HOOFDDOEK VERSUS BLOTE BUIK


Het is al langer aan de gang; mogelijk wordt dit de laatste week wel iets meer benadrukt door de commotie rondom de cartoons, maar het lijkt wel een "must" om dagelijks in dagbladen drie of meerdere artikelen te plaatsen die betrekking hebben op de Turkse of Marokkaanse cultuur. Ook weekbladen doen hier ijverig aan mee en zo las ik de afgelopen dagen een artikel over de beweegredenen van van moslima om een hoofddoek te dragen.

Hier in het noorden kom ik weinig hoofddoekdragende vrouwen en meisjes tegen, ik moet er dan ook echt aan wennen. Maar dat moet ik ook als ik meisjes zie die vooral in de zomer, maar ook nu nog met blote buiken diepe decollete's en hele korte rokken, erg schaars gekleed zijn. Het zijn twee uitersten en ik zet ze met opzet even tegenover elkaar.

Uit de interviews met de moslima blijkt, dat veel moslima zich beschermd voelen door het dragen van een hoofddoek. Een hoofddoek zou meer zelfrespect geven en daarnaast krijgen de meisjes meer respect van de Marokkaanse jongens. Toch bestaat de angst dat sommige meisjes niet om deze reden een hoofddoek gaan dragen maar meer omdat het een trend aan het worden is.

Ik vraag mij af, hoe ik het zou vinden als het dragen van een hoofddoek inderdaad een trend zou gaan worden. Misschien wordt het dragen van een hoofddoek door moslima wel steeds populairder om op die manier te laten zien dat zij afstand nemen van de kleding die, nu nogal eens op het randje van wat wel en wat net niet meer kan, balanceert. Om zo op een eigen gepaste wijze toch bezig te kunnen zijn met mode, want hoofddoeken zijn er zo las ik in vele soorten, merken, maten en prijsklassen.

Ik hoop niet dat deze trend zich voortzet bij de Nederlandse meisjes. Ik zou er heus wel aan wennen maar net als blote buiken, het heeft niet mijn voorkeur. Wel is er stiekum een beetje hoop, dat dit een klein beetje een tegenbeweging in deze blootcultuur doet ontstaan en dat daardoor het hele uitdagende bloot wat naar de achtergrond zal verdwijnen. Blote buiken, diepe decollete's, een overdaad aan ontblote bovenbenen, ach het is er, maar echt mooi vind ik het niet. Dat geldt ook voor de hoofddoek, zo langzamerhand wen ik er aan, maar persoonlijk zie ik liever een open gezicht omlijst door haar.

hanscke Woensdag 15 Februari 2006 - 9:03 pm | | School perikelen

zes reacties

Neneh

Ik ben persoonlijk dol op mijn wapperende blonde manen!

Niks trend…

maar wat zich afspeelt in deze wereld rondom de cartoon is een zorgelijke zaak

Neneh, (URL) - 15-02-’06 21:33
Renesmurf

Van mij mag het allemaal. Ik zie liever een nette hoofddoek dan een navel. Dat laatste kom ik vaker tegen.
In Winschoten zijn niet veel hoofdoeken, maar in Veendam en Hoogezand wemelt het er van. (Niks mis mee)

Renesmurf, (URL) - 15-02-’06 21:36
momoniek

Hoofddoeken vind ik nog net iets meer kunnen dan blote buiken. Al was het alleen maar omdat de eerste meer om geloof draait en de tweede om seks. wat denk jij?

momoniek, (URL) - 16-02-’06 19:02
hanscke

@Moniek: goed verwoord, helemaal mee eens!

hanscke, - 16-02-’06 19:36
Rose

Ik houd van subtiel :)

Rose, (URL) - 17-02-’06 17:15
s0ukaina

ik draag er zelf ook een, je houd jezelf vo0r de gek een ho0fd0ek dragen is een cultuur kenmerk dat n0rmaal m0et w0rden gedragen 0p een n0rmale manier..maar jammer gen0eg maken mensen er misbruik van en z0o breid het zich uit t0t een pr0bleem dat verpest het vo0r de anderen..!

s0ukaina, - 10-03-’06 18:43
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.