WANDELSPORT


Veel onnodig gepieker en een wat gedeprimeerd gevoelsleven, dit overigens zonder directe aanleiding, het zal de leeftijd wel zijn, vraagt actie van mij. De beste remedie is dan om naar buiten te gaan en te gaan wandelen. Niet gewoon een blokje om, nee, een flinke wandeltocht en niet eenmalig, maar het liefst wekelijks.

Ik ben de week begonnen met afgelopen maandag achttien kilometer in mijn eigen omgeving rond te stappen en zondag heb ik als sluitstuk weer eens deelgenomen aan een georganiseerde wandeltocht. Dwingelo is een eindje rijden, maar we waren ruim op tijd om in te mogen schrijven op de langste afstand. Na enig overleg met mijzelf en P. hebben we voor deze afstand, de dertig kilometer gekozen. P. had zo iets van: kies jij maar, het is jouw feestje, maar dat maakte het voor mij er niet makkelijker op. Integendeel. Ik had vele bedenkingen.

Ik zal het de lezer besparen om deze hier breed uit te meten, maar het zou een exemplatrisch voorbeeld zijn geweest van mijn piekerneiging. Ik voelde mij dan ook direct aangetrokken tot dit beeld, toen wij dit na enkele kilometers  gelopen te hebben in Eemster passeerden. Wessel Bezemer is de beeldhouwer.

Meer foto's zijn er tijdens deze wandeltocht niet gemaakt. Gaandeweg de tocht werd ik mij er weer van bewust, dat een wandeltocht van die omvang toch echt wel onder de term sport mag vallen. Het lopen staat dan centraal. Ooit was ik zo goed getraind, dat een tocht van vijftig kilometer weinig invloed meer op mij had.

Door allerlei drukte en andere keuzes heb ik de laatste jaren niet veel lange afstanden gelopen. Deze middag voelde ik weer allerlei (kleine) ongemakjes zoals prikkelende voeten, plaatselijke stijfheid die horen bij de ongetraindheid, maar ik vond het niet erg. Ik wil toch proberen om weer meer tijd in te ruimen om deze tak van sport te gaan beoefenen. Het geeft mij rust en nadien een heerlijk gevoel. Het schijnt dat er een stofje vrij komt, endorfine, dat invloed heeft op het verkrijgen van een prettig en plezierig gevoel, anders gezegd, een gevoel van welbevinden. En dat is precies wat ik zo nu en dan mis dus....

Tsja, het enige probleem is de tijd. Lange afstand wandelen kost wel zeeën van tijd en die heb ik niet altijd. Toch maar eens zien hoe ik hier een mouw aan kan aanpassen.

 

hanscke Maandag 26 September 2011 - 09:28 am | | Standaard

negen reacties

Thérèse

Goh wat een sportprestatie 30 km. Ik zelf wandel iedere dag zo’n 3 kwartier ongeveer, maar ik heb dan ook geen vaste baan. Het doet mij inderdaad geestelijk ook goed. Van dat stofje hoorde ik pas onlangs. Ik dacht dat het kwam doordat je, als je eenmaal buiten bent, er veel te zien is en je aandacht ver weg raakt van de dingen waarover je tobt. Dat komt er ook bij natuurlijk. Ik hoop dat het je lukt, Hanscke of vaak wat kleinere wandelingen net als ik.

Thérèse, (URL) - 26-09-’11 13:36
Marjolijn

Toch maar proberen of het wil gaan lukken, als het je zo goed doet.
Voor goede dingen moet er toch wel met regelmaat wat tijd te vinden zijn.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 26-09-’11 17:55
SUSKE

wandelen zou ik ook meer moeten doen.
het is een goede medicijn tegen het piekeren.
groetjes.

SUSKE, (E-mail ) (URL) - 26-09-’11 21:44
Renesmurf

Gewoon in de gaten houden waar tochten gehouden worden en je agenda er op aanpassen!

Je hebt het gewoon nodig!

Hoewel je het straks eerst druk gaat krijgen met de pup.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 26-09-’11 23:51
Elmar

Helaas komt het er bij mij de laatste tijd ook nauwelijks meer van maar het is heerlijk om een flink eind te wandelen!
Maar het lukt je vast om het in te plannen!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 27-09-’11 15:59
Annemarie

Ai dat is inderdaad wel een probleem, tijd.. Dat is het hier ook!
Gelukkig mag ik dan 1x per week met de gasten 13km lopen. ;-)

Ik hoop dat je het zeker vaker kan doen!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 27-09-’11 20:50
Sjoerd

tijd moet je maken… Ook al heb je die niet. Lichamelijke gebreken kun je helaas niet omheen.

Sjoerd, (URL) - 27-09-’11 21:13
Hanny

Ik ben wel een beetje jaloers op je, want zo ver lopen zit er voor mij absoluut niet meer in. Maar dat het je energie geeft, kan ik me heel goed voorstellen. Heb je het Pieterspad al eens gelopen? Zo niet, dan lijkt me dat wel wat voor jullie. Dan kun je zelf bepalen hoeveel km’s je loopt en je ziet veel van Nederland.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 27-09-’11 21:14
Bertie

Compliment hoor, het is een hele aanpak om opnieuw te gaan sporten want daar hoort wandelen zéker onder.
Probeer zoveel mogelijk tijd vrij te maken; wandelen is, in mijn belevenis, een van de beste antidepressiva.

Bertie, (URL) - 28-09-’11 09:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.