OUDE FIETSER


Ik zou bijna gaan denken dat ik beroemd ben en de pers mij op de hielen zit. Dat ze mijn valpartij met de fiets afgelopen zondag gezien hebben. Vanmorgen vroeg hoorde ik het al op de radio en vanavond las ik het volgende artikeltje in de krant:

Oudere fietser valt vaak - Het aantal verkeersgewonden onder oudere fietsers neemt hard toe, zo blijkt uit een rapport van het verkeersministerie. Fietsers komen nogal eens vaak ten val, zonder dat er sprake is van een aanrijding, zo blijkt uit het rapport. Meer dan de helft van deze ongelukken treft de fietsers van vijftig jaar en ouder.

Ik val wel onder de doelgroep, maar bij mij was er wel sprake van een aanrijding. Ik werd door mijn eigenste lief omver gereden. Ik stopte te abrupt met de bedoeling het veilige fietspad naast de weg op te zoeken en P. had even meer belangstelling voor een achttal oude motoren achter ons dan voor mij. Tja, die samenloop van omstandigheden waren fataal. P. kon niet meer stoppen en schoffelde mij als het ware om en daar lag ik op de fiets van P en onder mijn eigen fiets.

Gelukkig vielen de verwondingen  heel erg mee. Ook Sjors de oudere hond, lag met de fietskar op zijn kant, had geen verwondingen, zodat we gewoon onze fietstocht konden vervolgen. Het artikel kan niet voor mij bedoeld zijn. Ik ben niet beroemd en ik voel me dan ook helemaal niet aangesproken!!!!   

hanscke Woensdag 11 Mei 2011 - 10:39 pm | | Standaard

elf reacties

Michiel

Sja, toch werd in het nieuwsbericht in het NOS journaal, het plotseling afremmen waardoor een ander in problemen komt genoemd als aandachtspunt voor bijscholing van oudere verkeersdeelnemers.

Ik heb wel eens dezelfde fout gemaakt, waarbij ik niet zelf, maar R wel ten val kwam omdat ze vlak achter me reed. Was toch een leermoment. Voor ons beiden.

Eigenlijk zou je je toch aangesproken moeten voelen…

Michiel, (E-mail ) (URL) - 12-05-’11 01:40
Marjolijn

Gelukkig maar, goed afgelopen..!!
Fijne dag vandaag.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 12-05-’11 05:58
Wieneke

Er zijn gewoon steeds meer vijftigplussers die graag fietsen en dan is het logisch dat er naar verhouding ook meer fout gaat. Wat niet wegneemt dat iedere weggebruiker natuurlijk altijd goed moet blijven opletten. Wat een toestand die valpartij, Hanscke, maar het is gelukkig allemaal goed afgelopen. Sjors zal ook wel enorm geschrokken zijn, de arme ziel.

Wieneke, - 12-05-’11 10:43
Hanny

Gelukkig dat het voor jou en voor Sjors goed is afgelopen. Het had anders kunnen zijn. En dan denk ik ook aan die wielrenner die deze week is overleden.
Er werd bij dit nieuwsitem touwens ook gesproken over ouderen op e-bikes. Tot die groep behoor ik, maar gelukkig heb ik nog nooit problemen gehad.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 12-05-’11 12:57
Di Mario

Gelukkig maar geen schade. Dat zou pas echt vervelend zijn.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 12-05-’11 21:07
Xiwel

Ik werd vandaag uitgehoord, omdat de provinciale radio dit berciht ook had opgepikt. Er wordt snel naar de electrische fiets verwezen, en die zal er ook zeker mee te maken hebben. Dit is echter niet te bewijzen, omdat de politie geen enkel onderscheid maakt tussen een gewone, race-, vouw- of elektrische fiets.

Een dik jaar terug heb ik een (grafiekje)" gemaakt waaruit blijkt dat die ontwikkeling al sinds 2000 (en misschien wel eerder) gaande is. Mensen op leeftijd gaan meer bewegen, aangespoort door hun dokter of wat dan ook. Niets mis mee, maar oudere mensen zijn wel kwetsbaarder in het verkeer. Zeker boven de 70 worden ze brosser en kan een kleine val grote gevolgen hebben. Maar zoals ik toen al een keer logde is het altijd nog beter dan achter de gerania te hangen. Dat levert meer slachtoffers op.

In het gesprek met die journalist wees ik er ook op dat ouderen vaak in setjes fietsen en dat juist gevaar op kan leveren. Denk bijvoorbeeld dat ze meer op elkaar letten dan op het verkeer of de weg. Als 1-tje met de elektrische fiets gaat inhalen moet de ander (die misschien wat onzekerder is) ook.

Xiwel, (URL) - 12-05-’11 21:19
Renesmurf

Dit bericht was voor alle 50 plussers, dus ook voor degene die dat lezen en zich niet aangesproken voelen.

Maar ook voor je 50ste kan je een ongevalletje meemaken.

Dus wat dat beteft, het moet veilig voor iedereen!

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 12-05-’11 23:26
Bertie

Hoe dan ook, met ouderen moeten we gewoon rekening houden.
Dat hoort toch ook zo?

Bertie, (URL) - 12-05-’11 23:30
staart

Meer op de fiets, meer ongelukken : het hoort erbij. En al die doelgroepen… Gewoon op elkaar letten toch?

staart, (URL) - 13-05-’11 10:02
Thérèse

Nou gelukkig is het goed afgelopen. Het is altijd wel schrikken zo iets. Maar het kan jongeren ook gebeuren. Een fiets heeft nu eenmaal maar twee wielen en dat is link. :))

Thérèse, (URL) - 13-05-’11 11:11
Sjoerd

Volgens mij zijn die 50 plussers gewoon onoplettender.

Sjoerd, (URL) - 13-05-’11 15:45
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.