EEN RONDE CIRKEL
Uw lijfrente vervalt! Hoe vaak ben ik dat kaartje wel niet tegengekomen toen ik in mijn jeugd dit spel speelde. Eindeloos vaak heb ik dat spel gespeeld, zonder te weten wat dit nu was, lijfrente. Het was ook nooit een groot bedrag ineens wat je dan ontving, maar zoals toen een gevleugelde uitspraak tussen mijn vriendinnetje en mij was: alle kleine beetjes helpen.
Nu ben ik in de grote mensenwereld in het echt bezig met het afwikkelen van zo'n verzekering en ik moet zeggen, dat valt niet mee. Ik ben, net als zo velen, vele jaren geleden overgehaald mee te doen met het loonspaarplan. Hier kon belastingtechnisch gezien voordeel uitgehaald worden en dit voordeel kon nog uitgebouwd worden als het daarna in een lijfrentepolis omgezet werd. Door de jaren hen zijn hierop vele veranderingen aangebracht. Het is moeilijk om door de bomen het bos nog te zien.
Nu werd ik onlangs op een goede morgen door de bank gebeld met de vraag of ik even wilde aangeven op welke manier ik het geld uitgekeerd wil krijgen. Ik antwoordde dat mij deze vraag overviel en dat ik graag de voorstellen op papier toegezonden wil krijgen, zodat ik in alle rust hierover een beslissing kan nemen. Ik heb nog zeker drie keer moeten herhalen dat ik graag de voorstellen op papier wil zien.
Uiteindelijk kreeg ik een schrijven. Hierin werden een paar mogelijkheden genoemd, maar niet met bedragen uitgewerkt. Of ik maar even een keuze wilde maken. Ik heb per brief geantwoord, dat ik de voorstellen graag in bedragen uitgewerkt wil zien. Donderdag stond er een verzoek op mijn antwoordapparaat of ik contact op wilde opnemen voor en mondeling overleg omtrent de offerte die gedaan was. Wat nou offerte. Een paar vage voorstlellen hoe het zou kunnen, maar er wordt geen bedrag genoemd! Vrijdag ontving ik een brief met een verzoek om terug te bellen voor overleg. Maar ik wil geen telefonisch overleg. Ik wil dit schriftelijk. Ik ben doodsbenauwd dat ik in dit warrige gedoe verkeerde beslissingen neem. Het is ten slotte mijn geld wat iik jarenlang heb opgespaard. Ik wil daar zorgvuldig in zijn met de keuzes die ik maak.
Bij de Frieslandbank denken ze daar kennelijk anders over. Ik ben weer terug bij af. Vandaag gaat er opnieuw een brief de deur uit, dat ik alles omtrent de mogelijkheden tot uitbetaling van deze lijfrentepolis schriftelijk afgehandeld wil zien.
achttien reacties
Groot gelijk dat je de voorstellen zwart-op-wit wilt hebben. Laat je de kaas niet van het brood eten. Banken zijn er in het algemeen op uit niet de belangen van hun klanten te behartigen, maar om zelf gewin te halen. Succes!
Bij mij is dat lang nog niet zover, maar dan neem ik wel mijn financieel adviseur mee.
Love As always
Di Mario
Ik zou graag wat eerder stoppen. Maar met al dat gedoe tegenwoordig vrees ik dat ik moet werken tot mijn vijfenzestigste…
De tijd dat klant koning was ligt achter ons. Nu moet je vooral heel erg op je centen passen. Ik zou hulp vragen.
Zet door, hou vast, en nog zo wat.
Het is nodig om extra alert te zijn, anders begrijp je straks niets meer van de voorwaarden!
Laat je goed voorlichten.
Je hebt voor lijfrentes een oud en een nieuw regime. Dat is afhankelijk van de datum waarop de verzekering is afgesloten (dus van wanneer je bent begonnen met sparen. De grens ligt rond 1990, geloof ik).
En volgens mij hoef je niet bij de bank te blijven waarje gespaard hebt. Dat heb ik me tenminste wel eens laten vertellen. Je kunt dus van bank of verzekeraar wisselen, als je het geld maar gebruikt om er een lijfrente mee te kopen. Je kunt dus shoppen voor een gunstiger uitkering. Dat heb ik ook pas gehoord nadat dat wisselen hier al niet meer kon. Je bank vertelt je dat niet. Je hoeft de lijfrente ook niet direct te laten ingaan. Je kunt ervoor kiezen het gespaarde bedrag nog wat te laten groeien. Let daarbij op, het kan ook de verkeerde kant op groeien.
Cirkel zou ik met een k schrijven, anders is de uitspraak zo vreemd.
Als het om geld gaat dat vrij komt en wat je niet direct wilt uitgeven, dan is dat vrij lastig. Of je moet iets doen in de beleggingssfeer en die rendementen zijn erg laag omdat de economie nog steeds niet aantrekt. Of je moet sparen, waarbij de rentepercentages erg laag zijn. Bij dat laatste heeft de Friesland, maar ook de SNS een grappig alternatief met klimsparen. Hoe langer het vaststaat, des te hoger de rente. Die rente is hoger dan de renste op deposito’s en daar kan je gedurende een vaste tijd niet bij. Bij dit wel en als de rente stijgt, dan kan je na een jaar kiezen om over te stappen zonder kosten. Die klimpsaardingen geven ook meer rendement dan de meeste beleggingsfondsen, terwijl die een grote risico hebben. ABN-AEX is overigens ook een aardig alternatief. Daarbij is de rente afhankelijk van de AEX tot 5%, maar kan nooit onder de 0% komen. Het is dus minder risicovol als beleggen.
@Xiwel: ‘k heb steeds tegen het woord cirkel aan zitten kijken met een blik, hier klopt iets niet. Nee natuurlijk niet. Het moet met een k. rare fout, hoe dom kan een mens zijn.
@Hanscke: Zelf zou ik het graag met 2 c’s schrijven, maar dan moet het circle, circul of circhel zijn. Een c voor een e is nu eenmaal een ‘see’. (Geldt ook voor Cees – Sees.) Door de l na de c te plaatsen lossen de Engelsen dat probleem op. Italiaans kent geen k die gebruiken daarvoor de ch. Maar eigenlijk is circul verwant aan circus. Dus is dat misschien wel de mooiste oplossing.
Ik zie ver voor de crisis al, ik ga sparen in de oude sok eerst, dan ga ik mijn matras vullen, heel ouderwets
een heel stuk simpeler :D
Sterkte en succes met al die rompslomp!
XXX
Groot gelijk dat je alles zwart op wit wil. Wij gekregen gelukkig een persoonlijk adviseur van onze bank en hebben in overleg, op kantoor, met hem besloten hoe wel e.a. zouden afhandelen. Vervolgens kregen we alles zwart op wit en kregen we nog bedenktijd. Dus blijf staan op persoonlijk contact of op zijn minst e.a. zwart op wit.
groetjes,
Elmar
Toevallig ben ik er zelf momenteel ook mee bezig. Ik laat mij hierin heel goed adviseren door twee verschillende personen (een bankmens en een verzekeringsmens), want het gaat in deze niet om een pakje margarine. Laat je vooral niet opjagen en het riet in sturen al dan niet met kluitjes. En een eventueel voorstel moet zeker keurig uitgewerkt zwart op wit. Denk ook aan de belasting, die je erover moet gaan betalen.