PROVINCIETIJD


Ik ben bij de tijd, ik doe in de vaart der volkeren gewoon even mee. Ook ik besteed in dit blogje kort aandacht aan de provinciale verkiezingen. Niet omdat ik mij zo verbonden voel met Friesland, want dat is niet zo. Ik ben geen geboren Fries en ik zal dan ook nooit een Fries in hart en nieren worden, hoewel, ongewild, het Friese accent in mijn spreken al jaren heel duidelijk te horen is. Dus geen echte Fries, maar toch wel zuinig op de provincie zoals die is. Mijn haren gaan recht overeind staan als ik artikelen lees over het samen voegen van provincies.

Een Groot-Friesland, bestaande uit de kop Noord-Holland en Fryslân, waarom zou dat ingesteld moeten worden? Ik zie er weinig voordelen in, net zo min als in een samenvoegen van Groningen-Drenthe, of zoals ik enkele weken eerder las, het samenvoegen van Zuid-Holland, Utrecht, het Gooi en de Betuwe. Wat een onzin. Nog even en dan kunnen alle provincies bij elkaar gevoegd worden. Dan is er: het land Nederland en: de hele grote provincie Nederland.

Anderzijds. misschien is dit voor de verkiezing van de Provinciale Staten wel  De oplossing. Geen gekrakeel meer over de campagnevoering, dat deze niet op de afzonderlijke provincies gericht zou zijn. Ook geen discussies meer over het feit dat de uitkomst eigenlijk alleen maar in het teken zou staan van hoe er op dit moment over de regering gedacht wordt en dat de inhoud van de debatten die gehouden zijn alleen maar gaat over de landelijke politiek. Nee er kan dan duidelijk gesteld worden, dat het gaat om de getrapte Eerste Kamer Verkiezingen.

De kiezers in den lande stemmen straks dus op kandidaten uit die éne hele grote provincie Nederland en van daaruit worden er dan weer de leden voor de Eerste Kamer gekozen. Tja, het kan dan voorkomen dat er weinig vertegenwoordigers vanuit het noorden of zuiden deze functies bekleden, maar dat is toch niet erg? Nederland is toch één hele grote provincie geworden? En trouwens, wat is het nut van zo'n Eerste Kamer? Hier en daar wordt er al wel eens iets gemord en geopperd dat het overbodig zou zijn, maar heden ten dage gaan er nog niet zoveel stemmen op over afschaffing van De Eerste Kamer.

Zelf ben ik een voorstander van het in stand houden van de Eerste Kamer, daar deze naar mijn mening toch iets van een controlefunctie heeft. Voor mij is dat dan ook een grote drijfveer om wel te gaan stemmen. Ik merk inderdaad niet zoveel van provinciale invloeden die van betekenis zijn voor mijn leefomgeving, maar of schaalvergroting daar zo'n positieve wending aan zal geven betwijfel ik.

Of er wat betreft dit verkiezingsstelsel ooit iets gaat veranderen? Wie weet, de tijd zal het leren. Er zullen in de toekomst heus wel eens veranderingen gaan plaats vinden. Er vinden altijd veranderingen plaats. Deze tijd is toch ook echt niet meer hetzelfde als de tijd van waaruit onderstaande Koekoeksklok stamt. Maar alles heeft zijn tijd nodig.(Ook deze klok is in het museum van Furtwangen te zien.)

klik

hanscke Woensdag 02 Maart 2011 - 9:11 pm | | Actueel

tien reacties

Sjoerd

Ik stem alleen voor de eerste kamer. De provincie boeit me niet zo.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 02-03-’11 21:58
Hanny

Eerlijk gezegd maak ik me niet meer zo druk om wat voor verkiezingen dan ook. De dames/heren politici beloven veel, maar van hun beloftes komt weinig terecht. Om wat voor reden dan ook. En van welke partij ze ook zijn. Uiteraard heb ik wel gestemd. Want dat van dat voorrecht maak ik gebruik. Zeker in deze tijd, waarin velen aan het strijden zijn om in een democratie te mogen wonen.
Een prachtige klok!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 02-03-’11 22:28
Di Mario

Ik probeer altijd te kijken naar wat ze de afgelopen jaren hebben beloofd en gedaan. En dat bepaalt voor een groot gedeelte mijn stem.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 02-03-’11 22:44
Xiwel

Het is niet de Kop van Noord-Holland, maar Noord-Holland-Noord waar ook Westfriesland en Noord-Kennemerland binnen vallen. Voor NHN zou het een uitkomst zijn, die bungelen nu bij de Randstad waar ze weinig mee hebben. NHN is veel minder verstedelijkt en veel meer agrarisch dan de rest van NH. Hun nuchter- en stugheid komt ook meer overeen met Friezen en Groningers dan met de zwetsende heethoofden uit Amsterdam. of het in het algemeen goed is betijfel ik. Ik denk dat provincies veel kleiner moeten zodat de afstand tot de burger kleiner wordt. Vooral in NH staat het provinciebestuur erg ver van de bevolking, het leeft hooguit in de omgeving Haarlem.

Dat terwijl de provincies ontzettend veel geld te verdelen hebben. De gemeentes die dit geld krijgen zijn zo klein (ook in Friesland), dat zij geen tegengas aan de provincie durven geven uit angst dat zij minder geld van de provincie krijgen.

Nu de EU een groot deel van het beleidmaken heeft overgenomen vind ik dat de 2de kamer terug kan naar 100 mensen en de helft van de ambtenaren. Je zou de eerste kamer kunnen opheffen omdat die rol ook al een beetje door de EU wordt opgepakt. Helaas vind ik de EU niet democratisch en staan zij nog veel verder van de bevolking dan wat dan ook. We zijn bekender met de president van de USA dan met de president van de EU.

Ik zie liever dat de EU het politieke deel staakt en alleen samenwerking tussen de landen organiseert. In dat geval blijft een eerste kamer nodig, maar kan 90% van de EU-parlementariers en ambtenaren de laan uit.

Xiwel, (URL) - 03-03-’11 01:15
Marjolijn

Ja hoor de groeten gedaan en gezegd dat ze haar stralen over heel het land moet verdelen.
Fijne middag nog.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 03-03-’11 14:07
Renesmurf

Ik pleit wel voor een groot Noord Nederland, zonder noord holland. Dat maakt het daadkrachtiger.

En de provincie`s blijven wel bestaan zonder dat er apart een bestuur op zit.

De eerste kamer ben ik ook voorstander van, ik zou dat liever rechtsreeks kiezen.

Renesmurf, (URL) - 03-03-’11 18:23
Laurent

Ik hoor steeds allerlei intelligente argumenten waarom men juist wel of niet de Eerste Kamer zou moeten willen hebben, maar vergeet ze steeds weer.

Van oorsprong was het zo, dat het parlement het volk vertegenwoordigde, en de Eerste Kamer de provincieën. Dat is het oorspronkelijke idee geloof ik. Om de stemmen dus niet alleen over de mensen, maar ook over het kand te verdelen, een soort geografische democratie.

Laurent, (URL) - 03-03-’11 20:01
Rob Alberts

Veranderen van besturen blijft lastig en moeilijk.
Bezuinigingen kan ik mij daar niet bij voorstellen.
Efficienter werken met minder ambtenaren op een andere werkplek.
Ik kan het mij allemaal niet voorstellen.
Maar goed het hele mediacircus rondom verkiezingen is nu weer even geluwd.
Vriendelijke groet en tot de volgende verkiezingen???

Rob Alberts, (URL) - 05-03-’11 06:50
Wil

Zo zonnig, dat liedje! Ook mijn favoriet. Het is eigenlijk bijna een filosofische gedachte: waar gaat het in het leven eigenlijk allemaal om? Back to the basics dus, een tevreden bloemetjesgordijn zijn, van het plafond tot aan het raamkozijn. Niet te veel willen maar intens genieten van wat je wel doet. En als jij toch nog eens uit je dak gaat met carnaval: laat het ons dan wel weten…!

Wil, (E-mail ) - 05-03-’11 19:04
st@@rt

Oh ik wil als halve Drent wel bij jullie in! Nee gekheid:ik weet het niet. De provincie moet wel blijven op 1 of andere wijze. En de eerste kamer ook met een duidelijke controleerde functie. Ik vond deze verkiezingen wel zinvol. Eindelijk eens aandacht voor de eerste kamer. Wel jammer dat de provinciestandpunten ondersneeuwden. Mooi stukje klok

st@@rt, (URL) - 07-03-’11 08:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.