DIGITALIS


Sinds kort heb ik het weer in mijn tuin staan, digitalis. En het was met 6,50 euro voor een enkel plantje nog vrij prijzig ook. In de tuinen bij de paar huizen waar ik voorheen gewoond heb, stonden altijd wel een paar van deze planten, maar ik had er niet echt een klik mee. Tijdens mijn opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige was mij ooit verteld dat deze plant in vroeger tijden medicinaal bij hartritmestoornissen gebruikt werd. Ons werd toen op het hart gedrukt dat deze plant echt niet helemaal ongevaarlijk is, dat er bij verkeerd gebruik wel enig risico aan verbonden is. Met kleine kinderen was het zelfs af te raden om deze plant in de tuin te hebben.

Daar deze plant ook gewoon en veel in bermen te vinden is had ik bij de herinrichting van deze tuin opeens niet meer zo'n interesse in deze plant. Waarom bewust "onkruid" in je tuin zetten. Totdat? ja dat kan ik niet precies zeggen, maar vorig jaar zag ik opeens allerlei plekjes in de tuin waar dit vingerhoedskruid mooi zou kunnen staan.

Toen ik in de afgelopen week bij het tuincentrum was, heb ik één plant in de kar gedaan. De aanschaf van meerdere exemplaren wordt mij als zuinige Nederlander toch echt iets te duur. Bovendien dacht ik heel stiekem, wat zo maar in de vrije natuur staat, (in Frankrijk heb ik hele karrenvrachten langs de weg zien staan, foto rechts) kost niets. Ik heb een schepje van vier euro gekocht om in de auto te leggen. Dan kan ik zo nu en dan als ik er één zie, een mooi plantje langs de weg uitgraven. Of...... zou dat niet mogen, ben ik dan op dievenpad?

Maar, als ik ooit aangehouden ga worden, omdat men het niet goed vindt, verdedig ik mij met het argument dat deze planten hééééél gevaarlijk zijn en dat ik juist een goede daad verricht. Bij nadere bestudering zijn deze bloemen gewoon eng! Kijk zelf maar. (klik de foto)

hanscke Donderdag 16 Juni 2011 - 8:51 pm | | Standaard

negen reacties

Di Mario

Het is gewoon strafbaar… ;-)
Dus ik zou het maar niet doen als ik jou was.

Love As always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 16-06-’11 22:37
Sjoerd

Dat is hartstikke fout… wacht op de zaadjes en je zult versteld staan. Als ze zaad hebben en je strooit dat op de plaatsen waar je ze wil hebben komen ze volgend jaar en jaar en jaar gewoon weer op. Wil je er minder, dan gewoon even de jonge planten uittrekken. Ik heb al twintig jaar plezier van het zaad van de wilde planten.

Sjoerd, (URL) - 16-06-’11 22:53
Marjolijn

Tja, wat is wijsheid…
Mooi is het plantje wel.
Op naar een fijn weekend..!!

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 17-06-’11 05:54
Wieneke

Niet gaan uitgraven, dat heeft geen enkele zin, de plant gaat dan absoluut dood. Je kunt wel zaad pakken van wilde planten natuurlijk.
Het is een tweejarige plant, dus volgend jaar moet je niet teleurgesteld zijn als je hem ‘kwijt’ bent. Hij zal zich vanzelf wel gaan uitzaaien …. tenminste ALS hij jouw tuin een prima stek vindt (grondsoort) en anders doet hij het niet.
Bij mij doen ze het niet, want er wordt gemest en daar houden digitalissen niet van.

Wieneke, - 17-06-’11 09:25
Annemarie

Tsja eigenlijk is het wel zo, waarom kopen? Volgend jaar heb je er waarschijnlijk genoeg in de tuin staan!
Mooi zijn ze zeker weten wel. :-)

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 17-06-’11 11:24
Thérèse

Ach eng? Het doet mij denken aan die vleesetende planten, zoals de Venusvliegenval. Maar daarom vind ik ze nog wel heel mooi. Succes ermee.

Thérèse, (URL) - 17-06-’11 12:47
Renesmurf

Van mij mag je rustig een stukje natuur meenemen hoor! Je verplaatst het alleen maar.

Ik ken wel witte en dat zijn dan pispotten.

We hadden ze hier eerder ook.

Renesmurf, (URL) - 18-06-’11 21:40
Bertie

Wieneke heeft helemaal gelijk, is ook mijn ervaring.
Cultivars zijn er op gekweekt om in tuinen te zetten en niet hetzelfde als de ‘wilde’ bloemen.
Bloemen delen en ruilen met buren en kennissen is nog altijd de leukste manier, vind ik.
Renesmurf, wat jij pispotten noemt was bij ons winde; de namen passen bijna bij elkaar:-)

Bertie, (URL) - 19-06-’11 16:42
st@@rt

Ik heb al jaren vingerhoudskruid in de tuin. Ik vind ze schitterend. Idd zaad uitstrooien. 6,75 is wel erg veel. Ik heb wel mooie lage gele digitalissen gekocht. Die waren geen 6,75

st@@rt, (E-mail ) (URL) - 21-06-’11 16:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.