GENIETEN


genieten
plezier hebben (Werkwoord)
beschikken over (werkwoord)
ontvangen (werkwoord)
smullen (werkwoord)
genot (zelfst. naamw.)
amuseren (werkwoord)
geneugte (werkwoord

Ondanks dat het weekend was, waren we bijtijds opgestaan. Deze dag stond er een wandeltocht op het programma. Met het oog op de feiten, dat we èn niet meer zo goed getraind zijn (wordt stapje voor stapje wel weer opgebouwd en het begin is er weer) èn dat we Sjors ook mee wilden nemen, werd er niet voor de langste afstand gekozen maar voor de twintig kilometer. Een voordeel van deze kortere afstand is, dat je 's middags weer bijtijds thuis bent.

Ik besloot het er eens lekker van te nemen en ik heb mij op een lekker beschut plaatsje op het terras geïnstalleerd. Ruim anderhalf uur heb ik liggen niets te doen, alleen maar lekker liggen zonnen. 

"Dat was zeker wel even genieten, vooral na zo'n inspanning" zei een kennis later op de middag, toen ik haar even aan de telefoon had. Onder het genot van een glas witte wijn dacht ik daar nog even over na. Wanneer had ik nu eigenlijk meer genoten, tijdens de wandeltocht, of lekker lui liggend in het zonnetje? Vreemd, vaak wordt genieten in verband gebracht met: even lekker niets doen, lekker uitrusten....

Maar van inspanningen kan ik ook heel erg genieten, of dat nu wandelen, fietsen of een andere bezigheid is. Voor mij heeft genieten veel meer te maken met plezier hebben in datgene wat ik doe. Ik kan zelfs ook erg genieten van mijn werk, bijvoorbeeld als een les gezellig is en lekker loopt. Wat dat betreft kan ik mij meer vinden in de omschrijving van genot.

Genot is, zoals wikipedia omschrijft, een gemoedstoestand of emotie die een positieve ervaring vormt, en kan bijvoorbeeld bestaan uit blijdschap, vermaak, plezier, extase of euforie. Daar past zowel  actie zoals het maken van een wandeltocht als het meer passieve zonnen in.
.

hanscke Zondag 10 April 2011 - 8:23 pm | | Standaard

zeven reacties

Hanny

Zo is het. Als je ergens plezier in hebt, ben je aan het genieten. En dat doe ik zelf meer met fietsen, dan met in de zon liggen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 10-04-’11 22:26
Renesmurf

Het zonnetje maakt me altijd wel vrolijk, en ik vind het altijd een beetje raar als andere mensen dat niet hebben.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 10-04-’11 23:10
Sjoerd

Ik vind het heerlijk om na een weekend afgepeigerd aan een nieuwe werkweek te beginnen. Daar zit ik een hele week op een stoel…

Sjoerd, (URL) - 10-04-’11 23:40
Marjolijn

Zo is het genieten kan altijd en van alles.
Fijne maandag en geniet nog even van het zonnetje.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 11-04-’11 06:00
Rob Alberts

Soms merk ik aan het einde van een les pas wat we allemaal gedaan hebben.
En vaak geeft mij dat dan extra voldoening.
Ja, genot kan in de vrije tijd, maar ook in het werk zitten.
Vrolijke voorjaarsgroet

Rob Alberts, (URL) - 11-04-’11 13:38
Di Mario

Ik ga toch voor het genieten in het dagelijks leven ipv het uitrusten ervan.

Love As always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 11-04-’11 21:03
Zakina

Ik vind genieten zowel niets doen als iets doen waar ik van houd. En dat kan idd ook een heerlijke wandeling in de natuur zijn… genieten van de vogels etc.

Zakina, (URL) - 17-04-’11 21:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.