WERELDVROUWENDAG


VORIG JAAR SCHREEF IK DIT

Met een beetje weemoed denk ik terug aan vele jaren geleden toen ik min of meer actief in de vrouwenbeweging was. Natuurlijk bezocht ik toen zo'n bijeenkomst op 8 maart en dit had toch wel een eigen sfeer. Dit jaar wordt er bij ons ook weer een internationale vrouwenavond georganiseerd, alleen ik zal er niet  zijn.
 
Niet alleen omdat ik nog wat ziekig ben, of omdat ik naar de bridgecompetitie zou moeten, die ik inmiddels heb afgezegd. Nee, het spreekt me gewoon niet meer zo aan.  Komt dat omdat ik mijzelf wel behoorlijk heb kunnen ontplooien of omdat de tijden nu anders zijn? Ergens voel ik me best een beetje schuldig dat ik het nu af laat weten.
 
Er zijn nog massa's vrouwen die geen eigen zeggenschap hebben, die nog wel onderdrukt worden en ik kom er niet voor op. Het staat te ver van mij af. Het is minder herkenbaar voor mij als toen ik met mijn eigen emancipatie bezig was. Dat was mijn wereld, daar was ik bezig een plekje te zoeken.
 
Het lijkt mij ook niet goed om mij nu in schuldgevoelens te gaan wentelen. Daar schiet ook niemand iets mee op. Laat ik blij zijn met wat ik heb bereikt en wensen dat de weg naar vrijheid, ontwikkeling en ontplooiing voor iedere vrouw begaanbaar wordt.

DIT JAAR SCHRIJF IK
 
Het was fantastisch om dit jaar de avond in het kader van de internationale vrouwendag te bezoeken. Ik denk niet meer met weemoed terug aan vroeger. Die tijd is voorbij. De sfeer van deze avond past helemaal bij deze tijd. Vrouwen, jong en oud, die elkaar gevonden hebben en zangkoortjes hebben opgericht met een repertoire wat past bij de belevingswereld van de vrouw van anno nu. Vrouwen die elkaar gevonden hebben en zich verenigd hebben in een cabaretgroepje met cabaretteksten helemaal gericht op wat vrouwen nu bezig houdt. Vrouwen die van beweging houden en een dansgroepje zijn begonnen en hun plezier in dansen aan andere vrouwen tonen; kortom een avond georganiseerd door vrouwen, uitgevoerd door talloze vrouwen en bezocht door heel veel vrouwen. Het was een waar genoegen.
hanscke Woensdag 08 Maart 2006 - 11:17 pm | | Standaard

twee reacties

Renesmurf

Dat is dus een hele vooruitgang!

Renesmurf, (URL) - 09-03-’06 00:26
trieny

wat mooi dat je toch weer gegaan bent. Ja de vrouwenbeweging is natuurlijk ook behoorlijk veranderd. In mijn jonge jaren had je van die vrouwencafés met namen als “dikke Trui” en daar zaten de vrouwen te breien met zelfgesponnen wol en in tuinbroeken, wat lijkt dat al lang geleden….

trieny, (URL) - 13-03-’06 16:28
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.