PARACETEMOLKLUCHT


Kinderen en oude mensen, kluchten kun je er mee beleven. Kralen die in de neus gestopt worden en er niet uit willen, centen die ingeslikt worden en die hun eigen weg gaan totdat ze weer in de wc pot gevonden worden.  Een paar dagen geleden kwamen dit soort akkefietjes met de kinderen opeens weer bij mij naar boven. De aanleiding was, dat mijn vader ongezien de medicijnen ging innemen. Meestal drukken de verzorgsters de medicijnen wel uit de doordrukstrip, maar dit keer was dat niet gebeurd. Mijn vader lag al in bed en herinnerde zich dat hij zijn medicijnen nog niet had gehad. Het was hem te veel moeite om rechtop te gaan zitten, hij deed het maar liggend.... Pillen in de mond, een slok drinken erachteraan, de slikreflex trad in werking, en toen opeens pijn in de keel en de slokdarm. Dan komt het besef dat er wel iets heel raars is doorgeslikt en bezig gaat zijn weg door het lichaam te vinden. Mijn vader heeft een slechte nacht gehad. De pijn in de slokdarm wilde niet echt weg. De dag daaropvolgend had hij last van zijn darmen, maar dat kan ook nog wel heel goed het gevolg zijn geweest van de koek en andere laxeermiddelen. Vader was de volgende dag erg boos en nam het de verzorgster zeer kwalijk dat zij de medicijnen op deze wijze aan hem verstrekt had. Ik heb geprobeerd om hem in te laten zien dat ook hij zijn verantwoordelijkheid heeft en dat iemand die daar nog toe in staat is zelf verantwoordelijk is voor wat hij tot zich neemt. (Dat is ook heel duidelijk de visie van de revalidatieafdeling van het verpleeghuis. Alles wat iemand zelf nog kan, moet de persoon ook zelf doen en ik ben het daar ook wel mee eens. Het is ten slotte geen hotel en de versorgsters zijn in die zin geen personeel van de patient die daar tijdelijk verblijft. Het doel is om weer terug te gaan naar de eigen woning om daar weer een zelfstandig leven te gaan leiden.) De arts, die 's avonds toch even geconsulteerd was, gaf dus  de opdracht  om koek en andere etenswaar te geven wat laxerend werkt en de ontlasting van de komende dagen goed te onderzoeken op het aantreffen van de paracetemol in verpakking. Inmiddels zijn we een aantal dagen verder. Of er niet altijd goed gecontroleerd is, weet ik niet, maar er is tot nog toe niets aantoonbaars gevonden. Van opspelende darmen is gelukkig ook geen sprake meer. We zullen het maar zien als iets wat voorbij is en als afgedaan beschouwen. De kinderen hebben er toentertijd van geleerd dat e niet zo maar iets ergens in konden stoppen of in konden slikken. Ik hoop dat mijn vader op zijn oude dag heeft geleerd om toch eerst maar even te kijken wat hij gaat innemen.
hanscke Woensdag 22 September 2010 - 8:54 pm | | Familie

acht reacties

Hanny

Hopelijk is er niets beschadigd tijdens de tocht van mond naar k… Je vader heeft vast en zeker zijn lesje geleerd.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 23-09-’10 00:06
Marjolijn

Tja, daar zal hij nu wel van geleerd hebben, en geen dingen blindelings meer doen.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 23-09-’10 05:19
Di Mario

Tja, je kunt er moeilijk bij gaan staan zoals ik regelmatig bij mijn dochtertje moet. Nee… Neeeheeee, ik zeg toch nee…. ;-)

Love As always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 23-09-’10 09:43
ton

Alles zelf doen, wat de persoon zelf kan, prikkelt ook geest en lichaam, denk ik. Hopelijk gaat alles wel goed!

ton, (E-mail ) (URL) - 23-09-’10 10:30
Me!

Het zijn net kleine kinderen, die oudjes… Gelukkig is het goed gegaan.

Me!, (E-mail ) (URL) - 23-09-’10 19:50
Thérèse

Nou….natuurlijk zul jij wel gelijk hebben, in overleg met de verzorging, maar ik vind het toch wel begrijpelijk dat als hij erg lang moet wachten en hij het zeld doet, het toch niet helemaal zijn schuld is. Arme man.
Even terzijde: onze KNOarts destijds bewaarde alle dingen die de kinderen in hun neus gestopt hadden. Het was een mooie verzameling van allerlei.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 23-09-’10 21:26
Renesmurf

Logisch dat je vader boos werd, mensen die zich ziek voelen en of pijn hebben worden nu eenmaal snel boos.
Wel eigen schuld, jammer.

Renesmurf, (URL) - 24-09-’10 00:15
Elmar

Gelukkig lijkt het goed afgelopen te zijn maar je vader is een gewaarschuwd man en zal het niet nog een keer doen denk ik!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 25-09-’10 15:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.