GOETHE (aangepast)


Het eerste wat ik dacht, toen ik hoorde waarom Antonie Kamerling was overleden, was: Waarom??? Ik realiseer me dat dit heel vaak het geval zal zijn als iemand het leven zelf beëindigt. Waarom, waarom? en dat terwijl ik mij enigszins kan verplaatsen in de gevoelens die je hebt als de wens om er niet meer te willen zijn soms groter is dan de drang om te leven. Gelukkig is dat voor mij al heel lang verleden tijd. Ooit, heel lang geleden heb ik P. de belofte gedaan dit nooit te zullen doen. Gelukkig, buiten die belofte om, word ik al jaren niet meer geplaagd door dergelijke gevoelens. Toch schrik ik er telkens van als ik hoor dat een bekende persoon zelfmoord heeft gepleegd. Dat was het geval bij Herman Brood, maar ook bij Kurt Cobain, bij de Duitse keeper Robert Erke en nu weer.

Zonder dat ik de naam kende word ik dan altijd bang voor het Werthereffect. Dat anderen zich gesterkt voelen en dit als een aanmoediging te zien om ook tot die daad over te gaan. Ik las vanmorgen in de krant dat hulplijn113 Online overstelpt wordt met mails. Goed dat er iets dergelijks is waar mensen steun kunnen zoeken. Ik wens de nabestaanden van Antonie heel veel sterkte toe. Dit alles brengt mij wel terug naar Goethe. Vorig jaar brachten we tijdens onze vakantie een bezoek aan Weimar. Ik heb mij te weinig in Goethe verdiept waardoor het één en ander een beetje langs mij heen is gegaan. Ik heb mij zelf toen de belofte gedaan, dat als ik eens wat meer tijd zou hebben ik mij wat meer in Goethe zou verdiepen, want nog steeds staat de passie die Boudewijn Büch voor deze  schrijver had, in mijn geheugen gegrift. Met gemengde gevoelens denk ik  terug aan de film: "De kleine blonde Dood". Vanaf toen heb ik Antonie een beetje in mijn hart gesloten. Met Goethe zelf heeft het verder niet veel te maken. Ooit, wanneer ik meer tijd heb wil ik mij daar toch meer in verdiepen. Misschien dat het tuinhuis en de zogenaamde klassieke plantjes in het perkje rond dat huis in het park van Weimar mij dan meer gaan zeggen. Misschien wil ik er dan nogmaals heen om het één en ander meer tot mijn verbeelding te laten spreken.

 (artikel is verder aangepast.)

hanscke Zaterdag 09 Oktober 2010 - 4:42 pm | | Standaard

negen reacties

Wieneke

Boudewijn Büch is gestorven aan een hartstilstand en heeft zichzelf niet van het leven beroofd. Waarom iemand zichzelf van het leven beroofd heeft alles te maken met zware depressies oftewel een ernstige ziekte van de geest. Waarom de een het doet en de ander niet…. het ligt allemaal al vast bij de geboorte. Er zijn mensen die alles hebben en een zo op het oog geweldig leven leiden, die er een eind aan maken. En er zijn mensen, die een moeilijk leven kennen met alle mogelijke problemen en pech en die gewoon doorgaan tot het gaatje. Je komt er niet uit. Maar in Nederland kennen we elk jaar ca. 1500 zelfmoorden. Veel meer dan bijv. verkeersdoden. Zorgwekkend!

Wieneke, (URL) - 09-10-’10 20:14
Renesmurf

Ik kan me niet heugen dat Bouderwijn Büch zelfmoord had gepleegd. Dat is nieuw voor me.

Herman Brood deed het wel.

Ik schrik altijd een beetje als mensen doodgaan. Bij de een natuurlijk meer dan bij de ander.

Goete ken ik van de programma`s van Buch, daar keek ik altijd naar. Omdat hij het zelf monteerde en zelf de muziek er bij uitkoos, een prachtprogramma van een prachtkerel.

Antonie was slechts 44, en alles leek prima voor elkaar, en toch was die zo diep ongelukkig, bijzonder triest.

Renesmurf, (URL) - 09-10-’10 22:37
Di Mario

Ik dacht ookal dat Buch geen zelfmoord had gepleegd.. dat klopt inderdaad.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 09-10-’10 23:07
Hanny

Als ik hoor dat iemand zelfmoord heeft gepleegd, of dat nu een bekend figuur is of niet, dan heb ik het zo met die persoon te doen. Wat een moeilijke tijd moet het geweest zijn om tot deze stap te komen. Want als je besluit jezelf het leven te ontnemen, dan moet je toch een drempel overstappen.
Het overlijden van een geliefd persoon is al erg voor de familie, maar op deze manier nog erger. Ik wens zijn vrouw en kinderen alle sterkte toe die zij nodig hebben.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 10-10-’10 01:41
Annemarie

Soms is het leven inderdaad heel erg moeilijk.. Maar om jezelf van het leven te beroven, nee dat kan ik niet inzien! voor mij zijn er altijd lichtpuntjes en het is zo jammer dat niet iedereen dat kan inzien!

Vanavond is volgens mij de kleine blonde dood op tv, wat ik even zo snel zag in de programmering…

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 10-10-’10 18:16
Neneh

oh, mooi. Verhuizen is soms nodig :)

Ik laat me niet direct raken door het sterven van bn’ers. Ja, schrikken misschien. Maar ik wil geen oordeel geven over die bn’ers. Ik ken ze niet persoonlijk, verhalen over iemand, het waarom etc komt toch altijd na de dood. Zo ook bij Antonie. Vandaag was het Solomon Burke, die ken ik ook niet. Althans niet van zijn leven. Wel van zijn muziek en dan moet ik daar bij stil staan. Dan ga ik weer even heel erg genieten van zijn muziek.

Neneh, (E-mail ) (URL) - 10-10-’10 22:15
Marjolijn

Ja, soms kan het leven te moeilijk zijn.
Maar voor degene die achterblijven ook.
Erg triest allemaal.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 11-10-’10 07:46
Elmar

Hoewel ik weing heb met Antonie Kamerling, vind ik het wel vreselijk dat toch jonge mensen zo depressief kunnen zijn dat ze geen andere mogelijkheid meer zien dan uit het leven te stappen. Antonie heeft nu rust maar voor Isa en de kinderen begint het nu pas, ik wens hun dan ook heel veel sterkte toe!
Helene Kröller-Müller was ook een groot bewonderaar van Goethe, maar net als jij kom ik er nog niet aan toe om me eens meer in hem te verdiepen.
groetjes,
Elmar

Elmar , (E-mail ) (URL) - 11-10-’10 13:07
Monique

Over Goethe gesproken…op het moment dat ik las over de zelfmoord van Anthonie Kamerling moest ik denken aan de uitspraak van Goethe: “Blijf nog wat, je bent zo mooi.”

Maar goed, een ieder bepaalt zelf of hij/zij blijft of niet.

Monique, (E-mail ) (URL) - 11-10-’10 15:23
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.