actie te komen. Dat is jouw enthousiaste boodschap en daar kan ik het helemaal mee eens zijn.

Wieneke, (E-mail ) (URL) - 15-09-’10 09:32
ton

Tweede kans, de kans om het (nóg) beter te doen. Soms een derde kans: pak ‘m, als die je een fijner leven kan brengen! Ter vergelijking: wie is er in zijn eerste baan blijven hangen, als hij/zij zich daar niet prettig in voelde.

ton, (E-mail ) (URL) - 15-09-’10 10:36
Me!

Of je het altijd een tweede kans moet noemen weet ik niet. Ik noem het meestal een nieuwe kans, of een uitdaging. Ik was 50 toen ik slaagde aan Hoge School Eindhoven voor mijn papiertje om in de informatica aan de slag te gaan. Het verbreed je ontwikkeling.

Me!, (E-mail ) (URL) - 15-09-’10 17:26
nans

Een helder verhaal dat ik geen tweede keer hoef te lezen om t te snappen! grinn
Hier nog eentje met een tweede relatie (heerlijk) met een man die ook zijn tweede kans neemt door nu een opleiding te gaan volgen!
Leuk zo’n groep met gretige nieuwsgierige cursisten!

grtz

nans, - 16-09-’10 19:39
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.