GORDES


Het is jaren geleden dat ik aan tafel Franse (of Duitse of Engelse) woordjes zat te leren, maar het voelde nog heel vertrouwd, toen ik vanmiddag de boeken ter hand nam. Vorige week donderdagavond was mijn eerste Franse les. Ik heb heel lang getwijfeld tussen filosofie en Frans, maar het laatste is het geworden. Een paar jaar geleden had ik al eens een instaptest gedaan en daaruit bleek dat ik toelaatbaar was op A2 niveau. De lesavond was toen op maandag, maar door de vele vergaderingen, juist op de maandagavonden, kon het toen niet door gaan. Nu ik voorzitter af ben, heb ik helemaal geen vergaderingen meer, dus tijd voor iets nieuws. Frans dus. De cursus wordt gegeven onder auspiciën van de Alliance Francaise.

Al bladerend door de boeken, stuitte ik op een foto van Gordes. Daar ben ik, dacht ik nog niet zo lang geleden geweest. Ik wilde dit artikel graag met een foto van een smal straatje uit Gordes illustreren. Ik scharrelde wat rond in mijn fotoarchieven, maar ik kon niets vinden.  Nee logisch, het was het laatste jaar dat ik nog niet in het bezit was van een digitale camera. En dat is al veel langer geleden dan ik dacht. Het was in 2002.

Jammer, jammer, maar geen nood. Met de camera van nu heb ik een paar opnames van de foto's uit het fotoboek genomen. Even werd ik wat weemoedig toen ik in het fotoboek bladerde. In het verleden heb ik menig uurtje besteed aan het inplakken van de foto's. Ik heb dat altijd mooi werk gevonden. Maar nu in het digitale tijdperk ga ik toch anders te werk. Ik maak een reportage voor het digitale fotoframe en soms stel ik een fotoboekje samen..

Terug naar mijn Franse les. Ik zit dus weer woordjes te stampen en mijn werkwijze is bij vroeger vergeleken nog niet veranderd. Als een woord zich moeilijk vast laat zetten, schrijf ik het een aantal malen op. Op een kladblok. Zo heb ik er heel wat woorden ingestampt. Neem bijvoorbeeld modéré = gematigd, gemiddeld, dit wilde maar niet. Vijf keer opschrijven en het zit muurvast in mijn geheugen.

Van het plaatje in mijn fotoboek heb ik geprobeerd een popup te maken, maar dit lukt geloof ik nog niet zo. Een klik op de kleine foto vergroot deze wel, maar het is nog niet je dat. Daar zal ik dus ook nog even op moeten studeren.

hanscke Maandag 11 Oktober 2010 - 8:47 pm | | Standaard

tien reacties

Ron

Nou,

Ik vind die popup wel oke, of heb je nog iets veranderd? Frans is toch niet mijn ding moet ik zeggen, ach, ik heb gewoon geen talenknobbel.

Ron, (E-mail ) - 11-10-’10 21:50
Di Mario

Ahh, Bonjour Hanscke,
Ca va?

En verder zijn Frans en ik nooit vrienden geworden. Dat was tijdens de eerste les.. ruzie met de leraar en nooit meer in de les geweest…. Maar.. die enkele woorden ken ik nog.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 11-10-’10 22:49
Renesmurf

ja, tijden veranderen he.

De computer, en het internet, hebben wel heel erg ons leven veranderd.

In pakweg de jaren 80, dacht men dat er altijd fotoboeken zouden blijven.

Haast niet voor te stellen dat het nu niet meer zo is.

Frans vind ik ehm, laten ze toch allemaal engels leren!

Renesmurf, (URL) - 11-10-’10 23:35
Thérèse

Ik houd wel van Frans. Flink wat jaren geleden heb ik eens een conversatiecursus gedaan, ook om de boel weer eens op te frissen. Onze ‘juf’ was een Francaise en na de cursus kon ik ook de Fransen beter verstaan. Ik vond het geweldig leuk.
Ik hoop dat het voor jou ook zo leuk is en dat je er later in vakanties veel aan zult hebben. Succes gewenst!

Thérèse, (URL) - 12-10-’10 00:19
Hanny

Moedig om weer aan de studie te gaan. Heel veel plezier met het opnieuw kennismaken met de mooie Franse taal. Die zul je vast en zeker beter onder de knie krijgen. Net zoals de computertaal. Ook dat zal lukken.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 12-10-’10 00:20
Marjolijn

Op school was Frans mijn vriendje niet, en nu heb ik er geen zin meer in.
Maar wens jou wel heel veel succes.
Knap hoor..!!

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 12-10-’10 05:35
Annemarie

Op zich vind ik de grote foto heel acceptabel hoor!!
Succes met studeren. :-)

Ik zou graag Italiaans willen leren, maarja..

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 12-10-’10 20:03
Xiwel

Een mooie plaats dat Gordes. Ben er net met de streetviewwagen langsgefietst. Op de fiets heb ik het schijnbaar op een kilometer of 8 gemist.

Ik heb maar 2 jaar Mavo-Frans gehad en toen was ik het flink zat. Gemiddeld had ik een 4 en dat kwam omdat het totaal niet mijn belangstelling had. Dat kwam dan weer door de rijtjes en grammatica, wat niet echt reclame is om een taal aan de man te brengen. Ik heb nog aan mijn decaan (‘toevallig’ ook mijn leraar Frans) gevraagd wat ik er aan had, behalve leraar Frans worden. Daar kwam geen acceptabel antwoord op. Ik heb toen Duits gekozen, ‘want dat was nodig voor de techniek’. Ook kant-en-klare onzin. Achteraf had ik in de techniek veel meer aan Frans gehad omdat er meer Latijn in zit.

Toch knoop ik moeiteloos een gesprek met een Fransman of Fransvrouw aan. Ik weet dat ik fouten maak, maar zij bakken nog minder van het Nederlands (of Engels). Een jaar of 4 na mijn schoolopleiding merkte ik dat zowel Engels als Frans en Nederlands allemaal dialecten zijn van het Latijn. Vooral tussen Engels en Frans of beter nog tussen Engels en Italiaans zijn erg veel overeenkomsten. Je kan dus veel (50%) Engels woorden gebruiken en die hoef je alleen maar op z’n Frans uit te spreken.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 12-10-’10 23:02
Elmar

De popup is prima hoor. ik doe het je (nog?) niet na!
Leuk die cursus, ik heb veel aan mijn kennis van de Engelse taal gehad bij het leren van Franse woorden, veel Engelse woorden lijken erg veel op het Franse woord, of anders om natuurlijk! ;-)
Moderate en modéré hebben ook wel wat van elkaar.
groetjes,
Elmar

Elmar , (E-mail ) (URL) - 13-10-’10 16:01
nans

Een enthousiaste student Frans dus! grin…

Jammer dat ik nooit verder dan havo 3 ben gegaan met frans, want ik mis het wel als ik er een keer ben, in Frankrijk, wat zelden is, maar misschien juist ook wel om die reden…

grtz!

nans, (URL) - 13-10-’10 21:39
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.