VOORNEMEN GESLAAGD


Een paar jaar geleden was bij mij de wens al naar boven gekomen om een Franse cursus te gaan doen. Ik heb een instaptoets gemaakt, die bepalend was op welk niveau ik zou kunnen starten. De lessen waar ik het beste bij zou passen werden toen op maandagavond gegeven. Dit was de vergaderavond van de tennisclub en daar ik toen de voorzitter was heb ik er maar van afgezien met het voornemen dit te gaan doen wanneer het wel mogelijk zou zijn.

Deze week was het een jaar geleden dat ik het voorzitterschap heb overgedragen en deze winter heb ik mijn voornemen uitgevoerd. Ik ben in oktober begonnen met de Franse lessen. (deze vonden inmiddels plaats op de donderdagavond...ik had het nu technisch gezien dus wel kunnen combineren maar ik ben toch blij dat ik dat niet in eerdere jaren heb gedaan. Het zou al met al veel te druk zijn geweest.)

Te weinig, maar toch zo af en toe had ik er tussen de bedrijven door even de tijd voor, al kostte het vaak nog wel moeite om er toe te komen om een uurtje vrij te maken om iets aan thuisstudie te kunnen doen. Maar als afwisseling van de mantelzorg lukte dat toch regelmatig en mijn donderdagavond was heilig, dan was ik niet beschikbaar. In januari bleek dat ik voldoende kennis in huis had om deel te nemen aan het onderstaand examen, georganiseerd door Alliance Francaise  

Niveau A2 – overlevingsniveau
Bestemd voor cursisten die de basiscursus hebben gevolgd of een paar jaar Frans op school hebben gehad, onderverdeeld in: 

A2.1 en A2.2: u kunt zich al aardig redden; er wordt veel nadruk gelegd op het spreken zonder de grammatica uit het oog te verliezen.
Mogelijke voorbereiding op afsluitende test Bilan 1

Vorige week heb ik de test gedaan en ik ben geslaagd. Vanavond is het al weer de laatste lesavond. Ik weet bijnal zeker, dat ik de volgende winter weer heel gezellig aan de vervolgcursus ga deelnemen. Maar eerst ga ik in de komende zomer de opgedane kennis in dat mooie Frankrijk in praktijk brengen. Ik kijk er nu al naar uit.

klik

hanscke Donderdag 17 Maart 2011 - 8:12 pm | | Standaard

twaalf reacties

Renesmurf

Wow, das knap zeg! Je moet je er even toe zetten, maar je hebt er dan wel je leven lang wat aan!

Beginnend dus met aankomende zomer!

Gefeliciteerd!

Renesmurf, (URL) - 17-03-’11 23:58
Hanny

Gefeliciteerd! Moedig om het Frans weer op te pakken. Je zult de komende jaren vast en zeker regelmatig in Frankrijk te vinden zijn. Geen slecht land om te vertoeven.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 18-03-’11 01:29
Nanos

Ooit deed ik twee jaar zo’n cursus bij de Alliance Fr., dat moet zo rond 1970 geweest zijn. Het was vooral spreekvaardigheid. Ik heb geen idee op welk niveau dat was, maar ik zal ook zeker niet helemaal onderaan zijn begonnen. Ik las nog jaren later hele boeken in het Frans. Dat doe ik allang niet meer, lui geworden. Ik weet nog wel dat ik het toen heel leuk vond. Het is allemaal flink weggezakt, al kan ik in een Franse krant nog wel zo’n beetje snappen waarover het gaat.

Nanos, (URL) - 18-03-’11 01:37
Marjolijn

Proficiat…!!
Leuk hoor en straks zal de vakantie er nog leuker door worden.
Fijne dag vandaag.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 18-03-’11 07:20
Vrouwke

Een zinvolle invulling van tijd, die nog bruikbaar is ook.
Dat heet toch investeren?

Goed dat je dit doet bij alle andere werkzaamheden. Zelf kom ik op dit moment nog nergens toe. Nog niet eens aan het bedenken…

Vrouwke, (URL) - 18-03-’11 10:45
Sjoerd

Frans en ik hebben elkaar nooit gemogen. En ik geloof ook niet dat dat nog wijzigt. Ik vind het knap van je.

Sjoerd, (URL) - 18-03-’11 11:12
st@@rt

Wauw wat leuk.Ik vind het knap van je. Frankrijk is zo’n mooi land en het Frans zo’n mooie taal, maar zo moeilijk!
Ik dacht dat ik me mijn schoolFrans uit de antieke tijd wel kon redden. Nou dat viel vies tegen

st@@rt, (URL) - 18-03-’11 13:38
Elmar

Knap van je zeg! Ik kwam met een 7 voor Frans van het Atheneum af, maar sprak geen woord Frans, ik was gewoon goed in tekst verklaren. Het lijkt me geweldig om het nog eens te leren spreken, dus wie weet neem ik dit goede idee wel van je over!
groetjes en een fijn weekend!
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 18-03-’11 13:54
Thérèse

Gefeliciteerd! Ik heb ook eens conversatielessen gevolgd, gegeven door een Franse dame. Ik vond het geweldig en heb er heel veel aan gehad. Vooral om de Fransen te verstaan. IK wens je zovast een heel fijne vakantie en niet zenuwachtig worden, als je toch eens iets niet begrijpt.

Thérèse, (URL) - 18-03-’11 18:52
Wil

Respect! En natuurlijk van harte gefeliciteerd! Het moet een goed gevoel geven een voornemen af te ronden.

Wil, (E-mail ) - 18-03-’11 20:22
Xiwel

Ik heb 2 jaar Frans op de Mavo moeten volgen, dat ging gepaard met veel 3’en en nog meer aversie. De leerkracht kon mij niet van het nut overtuigen, dus werd het niets. Zeker niet omdat men in die paar jaar niet verder kwam dan wat grammatica. Beter was het geweest om eerst eens wat praktische zinnen te leren waardoor je het meer spelender- en sprekenderwijs opsteekt. Destijds gebeurde dat niet, hopelijk nu wel.

Later heb ik geen enkel probleem gehad. Dwz de eerste keer dat ik in Noord-Frankrijk kwam, wist ik niet hoe snel ik weer om moest keren. Had weinig met de taal van doen, maar meer met de mensen en de vieze vervallen steden in dat gebied.

Inmiddels ben ik een keer of 15 kriskras door Frankrijk gefietst zonder woordenboek, tent of hulptroepen. Ik overleefde er prima. Kreeg wat ik hebben wilde en de laatste keren knoopte ik gewoon gesprekken aan. Dat komt vooral op durf aan, waar het veel Nederlanders die goed Frans spreken aan ontbreekt. Bang voor een grammaticale fout. Erg dom, communiceren is meer dan grammatica.

Het hielp ook dat ik ontdekte dat 60% van de Engelse woorden met een Franse uitspraak goed functioneren. En met de constructie ‘allergie de printemps’ lukte het me prima om aan hooikoorts medicijnen te komen. Via al die Engelse woorden uit het Latijn kom je ook erg ver met Italiaans en Spaans.

Nog even nagezocht, maar ik ben niet over die brug in Villeneuve d’Allier gefietst, wel op wat andere plekken over die rivier.

Xiwel, (URL) - 21-03-’11 14:37
Xiwel

Op je reactie: “Je hebt goed speurwerk verricht want de naam van de plaats bij de brug is correct. En dat ik zo snel al voor dat Frans kon slagen heeft te maken dat ik absoluut niet bang ben om Frans te spreken. Ik klets inderdaad maar een eind aan zonder echt op de grammatica te letten. En het is als het ware een sport van mij om folders en andere pamfletten etc. te kunnen begrijpen. (hanscke | 21 maart 2011 om 15:37)”

- Dat speuren is een tic van me. Ik ben wel eens over dergelijke bruggen gefietst, dus wilde ik even uitzoeken of dat bij deze ook het geval was. Niet dus.

- Durf is ontzettend belangrijk en daar hoort ook de durf bij om fouten te maken. Mijn zus heeft met goede cijfers Mulo-Frans gedaan en ze vond het erg leuk. Maar spreken durft zij het niet. Ze doet dan ook geen ervaring op en inmiddels kan ze beter aan mij vragen wat Fransen zeggen. Daarbij komt dat de Fransen geen Nederlands spreken, hooguit een enkeling Engels. En ook dat gaat niet vlekkeloos. Hoeft van mij ook niet, dan wordt dat van mij immers ook niet verwacht. :-)

Xiwel, (URL) - 21-03-’11 20:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.