DE VALPARTIJ


Die lange, lange zomervakantie vind ik één van de grote geneugten van het werkzaam zijn in het onderwijs. Het is voor mij een wegvallen van de tijd. Voor de afgunstigen onder ons wil ik nog wel een keer uitleggen, dat mijn werkweken gemiddeld zwaarder belast zijn. Mijn jaartaak wordt in uren gemeten en deze uren moeten in de werkzame weken gemaakt worden. Voorbeeldje: parttime baan van 28 uur wordt dus voor dertig uur ingevuld. Resultaat blijft wel die llekkere lange vakantie. Een kleine smet hierop vind ik de in de jaren tachtig ingestelde vakantiespreiding. Dat maakt sommige dingen toch nog weer ingewikkeld.

Dit jaar viel het niet goed in te plannen om op de verjaardag van het Haagse meisje thuis te zijn om dit met haar te vieren.  Afgelopen zondag hebben wij als opa en oma haar zesde verjaardag alsnog gevierd. Het cadeau is duidelijk, een mooie nieuwe step, want de eerste is al weer versleten. Met een razende vaart laat de zesjarige zien hoe goed de step het doet. (met enig afgrijzen zie ik haar gaan. In mijn ogen kan ze elk moment vallen, maar nee, daar heeft ze niet een kapotte knie van overgehouden, dat zit net iets anders.)

Het weer is mooi genoeg om er een stranddagje van te maken. Samen op de fiets naar Kijkduin. En dan fiets je als omazijnde achter dochter en kleindochter. De kleine meid fietst zelf. Je doet als oma heel erg je best om niet steeds sisgeluiden te maken, want echt, overal loert het gevaar van een valpartij.

En dan opeens gebeurt het toch. Omdat we op de terugweg nog even bij een ander stuk strand willen aanleggen, moet er van richting veranderd worden. Een beetje abrupt en veel los grind doet Rixte onderuit gaan. Ach ja, knie geschaafd, en de elleboog. Als oma weet je heel goed hoeveel pijn zo'n schrijnende wond kan doen en dat er weinig mogelijk is om de pijn weg te halen.

De mama troost haar kind en mij, de oma. Terwijl ze de wond schoon maakt vertelt ze dat ze nog wel weet dat ze ook wel gevallen is en dat oma vroeger ook heus wel eens gevallen zal zijn. We weten dus alle drie dat het echt heel veel pijn doet, als je valt, maar ja het hoort er nu eenmaal bij als je zes bent. Opa heeft ondertussen de fiets opgeraapt en weer recht gezet. We lopen het laatste stukje maar even.

Gelukkig is afleiding een uitstekende heelmeester. Wanneer iedereen wat van de schrik is bekomen wordt er toch nog gevliegerd. Met het vliegeren lijkt de pijn gelukkig wat te verwaaien, bij Rixte, maar ook bij mij, haar oma. Ondanks de valpartij is het een mooie verjaardag geworden.

(klik)

hanscke Maandag 22 Augustus 2011 - 3:09 pm | | Standaard

elf reacties

Di Mario

Gelukkig is het bij mijn dochter nog, kus erop en over.. Maar dat zal met zes jaar wel niet meer opgaan.

Love as Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 22-08-’11 16:43
Marjolijn

Alsnog van harte proficiat met de kleine meid.
Gelukkig is kinderleed ook weer snel voorbij als er weer andere leuke dingen te doen zijn.
Bij een oma blijft de schrik vaak veel langer hangen en nemen ze het liefst de pijn over.
Geniet nog even van de vakantie en het mooie weer.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 22-08-’11 18:41
Sjoerd

Ik heb het idee dat naarmate je ouder wordt dit soort zaken je meer doen. Proficiat nog met die kleine meid.

Sjoerd, (URL) - 22-08-’11 20:19
nans

ik ken het, net nog met mijn bijna 13 jarige, die al kletsend, slingerend fietst. Net even het stoeprandje raken, wat ik al de hele tijd verwacht, maar ja, voorkomen kun je het toch niet. Gelukkig kan hij zich herstellen en valt niet. Pffff gaat het dan van binnen.
Een leuk dagje dus Hanscke, ondanks de bibbers van binnen…

Leuke foto van de handstand zand!

grtz,

nans, (URL) - 22-08-’11 21:16
Renesmurf

Helaas, zonder vallen gaat het nu eenmaal niet.

Het hoort er bij en dit was vast niet de laatste keer.

Elk beroep heeft zijn voor en tegens, natuurlijk wil iedereen wel veel vakantie, hadden we het onderwijs maar in moeten gaan he.

Renesmurf, (URL) - 22-08-’11 22:47
Annemarie

Ai dat is dan behoorlijk balen…
inderdaad die kunnen pijn doen, maa rach wie heeft dat niet gehad!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 22-08-’11 23:05
Hanny

Nog mijn felicitaties met de verjaardag van je kleindochter.
Met vallen en opstaan groot worden, is de uitdrukking. Eigenlijk zou het moeten zijn: met vallen, opstaan en pijn…. Want dat doet vallen meestal. Als je het meemaakt, draait je maag om, omdat het je herinnert aan hoe het was als je zelf viel. Maar gelukkig weet je uit ervaring dat het geneest. Vallen gun je niemand.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 23-08-’11 00:23
Thérèse

Ondanks de valpartij lijkt het mij een leuke verjaardag geworden, met mooi weer, een mooie step, naar het strand met Opa én Oma……vliegeren, wat wil je nog meer? Iedereen van harte gefeliciteerd.

Die lange vakantie daar staat heel wat druk en spanning de rest van het jaar tegenover; dat weet ik van mijn man die heel lang in het onderwijs was. Het zij je dus van harte gegund.

Thérèse, (URL) - 23-08-’11 00:42
Bertie

Je bezorgdheid kan ik me levendig indenken; een moeder uit de omgeving zei over haar kinderen: je kunt ze niet aan je schortebanden binden. Daar had ze gelijk in .
Neemt niet weg dat je toch schrikt maar gelukkig was er niets ergers aan de hand.
Rixte had een fijne verjaardag met haar opa en oma!

Bertie, (E-mail ) (URL) - 23-08-’11 11:31
Plato

OT:
Hallo Hanschke, de WE is een driewekelijkse opdracht. Voluit: WORD-EXACT 300. Er wordt een bepaald woord opgegeven. Over dit woord schrijven deelnemers een verhaal van exact 300 woorden. De uitdaging is het opdrachtwoord niet in de tekst te laten voorkomen. Je moet dus een alternatief gebruiken dmv een vergelijkbaar woord of een omschrijving. Meer regels zijn er eigenlijk niet. Wie meedoet laat zijn link bij mij achter. Deze zet ik vervolgens in de tekst zodat hij goed zichtbaar is.

Misschien vind je het leuk om eens mee te doen. Enthousiaste schrijvers/sters zijn altijd welkom :-)

Plato, (E-mail ) - 23-08-’11 11:49
Laurent

Wat een mooie foto, die laatste, zo’n klein meisje op het grote strand.

Laurent, (URL) - 26-08-’11 07:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.