WEGEBBEN


 De dagen krijgen zo langzamerhand weer het vertrouwde ritme en het brengt mij terug in mijn gewone doen. Hierdoor lijkt er ook wat meer ruimte te ontstaan om weer oog te krijgen voor allerlei gebeurtenissen die zich in de grote wereld afspelen. Heel lang is het gedoe rond Griekenland wat langs mij heen gegaan, maar opeens is er de interesse.

Kan een land wel failliet gaan, zo vraag ik mij af, en wat zijn dan de gevolgen? Omdat ik mij er geen voorstelling van kan maken èn al helemaal niet over wat de gevolgen voor de rest van Europa en voor ons land kunnen zijn ben ik bezig gegaan om mij er (een beetje) in te verdiepen. De kranten staan er bol van en op het internet is ook heel wat te vinden.

Het antwoord is ja: een land kan failliet gaan en dat heeft grote gevolgen. Verschillende Europese landen zullen veel geld wat zij in Griekenland hebben uitstaan, niet terugkrijgen, nu niet en in de toekomst niet en dat heeft kwalijke gevolgen. Na het één en ander gelezen te hebben begin ik er een heel klein beetje van te begrijpen, zonder echt verstand te krijgen van wat de wereldhandel nu werkelijk inhoudt.

Dat landen failliet gaan is niet nieuw. Ruim tien jaar geleden is Argentinië ook failliet gegaan. Ik kan mij er niets meer van herinneren. Zo vluchtig is dit wereldnieuws kennelijk. Ik lees nu, dat er toen even een flinke chaos is geweest in dat land. Echt, ik weet mij er niets van te herinneren...

Maar,..... tien jaar geleden, Argentinië........Maxima.......huwelijk......2002.......

Ik begin mij af te vragen of het bankroet van Argentinië toen wel zo in het nieuws is geweest als nu het geval is met Griekenland. Of had dat falillisement toen minder nadelige gevolgen voor Europa? Ik kan het mij nauwelijks voorstellen. Wereldhandel is wereldhandel. Of was het tij toen zo, dat het beter was dit nieuws niet als een vloedgolf te verspreiden, omdat....

Laat ik maar ophouden. Ik geloof niet dat ik er geschikt voor ben om politica te worden. Ik houd mij niet bij de hoofdzaken.

                                             (klik)

hanscke Woensdag 14 September 2011 - 8:41 pm | | Standaard

vijf reacties

Renesmurf

Als je je soms ergens in verdiept komen er meer vragen bij dan antwoorden.

Griekenland gaat ons aan, dus is het nieuws, en als het ver weg is, dan is het bijzaak.

Zo werken de mensen van het nieuws, nieuws is gewoon een product geworden.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 15-09-’11 00:27
Annemarie

Ik heb geen idee waarom Griekenland nu zo groot wordt neergezet overal..
Ik laat het maar een beetje langs me heen gaan….

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 15-09-’11 12:50
Marjolijn

Ja, het gaat ons nu ook allemaal aan hé.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 15-09-’11 16:17
Sjoerd

Het moet toch niet zo zijn dat wij investeren en tot 67 jaar blijven werken terwijl die Grieken met 57 op pensioen gaan…

Sjoerd, (URL) - 15-09-’11 20:56
Elmar

Het is een moeilijke materie Hanscke, ik snap het ook niet echt hoewel ik dat wel probeer. Hopelijk begrijpen de wijze dames en heren het wel, al heb ik begrepen dat de kenners ook verschillend denken over de oplossingen, dus hoe het af gaat lopen…..
groetjes en nog een fijn weekend!
Elmar

Elmar, (URL) - 17-09-’11 15:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.