GOED EN HEILIG?


Na alle hectiek hoop ik weer in een wat rustiger vaarwater te komen. Gewoon een beetje op adem komen en wat om mij heen kunnen kijken. Het nieuws heb ik wel steeds gevolgd, maar ik was niet in staat om er op enig tijdstip ook maar een paar woorden aan te wijden. Gelukkig hebben vele anderen dat wel gedaan, zodat ik wat dat betreft geen inhaalslag hoef te maken. 

Nee, ik haak in op de toekomst. Heel vaag had ik al iets vernomen over sinterklaasposters die gruwelijk zouden zijn. Waarschijnlijk was mijn aandacht hierin getrokken, omdat ik dit jaar met de grote kleine meid mee mag, als sinterklaas in ons land aankomt. Ook komt in die tijd de andere grote kleine meid naar Nederland om met ons dit oer-hollandse feest te vieren!

Maar terug naar de horrorposter. Dick Maas schijnt een komische horrorfilm over de Sint gemaakt te hebben, die 11 november in première gaat. Deze film moet gepromoot worden en hierover is enige deining ontstaan. De posters zouden een onheilspellende uitstraling hebben en de trailer vande film, het voorfilmpje dus, zou te gruwelijk voor kleine kinderen zijn. Wat dat laatste betreft, daar kan ik het wel mee eens zijn. Ik zou het ook niet leuk vinden als mijn kleine grote meid dit filmpje zou zien. De posters vind ik zelf wel meevallen.

Tijdens mijn googlereisje stuitte ik op dit weblog. Dat zette mij toch een beetje aan het denken. Traditie of niet, kunnen wij het als volwassenen wel maken om kinderen inderdaad te laten geloven in het sinterklaassprookje? Zelf heb ik hele dierbare herinneringen aan dit feest. Herinneringen aan mijn eigen kindertijd, herinneringen aan de tijd dat mijn kinderen klein waren en nu ook al een aantal herinneringen aan hoe het feest in de afgelopen jaren is gevierd met de twee grote kleine meiskes. Ik weet nog niet welk standpunt ik in moet nemen. Moet dit feest echt aangepast gaan worden aan anno 2010. Moet het ontdaan worden van alle charme van het geloven in de goedheilig man die rijk strooit met cadeautjes en daarmee vele kinderwensen vervult?

Ik weet het echt nog niet. In geval va twijfel geen besluiten nemen denk ik dan maar. Dit jaar ga ik dus nog maar even door met het gewoon te vieren zoals we het altijd deden. De grote kleine meid had vorige week de eerste kleurplaat voor sinterklaas al klaar! Toch ben ik wel benieuwd naar uw mening.

Voor wie de wel aardig onderbouwde mening van onderstaand blogje wil lezen is hier de link.

http://wehoudenvanoranje.blogspot.com/2010/10/wat-een-gedoe-over-de-horror.html

En voor wie de trailer wil zien is dit de link

http://www.youtube.com/watch?v=bBqqp_j8r1A&feature=player_embedded

hanscke Donderdag 21 Oktober 2010 - 10:14 am | | Standaard

negen reacties

Di Mario

Kom je naar de intocht van de echte Sinterklaas in Nederland, misschien zie ik je dan wel. Want ik woon vlakbij de haven.

Eigenlijk doen wij niets aan Sinterklaas. Wij vieren dit jaar rond die tijd Chanoeka.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 21-10-’10 11:26
Sjoerd

Ik vind het wel meevallen. We moeten gewoon sinterklaas in de ban doen. Het is van een kinderfeestje uitgegroeid tot een concurentiestrijd met de kerstman. En dat terwijl het eigenlijk dezelfde personen zijn. Wellicht helpt dit een beetje mee.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 21-10-’10 12:43
Hanny

Het overgrote deel van de mensen is groot geworden met Sinterklaas zonder daar trauma’s aan over te houden. Is de huidige generatie kinderen dan zo fijngevoelig dat die daar wel problemen mee zouden krijgen? Ik geloof er geen snars van. Want wat is nu Sinterklaas vergeleken bij alle enge schietspelletjes etc. etc. Naar mijn idee opperen mensen, die een gruwelijke hekel hebben aan het gezellig met de familie wat gedichtjes schrijven en eventueel surprises maken en samen veel plezier maken en hebben op het Sintfeest, dit soort dwaze voorstellen.
Ik ben heel stellig: Sinterklaas moet blijven!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 21-10-’10 13:58
Marjolijn

Sinterklaas moet gewoon een feestje blijven voor de kleintjes,papa’s, mama’s, oma’s en opa’s mogen meegenieten.
Maar al het commercieële gedoe er om heen hoeft voor mij niet.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 21-10-’10 16:25
Thérèse

Ik vind het wel leuk om het traditiefeestje met surprises en rijmpjes enzo in ere te houden. Maar ik laat het beslissen daarover aan de ouders van onze kleinkinderen over. Dat is het heerlijke van grootouder zijn; je hebt de verantwoordelijkheid niet meer.

Thérèse, (URL) - 21-10-’10 19:35
Annemarie

Het gaat al tijden lang zo en is de oudere generatie er slecht van geworden? Volgens mij niet.
Het probleem is natuurlijk wel dat de kids steeds meer vragen en dat dan ook bij anderen zien..Dus de ouders zijn eigenlijk verplicht om dure dingen te geven.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 21-10-’10 22:45
Renesmurf

Het is niet liegen. Sinterklaas bestaat echt. Zolang mensen het maar willen geloven!
Zo`n poster is voor die film, dan zie je meteen of het geschikt is of niet.
Een kind zou deze film niet moeten willen zien, dus dan lijkt zo`n poster me uitstekend.

Renesmurf, (URL) - 22-10-’10 00:00
Nanos

Sinterklaas is meer ‘de geest van sinterklaas’. Er moet een sfeer van geheimzinnigheid omheen hangen. Ik heb de sintfiguur altijd een beetje vaag gehouden voor mijn kinderen, dat is geen keihard voorliegen. Ik heb ook nooit een verklede man in huis willen hebben. Niks ervan. Sinterklaas hoefde voor mij nooit gematerialiseerd te worden. Zonder is veel leuker. En toen het geloof eraf leek te gaan, deed ik geen poging dat geloof nog even vast te houden. Het moet vooral niet te lang duren. Maar er even een tijdje zijn?
Zeker!

Wij hebben altijd sinterklaas gevierd, ook toen de kinderen volwassen waren. En nu zijn er kleinkinderen en vieren we het weer anders.

Nanos, (URL) - 22-10-’10 00:53
nans

zag wel op tegen de onthullingen rond de Sint, want erover liegen was niet mijn favo. Maar Wouter kwam op 7 jarige leeftijd al met zijn observaties van verschillende Sintuitvoeringen. En na wat vragen bleek er geen centje pijn te zijn……Zucht van opluchting!
Nu doen we elk jaar Sint met mijn familie. Met zuslief, man en kids trekken we lootjes en maken we dicht en surprise. En elk jaar is het weer prachtig. Alleen manlief vindt het nogal zwoegen (niet gewend he!!!), grinnik!

Benieuwd naar je keuze uiteindelijk!

grtz

nans, (URL) - 24-10-’10 13:26
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.