HET VERLOOP


Normaliter zou ik helemaal weg zijn van dit schilderij. Het is een stijl die ik zeer appreciëer, maar het is bijna zo ver dat ik het ga haten. Als bij toeval ligt mijn vader op (in ziekenhuisjargon liggen patienten op kamers) dezelfde kamer als vorig jaar juli, toen hij daar ook lag vanwege een gebroken heup. (Dezelfde) In de dagen vlak na de val, maar helemaal na de operatie, raakte hij in een delier. Hij zag allerlei dingen die er niet waren. De bloemen in het schilderij bewogen, het schilderij zelf bewoog en op de muren stonden allemaal Engelse teksten. 

De helderheid van afgelopen zaterdag, toen wist hij haarscherp te vertellen wat er gebeurd was, was zondag verdwenen. Het schilderij was weer aan het bewegen, buiten sneeuwde het en zo hoorden we nog vele andere verwardheden. De desoriëntatie in tijd ging opeens een hele vreemde rol spelen. Het verhaal wat vader vertelde was namelijk wel juist, maar was nu niet meer aan de orde. Dit hoorde bij de spoedopname vanwege de longontsteking op 1e paasdag. Ook de opname van vorig jaar werd weer breed uitgemeten. Elk verhaal klopt op zich maar de tijd waarin dit plaats vond, wordt door elkaar heen gehusseld en dat had men, verpleegkundigen en artsen niet echt door. Vader antwoordde heus heel keurig op de vragen die gesteld werden, alleen putte hij uit andere bronnen.

Opeens ging er van de artsen heel veel aandacht naar de misselijkheid en braken. Dit zou een nader onderzoek vereisen, zeker omdat dit gedurende de week voor de val ook al steeds gespeeld zou hebben. Er zou een maagonderzoek gepland gaan worden.

Het heeft mij echt enige moeite gekost om de arts er van te overtuigen dat vader het één en ander door elkaar haalde. In zijn beleving lag hij weer vanwege die longonsteking en die misselijkheid in het ziekenhuis. In wezen ging hij verder waar hij 1e paasdag was gebleven. Pas toen ik met het argument kwam dat hij die laatste week juist veel fitter leek te worden en wij de afspraak gemaakt hadden dat hij zondag bij ons op bezoek zou komen om de tuin, de clematis, de geraniums en de andere potplanten te komen bekijken begon het iets bij hem te dagen. Gelukkig was deze uiteenzetting wel overtuigend genoeg voor de arts en werd het maagonderzoek geschrapt.

Nu zijn we in afwachting van wat er verder gaat gebeuren. Vandaag werd ik gebeld met de mededeling dat vader wel weer terug kon naar het verzorgingstehuis. Ik was stomverbaasd. Zaterdag werd ons verteld dat de heup op den duur misschien vanzelf weer iets aan elkaar zou groeien en dat vader dan misschien weer wat zou kunnen zitten. Hij zou in hoge mate verzorgingsbehoeftig zijn waardoor opname in een verpleeghuis een vereiste zou zijn.

Nu vier dagen later, schijnt men opeens een heel andere mening toegedaan te zijn. En op grond waarvan? Die heup is stuk en blijft stuk. Daar is nog niets aan veranderd. Wie het weet mag het zeggen. Ik wacht voorlopig nog maar even af, maar wel met de nodige alertheid. Dat lijkt wel nodig te zijn

Up Date: Ik heb een gesprek met de afdelingsarts gehad. Het is wel terdege een ernstige heupfractuur en niet een scheurtje in het bekken zoals de verpleegkundige het plachtte te definieren. Morgen wordt hij in een verpleeghuis opgenomen.

P.S. Het schilderij is gesigneerd: Alie Kruse Kolk

 

hanscke Dinsdag 24 Mei 2011 - 9:20 pm | | Standaard

zes reacties

Wieneke

Heel vreemd allemaal. Heel goed opletten en erbij blijven, Hanscke. Maar dat doen jullie natuurlijk! Ik denk dat het verzorgingstehuis ook wel iets te zeggen heeft als je pa zoveel extra zorg nodig heeft. Dat kunnen ze daar toch niet aan hem geven?

Wieneke, - 25-05-’11 09:20
Marjolijn

Weer veel zorg meis.
Wacht maar even af, met de nodige allertheid.
En blijf er voor gaan, voor de meeste en beste zorg voor hem.
Veel sterkte.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 25-05-’11 09:38
Laurent

Ja, men is er tegenwoordig nogal op gericht mensen zo snel mogelijk dure zorgomstandigheden uit te schuiven. Ged blijven opletten, inderdaad.

Laurent, (URL) - 25-05-’11 14:54
Renesmurf

Nou zeg, inderdaad heel goed opletten.

Ze doen hun best en doen wat ze kunnen, maar dit is niet zorg zoals het gewenst is.

Dan moeten zij jou alles vertellen en bijstaan, zonder geblunder!

Renesmurf, (URL) - 25-05-’11 22:05
Annemarie

Wat vervelend dat je vader weer dingen door elkaar haalt.. Als ze eenmaal in het ziekenhuis liggen he? Dan gaat het helaas snel.
Ik hoop echt nog steeds dat het vanzelf aan elkaar groeit en hij in elk geval weer wat kan zitten!
Sterkte.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 25-05-’11 22:32
Sjoerd

Ik lees dit met emotie. Het is niet goed als men zo met patienten omgaat. Het doet me denken aan de lijdensweg die mijn vader heeft afgelegd.

Sjoerd, (URL) - 26-05-’11 12:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.