SCHERVEN VERNIEUWEN


Aan alles komt een eind. Aan denkbeelden, ideeën en idealen, aan herinneringen, aan hersenspinsels, aan dromen en fantasieën en uiteindelijk ook aan kerstballen. Dit is (was) één van de kerstballen die al in de kerstboom hingen toen ik een kind van pakweg 5 of zes jaar oud was. Zo hangen er nog een paar ballen uit die tijd in onze boom. Toen mijn vader bij een verhuizing de kerstspullen niet meer mee wilde nemen, heb ik een vogeltje en de ballen die ik het mooist vond meegenomen. Jarenlang ben ik trots geweest op het feit dat "mijn" boom met zoveel verschillende generaties kerstballen werd opgetuigd. Ballen uit mijn kindertijd, ballen uit mijn puberteit, toen er wat meer geld was en alles wat groter mocht, ballen uit de tijd van mijn eerste huwelijk, al heel lang geleden, een paar ballen uit het eerdere huwelijk van P, ballen uit de tijd van onze opgroeiende kinderen en tot slot de nieuwe ballen die niet meer kapot kunnen vallen.

De laatste jaren kost het mij steeds meer moeite om enig enthousiasme op te brengen om de kerstboom op te tuigen. Bij het zien van de kapotte kerstbal is het net of ik wakker geschud word.  Misschien wordt het wel eens tijd om het eens over een heel andere boeg te gaan gooien. Niet meer die grote traditionele kerstboom met al die ballen waaraan zoveel herinneringen kleven. Herinneringen die al lang niet meer door iedereen gedeeld kunnen of willen worden. Herinneringen die zo langzamerhand ook voor mij aan betekenis gaan inboeten......

De boom staat. Dit jaar zullen er dus (nog) geen ingrijpende veranderingen zijn, maar mijn blik is nu al op de volgende kerst gericht. En dat zet het geheel in een heel ander perspectief. Vooruitblikken is toch iets heel anders dan bllijven steken in het omzien naar wat geweest is.

hanscke Maandag 13 December 2010 - 12:33 pm | | Standaard

acht reacties

Hanny

Serieuze gedachten bij het optuigen van de kerstboom.
Het is natuurlijk wel zo dat herinneringen nooit zijn weg te gooien. Een leven zonder herinneringen maakt het leven minder mooi. Een kerstboom met herinneringen is de mooiste die er is, naar mijn idee. Dat wil niet zeggen dat je in herinneringen moet blijven hangen. Ze kunnen samengaan met vooruitzien.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 13-12-’10 13:31
Sjoerd

Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben dit jaar reeds begonnen om dingen op een andere wijze aan te pakken. En geloof me, voor het eerst in jaren heb ik er weer plezier aan.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 13-12-’10 13:41
Wieneke

Goed zo, lekker doorbreken die ouwe patronen als je er twijfels over hebt. Step out of your square, Hanscke.

Wieneke, (E-mail ) (URL) - 13-12-’10 15:42
Annojo

Ik wil een kerstboom, het liefst een hele grote, maar ik weet nog niet wat ik erin wil hangen.

Annojo, (URL) - 13-12-’10 16:48
Annemarie

Het kan helpen om te vernieuwen dan inderdaad…
Optuigen is sowieso een enorm werk. Daar zie ik ook zwaar tegenop!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 13-12-’10 17:18
Marjolijn

Herkenbaar, ik zet geen boom meer, vorig jaar al niet meer gedaan. Wel versierd met extra lichtjes, en een mooie kerststuk.
Dit jaar moet ik er nog aan beginnen, maar dat komt misschien nog wel.
Fijne dag vandaag.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 14-12-’10 09:04
Morgaine

Ik heb mijn nep boom al enige jaren geleden met opruimen naar de kringloop laten gaan, de reden, de ruimte in huis, maar ook ik heb één doos met al die ballen uit mijn jeugd en pubertijd, de tijdszin is ook te zien aan de stijl van de ballen, ik kreeg ze van mijn moeder en er hangen ook ballen tussen die nog van mijn overgrootmoeder zijn geweest echter, al 5 jaren blijft de boom elders samen met de ballen in de box. Ooit zal dit wel weer komen maar jouw idee is mijn idee, stom is, ik heb door de tijd heen, mijn hele huis geruimd, opnieuw behangen, nieuwe vloeren etc, en de wc, heb ik net vernieuwd, na tien jaren dezelfde platen aan de muur, werd weleens tijd om daar ook wat te veranderen ;-) Ik voel het dan ook meteen de nieuwe energie!

prachtig idee, en het is gewoon zo!

XXX

Morgaine, (URL) - 14-12-’10 09:05
nans

benieuwd wat voor boom het dan gaat worden, of een paar hele kleine boompjes? of alleen kerststukjes? of een boom geschilderd op de muur? of of of….

alvast veel voorpret voor volgend jaar! dat geeft moed, vooruitkijken…

grtz!

nans, (URL) - 14-12-’10 22:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.