DIERENDAG


Vandaag is het dierendag en deze morgen werd er op radio 2 ruimschoots aandacht aan besteed, maar niet op een manier waar ik nu direct enthousiast van werd. Ik weet het eerst aan het feit, dat ik mij met enige moeite los had moeten maken van Hessel. Liever was ik nog een paar dagen thuis gebleven,niet omdat P. het niet goed zou doen, maar omdat ik het zelf zo leuk vind.

Onderweg naar school kwamen heel veel beelden van de puppytijd met Sjors bovendrijven. Toen had ik nog drie weken zomervakantie alvorens ik weer naar school moest. Ik herinner mij die weken als volkomen tijdloze dagen. Maar goed, terug naar het onderwerp. Ik was dus niet enthousiast over het radioprogramma. Zogenaamd een vreemd kostbaar menu klaarmaken voor een imaginaire hond vind ik niets. Het spoort alleen maar aan tot onnodig hoge uitgaven.

Voor de Hessels, de Sjimmies en de goed verzorgde konijnen hoeft er helemaal geen dierendag te zijn. Zij hebben het wel goed. Ik heb dan ook in geen jaren met dierendag iets extra's voor hen gedaan. Zij hebben daar helemaal geen weet van, maar desondanks ben ik toch voorstander van dierendag. Al is het alleen al voor de basisschool kinderen.

Ik verwacht gewoon dat de basisscholen met de kinderen deze dag op een leuke manier aandacht geven. Wij hebben daar vroeger ook volop aan meegewerkt. Toen mochten de cavia's, de kippen en de konijnen nog mee naar de klas. Ook al was het maar voor een uurtje. Ik zie P. nog met haan Bromelia, (de haan was vernoemd naar zoon Bram) en zoonlief naar de kleuterschool gaan. Natuurlijk was P. na een half mèt haan weer thuis, maar het was wel hilarisch en ons gesprek van de dag. 

Van daaruit konden wij weer verder om bij onze kinderen het nodige respect voor dieren verder te ontwikkelen. Uitleggen dat het soms echt nodig is om dieren te beschermen. Dus terug naar de oorsprong van het in het leven roepen van een dag als deze. Ik vind het nog altijd jammer dat de kinderen van nu geen echte dieren meer mee mogen nemen, maar het moeten doen met de door hen meegebrachte knuffels.

Voor mij mag deze dag, hoe dan ook,  met heel veel kinderlijk plezier in ere gehouden worden, als er maar niet aan het educatieve element voorbij gegaan wordt. Ook nu, lang nadat Ilse Winter een brief aan de voor zitster van de wereldvereniging dierenbescherming schreef, dit was in 1927, is het nog steeds goed dat haar voorstel om één dag per jaar, op de dag van Franciscus van Assisi, speciaal aan de dieren te denken, moet dit nog steeds worden uitgevoerd. Gewoon om het respectvol omgaan met dieren te bevorderen.

Even voor de belangstellenden: Met pup Hessel gaat het helemaal goed. We genieten van elkaar en spelen ons helemaal suf. Hij kent zijn naam ondertussen en krijgt er ook al enig idee van waar hij zijn behoeften moet deponeren. Ons enthousiasme daaromtrent wordt zeer op prijs gesteld en hij wil ons zeker pleasen. Ook aan een touwtje lopen wordt als erg interessant ervaren, maar het allerleukste is het spelen met de touwknoop. Nog even, dan moet ik uit gaan kijken om niet een blessure op te lopen in de vorm van een werparm...

hanscke Dinsdag 04 Oktober 2011 - 9:31 pm | | Standaard

acht reacties

Hanny

Als er maar één dag per jaar aandacht aan dieren wordt besteed (ook op school), ben ik mordicus tegen. Huisdieren zijn iedere dag om je heen. Daar heb je iedere dag de zorg voor. Dát moeten de schoolkinderen weten en dat leren ze niet in één dag. Bovendien moet hen eerbied worden bijgebracht voor alles wat leeft. Ook dat leer je niet in één dag.
Dat er tegenwoordig alleen pluche beesten meegebracht mogen worden, vind ik een goede zaak. Het is lang niet voor ieder huisdier goed om meegenomen te worden. Bovendien kan het voor sommige kinderen helemaal verkeerd zijn in verband met een allergische reactie.
Heerlijk dat je zo geniet van Hessel. Het kost energie om zo’n jong beestje op te voeden, maar daar heb je later alleen maar plezier van.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 04-10-’11 22:42
Bertie

Extra lekkers kopen hebben wij nooit gedaan maar eens per jaar de aandacht vestigen op respect voor dieren vind ik wel goed. Bij sommige gezinnen ontbreekt dat.
Ik geloof niet dat een dier veel lijdt wanneer het meegenomen wordt naar school; het wordt met liefde aangeraakt en geknuffeld. Het ligt ook aan het soort dier.
Succes met Hessel, we krijgen bijna zelf zin in een hond:-)

Bertie, (URL) - 04-10-’11 23:48
Marjolijn

Zo’n dierendagje op de scholen is leuk.
dat moeten ze er zeker inhouden.
Fijne dag vandaag.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 05-10-’11 08:18
Sjoerd

Die van ons willen helemaal niets extra’s met dierendag. Die hebben het gewoon te goed. Leuk dat jullie zoveel plezier hebben met Hessel.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 05-10-’11 12:31
Annemarie

hihi heerlijk dat zij zo enthousiast is!
Voor hem een geweldige dierendag dus. :-)

hier was het gewoon altijd hetzelfde!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 05-10-’11 19:28
Renesmurf

Ook ik vind dierendag van belang.

Om respect te tonen voor de dieren, en helaas ontbreekt het daar maar al te vaak aan.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 05-10-’11 22:17
Margo

Ik las juist bij Eva, http://avevave.wordpress.com/ dat haar kinderen alle mogelijke dieren mee naar school mochten nemen.

Margo, (E-mail ) (URL) - 05-10-’11 22:56
Margo

Hoe heet je hond, wordt onderin gevraagd om Spam tegen te gaan. Ik zou toch zweren dat’ie Hessel heet! Maar ik moet Sjors invullen.

Margo, (E-mail ) (URL) - 05-10-’11 22:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.