VOCALE TREKPOPPEN


Ik ben een liefhebber van het songfestival en voor mij gaat hier de slogan zeker op: meedoen is belangrijker dan winnen. Die keren dat Nederland niet mee kon doen, òf omdat de finale op 4 mei gepland stond òf omdat wij uitgeloot waren, miste ik toch net die dimensie die het mee doen met zich meebrengt. Het gekrakeel rond de zanger(es), het liedje, de kleding, de pasjes, en het aantal  (niet) vergaarde punten, het hoort er allemaal bij. Het schept als het ware een kader waaribinnen gedacht kan worden.

Vanaf het begin ben ik niet overtuigd geweest van de kwaliteit van het liedje, bovendien, maar dit terzijde, vond ik het tijdens de halve finale niet mooi zuiver gezongen. Het begint veel te aarzelend en het is te vlak voor een songfestival. Pas nadat ik het een keer of tien gehoord had, begon ik het een beetje mooi te vinden. Heel anders dan het nummer van Denemarken. Dat pakte mij vanaf de eerste keer dat ik het hoorde. Vrolijk en hoopvol voor de nieuwe generatie jongeren. Dit had het wat mij betreft mogen worden.....

Over het winnende duo met achtergrondkoortje en hun liedje heb ik niet echt een uitgesproken mening, behalve dat ook deze zangeres naar mijn idee niet echt zuiver zong. Ik heb betere zangtalenten gehoord. De performence zag er wel goed uit en daar ontbrak het er bij de 3 J's ook behoorlijk aan. Ze hadden gewoon zichzelf moeten blijven en niet op het allerlaatste moment mee moeten gaan met de trent van de houten trekpoppen. Het éne optreden na het andere had als choreografie gekozen om de backing vocals als houten trekpoppen te laten optreden. Behalve de jongen met de gitaar uit Finland en de groep uit Ijsland. (Over de inzending van Ierland wil ik het niet hebben, elk woord daaraan besteed is er één te veel)

Het is weer voorbij en ik heb me toch wel weer vermaakt. Er zijn nogal wat stemmen die verkondigen dat we beter kunnen stoppen met deze onzin, maar hier ben ik het niet mee eens. Gewoon doorgaan en zien wat het volgende jaar gaat brengen. Ik zal het dan ook zeker weer volgen.

hanscke Zondag 15 Mei 2011 - 2:23 pm | | Standaard

twaalf reacties

Hanny

Van het Songfestival heb ik weinig gezien en gehoord. Zaterdag heb ik al helemaal niet gekeken, behalve de allerlaatste stemmen. Van mij hoeft het niet meer. Te massaal. Teveel televoting. Ze moeten weer terug naar vakjury’s. Het is een SONGfestival en geen circusfestival.
Nederland is nog nooit zo slecht geweest als dit jaar: allerallerallerlaatste. :-(

Hanny, (E-mail ) (URL) - 15-05-’11 16:19
Michiel

Ik schaar mij achter de vorige commentator. 30 jaar geleden was het leuk omdat het technisch helemaal niet vanzelfsprekend was en Europa nog in de kinderschoenen stond en niet zo groot was als nu.

Nu is het qua techniek heel gewoon geworden en qua artestieke prestatie gaat het meer om de vorm dan om de inhoud. Het is een circus geworden, voor mij heeft het alle aantrekingskracht verloren. Ik heb al in geen tien jaar meer gekeken. Wat mij betreft: ophouden met die onzin.

Michiel, (URL) - 15-05-’11 18:44
Laurent

Ik heb het zorgvuldig vermeden te kijken, de laatste jaren :-)

Laurent, (URL) - 15-05-’11 22:12
Sjoerd

Ik kijk al jaren niet meer naar deze onzin.

Sjoerd, (URL) - 15-05-’11 22:30
Nanos

Wij kijken er al jaren niet meer naar.

Nanos, (URL) - 15-05-’11 22:46
Renesmurf

Ik kijk er ook al jaren niet meer naar, omdat we geen goed liedje hebben.

Maar afschaffen, nee!

Alle argumenten kan je zo weerleggen, want Duitsland won vorig jaar.

En nu een europees land dat wel erg ver buiten europa ligt.

3j`s is kutmuziek, volgende keer eens wat goeds sturen.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 15-05-’11 23:32
Marjolijn

Ik heb er weinig van gezien.
Ben ook een beetje van het songfestival kijken af.
Te veel gedoe allemaal.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 16-05-’11 07:46
Annemarie

Ik heb er vrij weinig van meegekregen. Zeker ook omdat met de halve finales wij lekker op vakantie waren en zaterdag was ik gewoon moe…
Maarja, ik heb geen idee hoe we het moeten doen met Nederland…
En de 3J’s.. Ze spatten er niet echt uit!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 16-05-’11 11:34
Wil

Vroeger was het voor mij echt een gezellig ritueel, lijstjes erbij, punten geven en Nederland deed het dan niet eens zo slecht. Tegenwoordig zoek ik om wat ik er vroeger in vond en nu kijk ik maar niet meer. Maar misschien volgend jaar weer eens, wie weet. Je inspireert me wel weer….

Wil, (E-mail ) - 16-05-’11 14:17
nans

Leuk dat je er zo van kan genieten!!! grappig om te lezen, zie het helemaal voor me.
Nadat ik op kamers ben gegaan nooit meer gekeken naar het songfestival, niet mijn genre en geen geduld om het een hele avond uit te houden. Al is de opzet tegenwoordig anders geloof ik…

Grtz!

nans, (URL) - 16-05-’11 19:48
Xiwel

@Renesmurf: Azerbaijan ligt in Europa. Cyprus en Israel liggen in Azië en Turkije ook voor het grootste deel.

Verder moet ik nog aldoor wat liedjes bekijken. Daar heb ik nog geen zin, danwel tijd voor vrijgemaakt. Ik vind het trouwens ook een songfestival en niet een dance- e/of showfestival. Denemarken was erg acceptabel, maar ook weer zo’n 13 in een dozijn niemandalletje. Leek ook erg op Noorwegen van 2 jaar terug, die ik beter vond.

Zelf hou ik het meeste van de puntentelling, maar die was dit jaar ook rampzalig. Uitslovende puntenuitdelers en Nederlands commentaar dat nog slechter is dan het gewauwel van Dijkstra en Snoeks bij elkaar.

Xiwel, (URL) - 18-05-’11 00:17
hanscke

@xiwel: met dit laatste ben ik het volledig eens!

hanscke, (E-mail ) (URL) - 18-05-’11 09:22
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.