WARRIG


 Een knoeperd van een fout; in het vorige blogje, één na laatste zin. Schrijden met ei. Hebt u het gezien? Mijn lief P. en zijn collega's wel. Zo af en toe nemen zij de moeite om mij te lezen, en dat mag. Sterker nog, ik stel het op prijs als ik gelezen word en helemaal als er goed op gereageerd wordt, maar vandaag was het even slikken. P. weet van mij dat het mijn streven is om foutloos te schrijven. Ik doe dan ook dagelijks mee aan Beter Spellen. Samen met zijn collega's hadden ze dan ook een manier bedacht om mij op de hoogte te brengen van mijn gemaakte fout. Nadat we onder het genot van een kop koffie onze wederwaardigheden van de dag even met elkaar uitgewisseld hadden, werd er heel voorzichtig gevraagd of ik nog wel dagelijks de Beter Spellen oefeningen http://www.beterspellen.nl/ deed en hoe ik schrijden zou schrijven. De koningin schrijdt. Schrijden schreed geschreden was mijn antwoord en hierna wist ik het meteen, zonder dat P. nog maar iets hoefde te zeggen. Oh, hemeltje, ik heb het met ei geschreven....De meelezende collega had P. aangeraden dit toch vooral voorzichtigjes bij mij onder de aandacht te brengen en dat heeft hij  op deze wijze keurig in praktijk gebracht. Tijdens mijn zoektocht naar een foto van een schrijdende figuur, stuitte ik op dit plaatje: Existentiële kunst: de post-expressionisten. Het beeld heet Schrijdende man en de maker heet Giacometti
Ik vind het niet echt een voorbeeld van voortschrijding, maar het woord bracht mij  wel  bij een paar opmerkelijke pagina's. Onder andere bij een lijst van boeken die genomineerd zijn voor een prijs. Dat brengt mij weer op ideeën om er een paar op mijn nog te lezen lijstje te zetten. Wat zou het leven van nu nog zijn zonder zo nu en dan eens lekker grasduinen op de computer. Het is en blijft een heerlijke uitvinding, ik zou niet meer zonder willen.

hanscke Donderdag 03 Februari 2011 - 12:02 am | | Standaard

zeventien reacties

Hanny

Wapen je maar vast P. en zijn collega’s, want er staat weer een foutje (koninging). Nu kun je dat natuurlijk wel verklaren als zijnde een heel vlotte aankondiging van het vertrek van de koningin. ;-)

Hanny, (E-mail ) (URL) - 03-02-’11 01:12
Hanny

Oeps. Tussen vast en P. moet nog het woordje ‘tegen’ staan.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 03-02-’11 01:12
hanscke

Dank je wel Hanny, toch maak ik wel onderscheid tussen tikfouten in de haast en echte spellingsfouten. Schrijden met ei behoort echt tot de laatste categorie

hanscke, (E-mail ) (URL) - 03-02-’11 09:27
Wieneke

Nou ja, je had ook nog ‘schreit’ kunnen schrijven ;-)

Wieneke, (E-mail ) (URL) - 03-02-’11 10:49
Sjoerd

Met de hantering van mijn greize spelling mag je het schreiven zoals je wil…

Sjoerd, (URL) - 03-02-’11 13:17
Renesmurf

Ik vind dat taal gereedschap is, om te gebruiken, zodat een ander het begrijpt.

Begrijpend lezen vind ik voornamer dan of de spelling wel klopt.

De ij en ei zijn verwarrend, net als dt, en de f en de v.

Renesmurf, (URL) - 03-02-’11 18:28
Annemarie

Ik geloof dat ik maar afhaak.. Want ehmm.. ;-) Als ik zo een tekst moet schrijven ben ik zo’n oen met de d’s en t’s..
Terwijl op beter spellen ik het wel goed doe.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 03-02-’11 23:37
Vrouwke

Over die fout: Dikkertje en ik hebben er een heuse discussie over gevoerd. Hij beweerde dat het goed was, want in zijn dialect werd niet van ‘schriede’ gesproken.
Voor mij was het direct fout, en met verbazing keek ik er naar.

Het internet? Een heerlijk wandelpad, dat de tijd laat vergeten terwijl de wereld groter wordt.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 04-02-’11 11:14
Trees

Er mist nog steeds een r in brengen (op de hoogte bengen)
Groetjes, Trees

Trees, - 04-02-’11 13:25
Bertie

Och, een foutje zo nu en dan, het overkomt mij zo vaak dat ik de volgende dag nog een fout ga herstellen.
Meestal is het een vergeten letter of woordje. Vroeger ging ik er onder gebukt maar nu niet meer. Trots schrijd ik verder op het blogpad, haha.
De schrijdende man vind ik mooi.
ps
Herinner me nu dat iemand me eens een van de peilers vond van een of ander clubje. Daar moest ik vreslijk om lachen vanwege de betekenis; een peiler…

Bertie, (URL) - 04-02-’11 15:10
Xiwel

Ik zit er totaal niet mee. Je kan het verschil niet horen, dus hoef ik het verschil ook niet te lezen. Ik ben sowiso voor de afschaffing van de Nederlandse ‘?’. Dat ding zit niet meer op het toestenbord (vroeger rechts van de L) en is binnen de computer zo ontoegankijk dat iedereen een i en een j tikt. Voor mei gaat ie de prullebak in. Alle ‘ij’-klanken net als in het Duits met een e en i (eis, klein, etc.) en de ij met een upsilonklank vervangen door de de internationale y. Dus gemakkelyk en niet gemakkeleik.

Xiwel, (URL) - 05-02-’11 00:09
zakina

Ik ben er niet goed in… op de lagere school zeiden de leerkrachten altijd dat ik dyslectisch ben. Toch wil ik zo goed mogelijk schrijven. Mede door de computers heb ik beter leren schrijven, dankzij dat rode streepje onder een woord. Ik kan me wel voorstellen, dat jij het foutloos wilt doen, maar gelukkig ben je ook gewoon mens. :-).

Grappig hoe er dan wel weer een log door ontstaat en snuffelen op internet is heerlijk. Zoals snuffelen in een bibliotheek werkelijk genieten kan zijn.

zakina, (URL) - 05-02-’11 09:38
Thérèse

En…..Hanscke, ik geloof dat de kunstenaar Giacometti heet…ach spelfouten vind ik niet zo’n ramp. Er zijn tenslotte veel ergere dingen. Fijn weekend!

Thérèse, (URL) - 05-02-’11 14:59
hanscke

@Thérèse, je hebt helemaal gelijk, maar dit is dan zo’n voorbeeld van een tikfoutje…

hanscke, (E-mail ) (URL) - 05-02-’11 20:14
Di Mario

Owh.. beter spellen.. een drama. Ik heb gewoon gemiddeld maar 65% goed…. en dat is gewoon slecht vind ik. Maar ja.. dat heb ik toch maar weer mooi uitgerekend. Beter rekenen gaat dan ook veel beter.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 05-02-’11 20:59
Marjolijn

Er gebeuren veel ergere dingen, dan een taal of spelfoutje.
Maak er maar een fijne zondag van.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 06-02-’11 08:21
Wil

Wat een reacties op je spel en tikfouten…
Als je de mijne nog wilt horen: pak dan je “fotograveren” ook aan en maak er fotograferen van.
En verder ben je leuk om te lezen, en dat is de essentie.
Voor al doorgaan!

Wil, - 06-02-’11 11:04
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.