BEZIELD?


Halloween,  Allerheiligen,  Allerzielen, eigenlijk heb  ik mij  hier nog nooit zo mee bezig gehouden.  Als kind ben ik wel opgevoed met het stilstaan bij de Hervormingsdag, maar in mijn verdere  leven heeft mij dat niet meer aangesproken. Dit jaar dringt opeens het besef bij mij door, dat deze dagen, hoewel volstrekt verschillend van invulling, toch ook overeenkomsten vertonen en allemaal ongeveer rond dezelfde datum plaats vinden, 31 oktober en 1 en 2 november.

Hoe kan het dat ik meer dan een halve eeuw aan deze data voorbij ben gegaan zonder dat ik mij daar ook maar één moment bewust van was. Ligt dat aan mij, aan de ontwikkeling in mijn levensfasen, of is het toch iets wat als een tijdsverschijnsel gezien moet worden? Ben ik opeens in een levensfase aangekomen waarin ik opensta voor informatie betreffende deze zaken? Met andere woorden, valt mijn oog nu opeens wel op artikelen rond dit thema of, en dat zou een andere verklaring kunnen zijn, wordt er door de media anno nu veel meer aandacht hieraan besteed?

Wat Halloween betreft, is mijn vraagstuk snel opgelost.  Een jaar of vijf geleden waren we in de herfstvakantie in België en daar viel het mij voor het eerst op hoeveel aandacht er voor dit feest was. Vele etalages  waren ingericht met Halloween artikelen.  In de jaren daarna heb ik gezien  dat  ook hier  steeds meer tuincentra en  andere winkels  zich daarop zijn gaan richten. Het is een ware hype geworden.  Ach op zich niet verkeerd.  Zeker niet als het een bijdrage levert aan de gezelligheid van het leven.

Met Allerheiligen en Allerzielen ligt het wel anders. Dat heeft niet zo zeer met gezelligheid te maken, hier komt het religieuze aspect veel meer om de hoek. Allerheiligen zegt mij niet zoveel, dat staat (nog?) ver van mij af maar ik merk dat ik wel getriggerd ben door Allerzielen. En dan met name door het woord ziel. De ziel zou in het verleden te sterk door het geloof geclaimd zijn, schrijft Joke Hermsen in haar boekje ’ Windstilte van de ziel’. De ziel blijft intrigeren. Je kunt tot in je ziel geraakt zijn door zowel iets heel moois, bijvoorbeeld door een gevoel van vriendschap en verbondenheid, maar ook door intens  verdriet.

hanscke Maandag 01 November 2010 - 1:03 pm | | Standaard

acht reacties

Sjoerd

Mij zeggen allebei deze (feest?)dagen ook niets. Maar dat ligt er waarschijnlijk aan dat ik meer geloof in de leer van Boeddha.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 01-11-’10 13:28
Hanny

Halloween is weer iets dat overgewaaid is uit Amerika. Je vraagt je af waarom het hier dan ingevoerd moest worden. Zal wel met commercie te maken hebben.
Allerheiligen en Allerzielen zeggen mij niet zoveel. Komt waarschijnlijk door de protestantse opvoeding. In de katholieke kerk worden beide dagen ‘gevierd’.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 01-11-’10 13:54
Annemarie

Halloween wordt hier redelijk groots gevierd! IN elk geval met kindjes aan de deur die gewoon zeggen: zout of zuur.. :-)
En allerheiligen is een officiele vrije dag. Vele mensen gaan dan ook extra naar de kerken/begraafplaatsen.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 01-11-’10 17:27
Thérèse

Allerzielen heeft mij als kind al aangesproken, katholiek opgevoed als ik was. Men herdacht de doden, soms door heel vreemde gebruiken, in mijn ogen dan, maar toch had ik daar als kind – en nu nog- een goed gevoel bij. Dierbare overledenen herdenken, dat is toch een mooi iets?
Allerheiligen zei mij niets, maar er heerste een feestelijke stemming na Allerzielen.
En Halloween zegt mij niks. Bovendien komen die bedelende kinderen hier al op 11 november St. Maarten al aan de deuren.

Misschien schrijf ik nog, als ik tijd heb, een logje over Allerzielen/

Thérèse, (URL) - 01-11-’10 20:59
Di Mario

Hier in de buurt wordt er eigenlijk niets mee gedaan. Misschien omdat ik wat noordelijker woon.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 01-11-’10 22:40
Ron

Ik moest ineens hier aan denken :

Gisteren stonden voor het eerst tijdens halloween een heks en een gebochelde met een eng masker voor mijn deur om snoep te bedelen. Een rare gewaarwording, ben heel benieuwd of er nog iemand opstaat om hier tegen te procederen? Een poster van de film Sint daar worden de kids bang van, maar zelf een eng pak aantrekken mag wel ….?

Ron, (E-mail ) (URL) - 01-11-’10 23:00
Renesmurf

Hier in Winschoten is elk jaar de allerheiligenmarkt, op de eerste en tweede maandag van november http://www.adrillen.nl

Maar dat is van oorsprong katoliek, en dat is het dus al lang niet meer.

En op 11 november is het altijd sint maarten.

Dus daarom is hier geen haloweengedoe, gelukkig maar.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 01-11-’10 23:31
Marjolijn

Halloween wordt hier niet of nauwelijks gevierd, een kleine 10 kilometer verder op bij onze zuiderburen wel heel veel.
Maar echt de grens overkomen doet het niet.
Allerheiligen en Allerzielen wel, door degene die er mee opgegroeid zijn, de oudere generaties.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 02-11-’10 07:06
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.