WOORD v/h JAAR


Het einde van het jaar nadert en dat is te merken aan allerlei lijstjes die zijn samengesteld. Mijn belangstelling ging vooral uit naar: het woord van het jaar! Ik was net te laat om mijn stem uit te brengen, maar ik weet nu in ieder geval wel wat daggeren is; en ook dat ik maar beter niet kan zeggen dat iemand een rare pino is. Dit jaar is het een heel net woord geworden, want zeg nou zelf, van het woord gedoogregering word je toch niet warm of koud. Wat mij betreft heb ik gekozen voor het woord vuvuzela. Tot deze zomer had ik geen weet van het bestaan van een dergelijk instrument. Qua geluid had het mij helemaal in de ban, getuige onderstaand verhaaltje. Op de dag van de grote voetbalfinale waren wij aangekomen in Huelgoat, Bretagne. We hadden ons op tijd geïnstalleerd om de finale met andere campinggasten (Nederlanders en Spanjaarden, dit maakte dit kijkspel tot een heel speciaal gebeuren) in de kantine te zien. Natuurlijk hoorden we ook hier vuvuzela's. Nix mis mee. Maar toen ik een aantal dagen later nog steeds vuvuzela's hoorde begon ik dat toch wel erg vreemd te vinden. Pas een dag voordat wij naar een andere camping zouden vertrekken, kregen we door dat het geluid niet van een vuvuzela was, maar van de ezel die bij de camping hoorde. Er leek geen verschil te zijn tussen het balken van  de ezel en het geluid van de vuvuzela. Het was overigens een hele lieve ezel met wie ik goed contact had. Alleen toen ik hem? wilde fotograveren was de medewerking niet zo erg groot, maar het verhaal blijft leuk. Vuvuzela is dus niet het woord van het jaar geworden, omdat dit al bestond. Het woord kwam wel voor in het nationaal dictee van dit jaar en dit bracht mij weer even terug bij deze ezel.

  

 
  

 

 

hanscke Vrijdag 17 December 2010 - 11:51 pm | | Standaard

twaalf reacties

Hanny

Ik vind het schattige dieren. Zulke mooie ogen met die witte rand eromheen. Hun geluid lijkt inderdaad wel op een vuvuzela. Misschien terecht, maar toch een beetje een saai woord dit woord van het jaar.
Een heel goed weekend!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 18-12-’10 01:58
Monique

Er waren nog een aantal woorden die een goede kans maakten geloof ik: damschreeuwer, infobesitas, parachutemoord, cultuurterrorist, toekomstproof etc. Haha, gekker kun je het niet bedenken….

Monique, (E-mail ) (URL) - 18-12-’10 02:31
Marjolijn

Zo is het, nooit te oud om te leren.
Fijn weekend.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 18-12-’10 07:12
Morgaine

hahahaha een geweldig stukje schrijven, de ezel is lief, ook al wilde hij/zij geen medewerking verlenen en ik vind vuvuzela wel het woord van het jaar, want je kende het immers nog niet, net als de rest van het land totdat…

;-)

XXX

Morgaine, (E-mail ) (URL) - 18-12-’10 12:20
Sjoerd

Ik sluit me bij je aan, dat is een veel mooier woord.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 18-12-’10 14:59
Di Mario

Ezels zijn hele slimme dieren, die stoten zich tenminste niet twee keer aan dezelfde steen.

Love As always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 18-12-’10 22:55
Xiwel

De winnaar vind ik zoals de voorgaande jaren een gezocht woord. Gedoogsteun hoorde je wel, maar gedoogregering heb ik in het afgelopen jaar niet gehoord. Niet vreemd want swaffelen van een jaar eerder horde je ook alleen na de verkiezing net zoals het beurtbalkje. Wie kent dat woord nog en wie heeft het ooit bij de kassa gezegd?

Nee, dan was vuvuzela een veel beter woord geweest.

Xiwel, (URL) - 18-12-’10 23:55
Renesmurf

Mja, dat nieuwe woord is niks, een raar verzinsel.

En dat zal ook geen blijvertje zijn.

Maar er staat ook nergens dat dat moet.

Ik vind gedoogregering wel een mooie, vooral omdat deze regering niet veel wil gedogen, alleen zichzelf.

De vuvuzela kende ik voorheen ook nog niet.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 18-12-’10 23:56
Annojo

Men wat heb ik die vuvuzela’s gehaat, dat was voor mij wel echt een nieuw worod. Bij gedoogregering heb ik toch het gevoel dat het al jaren in de Dikke van Dale staat.

Annojo, (URL) - 19-12-’10 12:07
Bertie

Hahaha, een enig verhaal! Een ezel of een vuvuzela, het scheelt ook niks)
Ik heb niets met een gedoogregering en ook niet met het woord.
Met de vuvuzela trouwens nog minder, bij de voetbalwedstrijden tenmimnste. Maar daar hoefde ik niet naar te luisteren

Bertie, (URL) - 19-12-’10 18:44
Annemarie

Wat een schatje is die ezel!
Nou die vuvuzela.. Ik kan ze niet meer horen. Hoe irritant!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 20-12-’10 00:09
Thérèse

Het zal wel aan mij liggen, maar ik moet zeggen dat een ezel, hoe mooi en ontroerend ik hem ook vind, een nóg verschrikkelijker geluid maakt dan de vuvuzela. Toen ik voor het eerst dat geluid hoorde, dacht ik dat er iemand aan het stikken was.
Maar ja, gedoodregering, ik wou dat die ook….uh zo’n geluid maakte…..
Overigens mooi blogje, hoor!

Thérèse, (URL) - 20-12-’10 21:47
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.