ONVERSTAND!


Omdat ik 19 minuten van Jodi Picoult en ook de tiende circel een lekker weg te lezen boek had gevonden, (eerlijk is eerlijk, strijd met de waarheid vond ik niet om door te komen) pakte ik afgelopen zaterdag in de bibliotheek het boek: 'de kleine getuige' van deze schrijfster mee en begon er in te lezen...... De moeder, zelf hulpofficier van justitie, neemt het recht in eigen handen. Zij schiet de man dood die met zijn vingers (en nog meer) aan haar vijfjarig zoontje had gezeten. Ik weet dat ik zondag nog dacht dat ik dit toch wel een heel heftige reactie vond. Niemand heeft het recht te doden!

Nu een aantal dagen later en met afschuw het nieuws gevolgd te hebben, denk ik hier toch wel veel genuanceerder over. Ik kan mij enigszins inleven hoe boos je als moeder kunt moeder worden wanneer je ontdekt wat er met jouw kind gebeurd is.

Ik kan mij op geen enkele wijze inleven wat volwassen mannen (en misschien ook vrouwen?) bezielt om bij sexuele genoegens, plezier te beleven aan de misbruik van kleine kinderen. Het zijn niet alleen de makers, het zijn ook de gebruikers!!!!!, de kijkers!!! Wie wil dit nu zien?

Mijn inlevingsvermogen om  mij te verplaatsen in deze mensen schiet gelukkig? schromelijk tekort. Hoewel ik het woord empathie in mijn lessen vaak gebruik, zal ik dit nooit naar deze mensen toe kunnen opbrengen.

Een vreemde samenloop van omstandigheden, mijn keuze van dit boek en dit wereldschokkende nieuws. Ik zou willen wensen dat dit boek nooit was geschreven omdat dit zieke gedoe helemaal niet bestaat. Helaas is de werklijkheid anders.

 

hanscke Donderdag 16 December 2010 - 11:54 am | | Standaard

acht reacties

Monique

Deze week is een verschrikking aan nieuws wat ons onder ogen komt. Maar veel erger nog: de slachtoffers, de ouders van de slachtoffers en wat te denken van de recherche die het beeldmateriaal moeten bekijken? Ik zou het niet kunnen.

Hanscke, ik ben tegen de doodstraf en ik wens niemand dood, maar ik betrap mezelf erop dat ik m.b.t. misbruik toch moordgedachten krijg. Zelf weet ik wat het is om als moeder machteloos te staan en te moeten kiezen voor de (geestelijke) gezondheid voor je kind na misbruik. Geloof me, de drang tot mishandelen cq doden is groot, maar de liefde voor mijn kind is vele malen groter. Maar mijn dochter leeft en is gezond en happy.

In het geval van Marianne Bachmeier sta ik volkomen achter haar keuze die zij destijds had gemaakt. Ze had immers maar 1 kind. Haar dochter werd naakt, met een panty om haar nek gevonden in een leegstaand huis. Ja, dan wil je wel 6 kogels afvuren om de dader zijn verdiende loon te geven.

Verstandig of onverstandig is in deze niet altijd te zeggen. Misbruik en met name kindermisbruik gaat buiten alle grenzen!

Monique, (E-mail ) (URL) - 16-12-’10 13:02
Sjoerd

ik begrijp dit ook niet en heb toch ook een slurf… Kinderen moet je gewoon vanaf blijven.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 16-12-’10 13:09
Marjolijn

Ja, onbegrijpelijk en niet te volgen.
Misbruik aan een ander mag nooit en ook niet aan kinderen

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 16-12-’10 15:32
Hanny

Niet voor te stellen dat er mensen zijn die kleine kinderen zo misbruiken. De doodstraf hoeft niet voor mij. Dat vind ik te gemakkelijk. Maar wel levenslang, en dan ook echt levenslang, opsluiten. De enige manier om boete te doen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 16-12-’10 16:35
Annemarie

Inderdaad is de werkelijkheid heel anders…
Ik kan er ook echt niet bij hoor dat er mensen daar plezier aan beleven.
Ik snap er echt helemaal niks van!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 16-12-’10 21:12
Morgaine

Ik snap het ook niet, elke man of vrouw van leeftijd die op een bepaalde manier naar mijn dochter kijkt of keek, haalde ik haar al bij weg, ja ze heeft hoofden omgedraaid van velen, wat nog niet het recht geeft om ook maar te fantaseren over….

Ik begrijp die moeder helemaal, blijf van onze kinderen af en zoek je eigen leeftijd op of ouder zolang je zelf al een heel stuk ouder bent!

Grenzen zijn grenzen!

XXX

Morgaine, (E-mail ) (URL) - 17-12-’10 11:17
Di Mario

Ik weet niet hoe ik zou reageren, maar nu roep ik altijd dat ik ze niet lang pijn zou doen…. maar wel heftig. Dat lijkt me een logische reactie van een ouder. Hoe ik in het echt zou reageren, zou ik niet weten. En ik hoop er ook nooit achter te komen.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 17-12-’10 22:27
Renesmurf

Ik kan me dat ook niet voorstellen.

Ik kan me ook niet voorstellen dat er mensen zijn die het met dieren kunnen doen.

Ik ben altijd tegen doden, maar kan me wel indenken dat mensen soms in staat zijn om dat te doen.

De straf moeten ze dan ook maar accepteren. En dat hebben ze er vast voor over.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 18-12-’10 02:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.